Temeri privind succesul extremei-drepte la alegerile din Austria. De ce este scrutinul crucial pentru România

Vineri, 27 Septembrie 2024, ora 08:33
2292 citiri
Temeri privind succesul extremei-drepte la alegerile din Austria. De ce este scrutinul crucial pentru România
Herbert kickl este apropiat de regimul de la Kremlin FOTO Facebook/Herbert Kickl

Austriecii votează duminică în cadrul alegerilor parlamentare. Scrutinul, important pentru România și Bulgaria din perspectiva aderării la Schengen, ar putea fi câștigat, pentru prima oară în istoria postbelică a Austriei de partidul de extremă dreapta FPO.

FPO este un partid cunoscut pentru pozițiile sale anti-imigraționiste și pentru trecutul neofascist. Deși este puțin probabil ca FPO (Partidul Libertății) să obțină o majoritate absolută în camera inferioară de 183 de locuri a Parlamentului Austriei, formațiunea ar putea să ajungă pe primul loc și să aibă oportunitatea de a forma un guvern de coaliție.

Conform sondajelor, partidul de centru-dreapta OVP al cancelarului Karl Nehammer a înregistrat o creștere constantă în ultimele săptămâni.

FPO conduce în cel mai recent sondaj prezentat de Die Presse cu 26% din voturi, urmat la doar un punct procentual de OVP-ul cancelarului Nehammer. Partidul de centru-stânga SPO se clasează pe locul trei cu 21%, Neos are 12%, iar Verzii – 8%, scrie g4media.ro.

Creșterea în sondaje a partidului cancelarului se datorează prestației acestuia în timpul inundațiilor, când a reușit să securizeze situația și să acceseze rapid fonduri europene pentru despăgubiri și reparații.

De asemenea, Nehammer a prezentat în campanie date care arată o scădere semnificativă a imigrației ilegale. În plus, Austria a reușit să își securizeze portofoliul de comisar european privind imigrația.

Potrivit unui sondaj realizat de Comisia Europeană în toamna anului 2023, costul vieții și imigrația sunt principalele două preocupări cu care se confruntă austriecii

Care este politica FPO

FPO este unul dintre cele mai vechi partide din Europa, fondat în 1956, la puțin de un an de la refondarea statului independent austriac după Al Doilea Război Mondial. Partidul, relativ moderat liberal în primii săi 30 de ani de existență, a virat spre dreapta radicală neofascistp la mijlocul anilor 1980, sub conducerea lui Jorg Haider.

Formațiunea s-a aflat de două ori la guvernare ca partid secundar în două coaliții cu OVP-ul lui Karl Nehammer – în 1999 și în 2017 – iar în ambele ocazii a ocupat locui doi în alegeri.

Partidul este condus, în prezent, de fostul ministru de interne Herbert Kickl și are o platformă nativistă, anti-imigraționistă, ostilă față de islam și ultra-eurosceptică.

Programul FPO, denumit „Fortăreața Austria, Fortăreața Libertății”, are ca scop reducere prevederilor privind imigrația la un minim absolut – eliminarea posibilității reunificării familiilor de imigranți pentru cei aflați deja în Austria și promovarea politicilor de „remigrare”, mai ales pentru cei care comit infracțiuni, scrie antena3.ro.

Partidul are ca politici și tăierea de taxe pentru corporații și pentru costuri salariale, iar în ce privește politica externă, neofasciștii se opun sancțiunilor UE contra Rusiei, dar și ajutorului pentru Ucraina.

Un partid vădit pro-putinist, FPO a semnat și reînnoit un „acord de cooperare” cu partidul dictatorului rus, Rusia Unită.

Criticii săi, mulți la număr, spun că Herbert Kickl, în vârstă de 55 de ani, folosește în discursul său teme din era nazistă, este apropiat de regimul criminal de la Kremlin, ar dinamita ce a mai rămas din relațiile Austriei cu UE și este, în general, mult prea toxic pentru a fi un partener frecventabil pentru ceilalți politicieni austrieci.

Kickl și alte personaje din FPO se află sub investigație încă din aprilie pentru că au utilizat fonduri publice, când erau membri ai guvernului, pentru a cumpăra reclamă politică și electorală la televiziuni.

Karl Nehammer a respins complet posibilitatea ca partidul său se alăture unui guvern condus de liderul FPO, numindu-l pe Kickl „mai radical decât predecesorii săi”.

Președintele Alexander van der Bellen la criticat și el pe Kickl și a precizat că nu este obligat să-l numească în funcția de cancelar dacă FPO câștigă.

OVP a părut, însă, deschis ideii de a intra într-o coaliție cu neofasciștii, cu condiția ca altcineva să fie cancelar (similar cu situația lui Geert Wilders în Țările de Jos), însă Kickl nu a dat niciun indiciu, până acum, că ar fi dispus să facă această concesie.

Totuși, o victorie a OVP rămâne posibilă, caz în care o coaliție cu FPO ca partener junior de guvernare este mult mai probabilă – cele două partide au mai guvernat împreună în trecut, au poziții similare, mai ales în domeniul economiei și imigrației, iar Kickl nu ar putea revendica fotoliul de cancelar.

În orice circumstanță, însă, OVP va fi partidul care va decide soarta guvernului austriac – dacă va alege să meargă împreună cu neofasciștii sau dacă ar prefera o alianță tripartită cu social-democrații și cu Verzii sau cu NEOS.

Ce înseamnă alegerile din Austria pentru România

Alegerile parlamentare de duminică din Austria sunt determinante pentru poziția Vienei cu privire la viitorul UE, care se transformă într-un un nou punct de insecuritate în Europa. Bulgaria și România, la rândul lor, urmăresc votul cu mare atenție, deoarece, cel puțin oficial, este singura țară cu rezerve cu privire la apartenența cu drepturi depline a celor două țări balcanice la Schengen, notează Mediapool, preluat de Rador. Cu toate acestea, în funcție de viitoarea guvernare a Austriei, sunt posibile schimbări în atitudinea țării față de Rusia, sprijinul pentru Ucraina, migrația și alte probleme.

Intrarea FPO la guvernare va avea influenţă şi asupra relaţiilor Austriei cu Bruxelles-ul, fiind posibilă o coaliţie cu premierul maghiar Viktor Orban. În celălalt scenariu vor fi mai uşor de purtat discuţii, atât despre Schengen, cât şi despre marile teme de reformare a UE.

Aşteptările celor două ţări balcanice sunt ca după alegerile din Austria să existe ocazia unui vot pozitiv. Pe 10 octombrie, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, și ministrul de interne al Ungariei, care asigură şi președinţia rotativă a UE, vor propune Consiliului Uniunii Europene desființarea controalelor la frontierele terestre. Boiko Borisov, liderul celui mai mare partid din Bulgaria, GERB, care se așteaptă să câștige şi următoarele alegeri parlamentare anticipate, la sfârșitul lunii octombrie, a comentat la „o săptămână înainte de alegerile din Austria, că este probabil cel mai prost moment pentru a vorbi despre acest subiect”.

În mod surprinzător, el are și rezerve cu privire la disponibilitatea Bulgariei de a deveni membru cu drepturi depline al Schengen. Cu toate acestea, potrivit unor surse diplomatice, Bulgaria și România au șansa de a merge mai departe. Dacă ÖVP și FPÖ formează o coaliție după alegeri, accesul Bulgariei și României la Schengen va fi mai puțin probabil decât cu o altă coaliție, de exemplu între OVP, SPO și NEOS/Verzi.

Analiză în presa străină, înainte de decizia crucială a CCR: refacerea alegerilor ar pune gaz pe focul extremei drepte
Analiză în presa străină, înainte de decizia crucială a CCR: refacerea alegerilor ar pune gaz pe focul extremei drepte
O eventuală anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, câștigat de independentul Călin Georgescu, riscă să alimenteze extrema dreaptă, într-un context politic dificil, se arată...
Analiză în presa străină despre „butoiul cu pulbere” al alegerilor prezidențiale din România. Ce hrănește votul pentru extrema dreaptă
Analiză în presa străină despre „butoiul cu pulbere” al alegerilor prezidențiale din România. Ce hrănește votul pentru extrema dreaptă
Rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, în care ultranaționalistul Călin Georgescu a câștigat cele mai multe voturi, a provocat o undă de șoc în România și pe întregul...
#alegeri Austria, #extrema dreapta, #aderare Schengen, #Karl Nehammer, #fpo , #Austria
  1. Un magnat imobiliar riscă să fie executat dacă nu restituie 9 miliarde de dolari, după cea mai mare fraudă bancară din lume
  2. Norvegia trimite avioane F-35 în Polonia pentru a apăra un aeroport de la granița cu Ucraina. „Vor proteja spaţiul şi flancul estic al NATO”
  3. Rusia, progrese rapide într-o zonă cheie pentru apărarea Ucrainei. Un oraș strategic, pe cale să fie cucerit
  4. Cum va fi vremea de sărbători. Prognoza meteo actualizată
  5. Bărbat prins la frontieră cu peste două kilograme şi jumătate de cocaină ascunsă în caroseria maşinii VIDEO
  6. Parlamentul elvețian, acuzat că "face jocul Rusiei" după o măsură controversată privind refugiații ucraineni
  7. Sute de publicații, influenceri și reclame cu finanțare de la Moscova propagă dezinformare și teorii conspiraționiste în România. Cine a luat bani de la ruși
  8. Putin va semna un pact de securitate istoric cu ”ultimul dictator din Europa”: ”Conceput pentru a lua în considerare condiţiile externe schimbate”
  9. Donald Trump l-a numit pe bancherul Warren Stephens ambasador al SUA în Regatul Unit. „A construit o formidabilă societate de servicii financiare”
  10. Harvey Weinstein a fost spitalizat după „analize de sânge alarmante”, susține avocatul. Fostul producător de film se află în închisoare pentru viol