Scandal ca la ușa cortului între liderii UE. Șefii de stat și de guvern se ceartă cu privire la numirile în funcțiile de top

Marti, 18 Iunie 2024, ora 08:50
5712 citiri
Scandal ca la ușa cortului între liderii UE. Șefii de stat și de guvern se ceartă cu privire la numirile în funcțiile de top
Ursula von der Leyen vizează un nou mndat în fruntea Comisiei Europene/ FOTO: windeurope.org

Liderii UE nu au ajuns la un acord comun pentru a o susţine pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat de preşedinte al Comisiei Europene luni seară, deși Emmanuel Macron şi Olaf Scholz au dat asigurări în ultimele zile că se apropie de o înțelegere, au declarat pentru politico.eu trei diplomaţi europeni.

„Nu există un acord în această seară”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, reporterilor luni seara târziu, după cina liderilor.

Un diplomat european a declarat sub anonimat că, în timp ce negociatorii au convenit asupra a trei nume, liderii vor continua discuțiile la o dată ulterioară, probabil la următoarea lor întâlnire din 27-28 iunie.

În urma alegerilor europene, a apărut un consens timpuriu în jurul Ursulei von der Leyen pentru un al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Europene, al lui António Costa ca preşedinte al Consiliului European, al Robertei Metsola ca şef al Parlamentului European şi al premierului Estonian Kaja Kallas ca şef al politicii externe.

Așteptările au fost mari deoarece cei 27 de șefi de stat și de guvern s-au întâlnit la Bruxelles în speranța de a împărți cele patru funcții de top ale blocului între actuala coaliție a Partidului Popular European de centru-dreapta, socialiști și liberali.

După ce partidul lui Macron a fost învins de extrema dreaptă în alegeri, decizia sa de a dizolva parlamentul francez și de a convoca alegeri anticipate a grăbit aparent discuțiile cu privire la posturile de conducere. De obicei, negocierile durează săptămâni.

În ultimele săptămâni, alți lideri europeni au subliniat și necesitatea continuității, având în vedere războiul Rusiei în Ucraina și potențiala întoarcere a fostului președinte american Donald Trump.

Jocurile grupurilor politice

Dar speranțele unei înțelegeri rapide s-au evaporat luni seară, când Partidul Popular European, câștigătorul alegerilor pentru Parlamentul European, a cerut mai multe concesii și mai multă putere printre funcțiile de top. După cum era de așteptat, PPE a vrut noi mandate pentru von der Leyen și pe Metsola, ambele aparținând familiei lor politice.

PPE a vrut să îi renumească pe von der Leyen şi pe Metsola pentru funcţiile în care se află şi în acest mandat, ambele făcând parte din familia politică. În plus, PPE le-a propus socialiştilor ca mandatul preşedintelui Consiliului European să fie împărţit în două tranşe de 2,5 ani - iar PPE ar urma să primească una dintre ele.

Publicația notează că discuţiile au eşuat din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi inclusiv legat de faptul că Socialiştii şi Democraţii (S&D) nu au reuşit să obţină un acord pentru numirea lui Costa la conducerea Consiliului European. Un alt motiv a fost faptul că premierul italian Giorgia Meloni a fost nemulţumită de modul în care s-a desfăşurat seara, au declarat mai mulţi diplomaţi europeni.

Încă de săptămâna trecută, vorbind la întâlnirea G7, Macron, care este unul dintre intermediarii cheie în acordul privind posturile de conducere, a declarat că el crede că discuţiile de luni ar putea duce la o decizie de principiu,, în zilele care vin, în săptămâna care vine”. Cu toate acestea, nu s-a ajuns încă la un acord pentru numele din noile mandate de conducere ale instituţiilor-cheie din UE.

Și cancelarul Scholz a spus că decizie cu privire la funcțiile de top de la Bruxelles va veni rapid. „Deciziile vor fi luate acum foarte repede cu privire la cele mai importante posturi care trebuie ocupate în Europa pentru ca Uniunea Europeană să poată acționa”, a spus Scholz într-un interviu acordat instituțiilor de presă Axel Springer în timpul summit-ului G7.

Liderii UE se vor reuni din nou la Bruxelles în perioada 27-28 iunie, în speranţa de a ajunge la un acord cu privire la liderii blocului înainte de votul Parlamentului European privind viitorul preşedinte al Comisiei, prevăzut pentru jumătatea lunii iulie.

Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri seară, 24 iulie, că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre o eventuală nominalizare a acestuia într-un post de comisar european. În...
Ciucă n-are timp de Elena Lasconi. Liderul PNL susține că are programul prea încărcat
Ciucă n-are timp de Elena Lasconi. Liderul PNL susține că are programul prea încărcat
Nicolae Ciucă, președintele PNL, a spus, miercuri, 24 iulie, că nu are timp să se vadă cu Elena Lasconi, în această săptămână, după ce președinta USR a anunțat că cei doi vor avea o...
#alegeri europarlamentare 2024, #negocieri, #conducere, #UE, #ursula von der leyan , #stiri externe
  1. Câți pași trebuie să facem zilnic: Descoperirea care schimbă totul și demontează mituri
  2. Comandantul militar al Ucrainei, din culise: Dezvăluie secrete despre armata lui Putin și cum o va învinge
  3. Rusia împarte cu inamicii Occidentului secretele armelor occidentale
  4. Cât le va cere Trump statelor NATO să aloce pentru apărare dacă se întoarce la Casa Albă
  5. Pe cine mizează ucrainenii pentru a-l convinge pe Donald Trump să-i sprijine în războiul contra lui Putin
  6. Un tren încărcat cu cărbune a deraiat în județul Vâlcea. Traficul pe linia ferată din zonă va fi reluat abia joi
  7. Detalii uluitoare despre atacul asupra lui Trump, dezvăluite de comisarul poliției statale din Pennsylvania
  8. Bărbat găsit înjunghiat în cel mai mare parc din Buzău. Polițiștii încearcă să afle ce s-a întâmplat
  9. Netanyahu, a patra oară în Congresul SUA: 7 octombrie ”este o ciocnire între barbarie și civilizație" / Protestatarii, ”idioții utili ai Iranului” / Mulțumiri lui Trump VIDEO
  10. Tânărul care a încercat să-l împuște pe Trump căutase informații despre asasinarea președintelui John F. Kennedy înainte de atac