Reacțiile Kremlinului la avansul partidelor de extremă dreaptă în Parlamentul European: "Este un rezultat binemeritat"

Luni, 10 Iunie 2024, ora 19:09
1736 citiri
Reacțiile Kremlinului la avansul partidelor de extremă dreaptă în Parlamentul European: "Este un rezultat binemeritat"
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev FOTO /Hepta

Ascensiunea extremei drepte și înfrângerile înregistrate de partidele cancelarului german Olaf Scholz și președintelui francez Emmanuel Macron au fost motive de sărbătoare la Moscova. Luni, 9 iunie, purtătorul de cuvânt de la Kremlin și alți politicieni au salutat rezultatele obținute de populiști și ultranaționaliști în Parlamentul European.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că rezultatele reflectă, în parte, "politica ineptă" a ambilor lideri de a sprijini Ucraina în războiul cu Rusia. "Este timpul să ne retragem. La mormanul de cenuşă al istoriei!" a postat Medvedev pe platforma X.

Valentina Matvienko, şefa camerei superioare a parlamentului, a declarat că Macron şi Scholz au "suferit o înfrângere zdrobitoare cu partidele lor, (care) confirmă încă o dată eşecul lor ca politicieni naţionali şi europeni".

"Mai mult, în cazul lor, acesta este un rezultat binemeritat, care vine după mulţi ani de ignorare completă a nevoilor reale ale oamenilor şi ale societăţii", a scris ea pe Telegram.

Rusia curtează de mult timp lideri din dreapta politică europeană, precum premierul ungar Viktor Orban şi Marine Le Pen din Franţa, şi doreşte să exploateze orice semn de divizare în Europa care ar putea slăbi sprijinul pentru Ucraina.

Rusia abia așteaptă o Europă a partidelor de dreapta

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a observat că, după alegerile europene, majoritatea din Parlamentul European va fi în continuare pro-UE şi pro-Ucraina, dar ascensiunea partidelor de dreapta este clară. "Această dinamică este vizibilă cu ochiul liber şi, bineînţeles, în ciuda faptului că proeuropenii îşi păstrează pentru moment poziţiile de lider, în timp, partidele de dreapta le vor călca pe urme", a prognozat el. "Urmărim îndeaproape aceste procese", a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

În Franţa, preşedintele Macron a convocat alegeri legislative anticipate, primul tur urmând să aibă loc pe 30 iunie, după ce partidul său centrist a obţinut mai puţin de jumătate din scorul obţinut de partidul lui Le Pen, Rassemblement National (RN). Peskov a mai declarat că Rusia va monitoriza cu atenţie votul anticipat, "mai ales ţinând cont, să spunem, de atitudinea extrem de neprietenoasă şi chiar ostilă a conducerii franceze faţă de ţara noastră".

Macron a enervat Rusia cu o serie de declaraţii în ultimele săptămâni, inclusiv prin lansarea ideii de a trimite trupe europene pentru a ajuta Ucraina în război.

Înaintea ultimelor alegeri prezidenţiale franceze, din 2022, Macron a acuzat-o pe rivala sa, Marine Le Pen, că este "dependentă" de Rusia şi de Putin, citând un împrumut pe care partidul ei l-a obţinut de la o bancă ceho-rusă. Le Pen s-a întâlnit cu Putin la Kremlin în 2017, dar de la începutul războiului din Ucraina a condamnat invazia Moscovei şi a încercat să minimalizeze comentariile anterioare în care îşi exprima admiraţia faţă de liderul rus.

Atenție la ce postezi pe internet! Cum îți poate folosi propaganda rusă imaginile în scopuri proprii VIDEO
Atenție la ce postezi pe internet! Cum îți poate folosi propaganda rusă imaginile în scopuri proprii VIDEO
Olga Loiek, o studentă la Universitatea din Pennsylvania, atrage atenția asupra pericolelor pe care le prezintă inteligența artificială și deep-fake-ul pentru persoanele care își pun...
Conservatorii naționaliști au depășit liberalii în Parlamentul European. Ce contribuție a avut AUR
Conservatorii naționaliști au depășit liberalii în Parlamentul European. Ce contribuție a avut AUR
După populari (PPE) şi social-democraţi (S&D), Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor (ECR) din Parlamentul European a depăşit miercuri, 19 iunie, ca număr de mandate, grupul liberal...
#alegeri europarlamentare 2024, #propaganda rusa, #extrema dreapta Europa , #Alegeri Europarlamentare 2024
  1. Primăria Capitalei va fi restructurată. Opt instituții și direcții vor fi desființate. Ce se întâmplă cu angajații
  2. Nicușor Dan, în atenția USR, pentru alegerile prezidențiale 2024: „Ar fi un super câștig!"
  3. Prima promisiune a Elenei Lasconi, ca prezidențiabil. Atac dur la adresa lui Klaus Iohannis. Ce șefi de stat o inspiră
  4. Elena Lasconi pregătește revoluție în USR: "Ei au adus aici partidul". Drulă și Barna, primele nume de pe "lista neagră"
  5. Elena Lasconi (USR) amenință cu demisia: „Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!"
  6. Mizele privind data alegerilor prezidențiale. PNL și PSD, ping-pong între avantaje și dezavantaje
  7. Rezultatele alegerilor au declanșat haosul într-un oraș din vestul țării. Conducătorii primăriei și-au dat demisia, iar câștigătorii nu se grăbesc să preia puterea
  8. Cum va arăta USR în era Lasconi: ”Dacă vrei să fii relevant în spațiul public, trebuie să arăți că ai câștigat o luptă”
  9. Cristian Vasilcoiu, înlocuit de la Ministerul Muncii: ”Ca să nu aflaţi din Monitorul Oficial”
  10. AEP anunță organizarea unui nou tur de alegeri în două comune aflate în balotaj. Când va avea loc scrutinul