Pericolul extremist crește în Europa. Formațiunea xenofobă și eurosceptică Partidul Libertății, pe primul loc în sondajele pentru europarlamentare în Austria

Miercuri, 29 Mai 2024, ora 17:30
1695 citiri
Pericolul extremist crește în Europa. Formațiunea xenofobă și eurosceptică Partidul Libertății, pe primul loc în sondajele pentru europarlamentare în Austria
Parlamentul European presează Austria pentru ca Raiffeisen Bank să plece din Rusia FOTO: Vienna

Mai mult de un sfert dintre austrieci indică că vor vota cu formaţiunea xenofobă, eurosceptică şi prorusă Partidul Libertăţii (FPOe), la alegerile europarlamentare de pe 9 iunie. Potrivit agenției EGE, acesta este un semnal îngrijorător care arată că extrema-dreaptă se consolidează în viitorul Parlament European.

Conform tuturor sondajelor, Partidul Libertăţii are între 27% şi 30% în intenţiile de vot, cu cel puţin zece procente mai mult faţă de scrutinul european din 2019.

Pentru locul doi se luptă Partidul Social-Democrat austriac (SPOe), aflat în opoziţie, şi Partidul Popular austriac (OeVP) al cancelarului federal Karl Nehammer, fiecare având în sondaje între 20% şi 23% din intenţiile de vot.

Pentru partidul cancelarului Nehammer, formaţiune membră a Partidului Popular European (PPE), un asemenea rezultat ar însemna o scădere de peste 11 procente faţă de cel din 2019.

Cu procente între 10% şi 15%, partidul neoliberal NEOS concurează pentru poziţia a patra cu Verzii, parteneri minoritari în actuala coaliţie de guvernare şi care au în sondaje între 9 şi 14 procente.

"Nu este un vot în favoarea FPOe, ci unul împotriva politicii tradiţionale", explică creşterea popularităţii extremei-drepte secretarul general al Societăţii Austriece pentru Politică Europeană, Paul Schmidt.

Conform unui studiu realizat de această instituţie, percepţia că UE este benefică cetăţenilor a scăzut de la 50% în 2021 la 40% în 2024, deşi mai mult de jumătate dintre austrieci (51%) consideră necesară mai multă implicare decizională la nivel european pentru combaterea diferitelor crize.

"Să oprim nebunia UE!" este sloganul de campanie al extremei-drepte austriece. Capul de listă al Partidului Libertăţii, Harald Vilimsky, acuză Bruxellesul de mentalitate războinică, de impunerea unui "eco-comunism" (referire la măsurile de reducere a emisiilor poluante) şi de încurajare a migraţiei ilegale.

Sloganul Partidului Libertăţii apare pe afişele sale electorale alături de chipurile preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, într-o imagine ce sugerează că aceştia sunt pe punctul să se sărute.

Partidul Libertăţii cere ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei de UE după lansarea invaziei în Ucraina şi consideră că aceste sancţiuni sunt principalele responsabile pentru creşterea preţurilor, o preocupare majoră a cetăţenilor austrieci. Rata anuală a inflaţiei a fost în aprilie în Austria de 3,5%, a cincea cea mai mare din UE.

În acest timp, campania Partidului Popular austriac (OeVP) se axează pe atacurile la adresa Partidului Libertăţii, pe care-l acuză că doreşte să distrugă "proiectul european" şi bunăstarea pe care aderarea Austriei la UE în 1995 a adus-o acestei ţări.

La rândul lor, social-democraţii promit să lupte pentru mai multă justiţie socială şi împotriva privatizării serviciilor publice.

Pentru partidele austriece votul din 9 iunie va fi ultimul înaintea alegerilor legislative programate pentru 29 septembrie.

Țara din Uniunea Europeană care anunță că refuză să o susțină pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene
Țara din Uniunea Europeană care anunță că refuză să o susțină pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene
Un oficial maghiar de rang înalt a anunțat că Ungaria nu o va susține pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene. De asemenea, oficialul mai spune că este...
Scandal ca la ușa cortului între liderii UE. Șefii de stat și de guvern se ceartă cu privire la numirile în funcțiile de top
Scandal ca la ușa cortului între liderii UE. Șefii de stat și de guvern se ceartă cu privire la numirile în funcțiile de top
Liderii UE nu au ajuns la un acord comun pentru a o susţine pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat de preşedinte al Comisiei Europene luni seară, deși Emmanuel Macron şi Olaf Scholz au...
#alegeri europarlamentare 2024, #Austria, #extremism UE, #Parlamentul European , #Alegeri Europarlamentare 2024
  1. Clotilde Armand aruncă săgeți spre șeful AEP: ”Bine că n-a fost Toni Greblă la Munchen, că ne fura vreo două goluri”
  2. Surpriză de proporții la Sectorul 2. Cum s-a schimbat raportul de forțe după renumărarea voturilor
  3. Nicolae Ciucă surprinde: ce făcea președintele PNL în timp ce Marcel Ciolacu urmărea România - Ucraina de pe Allianz Arena - FOTO
  4. În ce măsură se poate repeta scenariul Iliescu-Vadim la alegerile prezidențiale din 2024: „Se poate crea o stare de spirit negativă”
  5. Noi rezultate la alegerile locale. Cum se poziționează PSD față de PNL
  6. PNL, gata să trădeze PSD. În speranța că va da viitorul preşedinte, ar putea trece în opoziție SURSE
  7. BEC a respins cererea de renumărare a voturilor în orașul Constanța, dar și în trei județe din țară
  8. Optimism în USR după rezultatele slabe la alegeri: ”Vom reporni partidul cu toată forţa”. Noi informații despre viitoarea conducere
  9. Lucian Bode nu scapă de decizia de plagiat: ”A pierdut, definitiv, cel de-al doilea proces” FOTO
  10. Opinie: Îl vrea Ciolacu pe Geoană prezidențiabil?