Negocieri secrete la cel mai înalt nivel în UE. Cine ar vrea schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia C.E.

Miercuri, 24 Aprilie 2024, ora 18:35
4403 citiri
Negocieri secrete la cel mai înalt nivel în UE. Cine ar vrea schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia C.E.
Șefa C.E., Ursula von der Leyen FOTO Twitter/Ursula von der Leyen

Președintele Franței, Emmanuel Macron, negociază în secret cu alți lideri ai UE pentru schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia Comisiei Europene. Liderul de la Paris, care a criticat în mai multe rânduri politica lui von der Leyen, se pare că se orientează spre un tehnocrat pentru șefia executivului Uniunii.

Unul dintre numele vehiculate este cel al lui Mario Draghi, fost premier al Italiei și președinte al BCE.

Cu mai puțin de două luni înainte de alegerile din cadrul blocului comunitar, Macron ar fi vorbit cu premierii, inclusiv cu prim-ministra italiană Giorgia Meloni, despre posibilitatea de a avea un lider tehnocrat la conducerea Comisiei, potrivit unor surse citate de Bloomberg, scrie G4Media.

Când von der Leyen a devenit președintele-surpriză, în 2019, în urma unui acord între Macron și cancelarul german de atunci Angela Merkel, ea a promis să transforme instituția într-o „comisie geopolitică”.

Acum însă, Von der Leyen se confruntă cu o nemulțumire profundă în unele capitale europene în legătură cu modul în care a condus comisia, în special în ceea ce privește negocierile comerciale, transformarea climatului UE și relațiile cu SUA. Iar Macron a criticat în mod deschis performanțele ei.

„Președinția Comisiei este acolo pentru a apăra interesul general, așa că nu trebuie să fie politizată în exces”, a declarat Macron la Bruxelles luna trecută. „Ceea ce, trebuie spus, nu a fost deloc cazul cu această Comisie”.

Oficialii de la Bruxelles, inclusiv din cadrul biroului lui von der Leyen, nu sunt siguri dacă Macron caută cu adevărat un înlocuitor pentru postul de conducere sau dacă face presiuni asupra ei ca o stratagemă pentru a extrage concesii de la ea mai târziu, au declarat persoanele, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Există un consens larg asupra faptului că o decizie nu va fi luată până după alegerile europene din 9 iunie, când liderii UE vor stabili cine va ocupa posturile de conducere, inclusiv pentru Consiliul European, Parlament și politică externă. Acest proces este o negociere complicată, de culise, în care se cântărește echilibrul geografic și, mai ales, ce partide politice sunt îndreptățite să ocupe cele mai importante roluri.

Indiferent de manevrele lui Macron, von der Leyen este în continuare favorită clară, deoarece este candidatul principal al Partidului Popular European de centru-dreapta, care se așteaptă să obțină cu ușurință cele mai multe voturi în iunie. În mod tradițional, acest lucru înseamnă că un candidat al PPE ar obține rolul de membru al Comisiei.

De asemenea, este puțin probabil ca Germania să susțină un plan care ar îndepărta comisarul țării lor din cea mai înaltă funcție instituțională a UE.

Draghi este văzut ca un profil puternic, iar seriozitatea sa este încă admirată la Bruxelles după ce a salvat euro în calitate de președinte al BCE prin angajamentul său „cu orice preț” de a proteja moneda comună. Dar scepticii indică vârsta sa – 76 de ani – apărarea sa pentru împrumuturi comune de care se tem țările cu economii mai slabe și îndoielile puternice cu privire la faptul că PPE ar renunța la acest post pentru o figură tehnocrată, au spus oamenii.

Alții au sugerat că Draghi ar putea fi luat în considerare pentru postul de membru al Consiliului European, care se ocupă de conducerea reuniunilor celor 27 de lideri ai UE.

Ar fi dificil pentru Macron să își exprime în mod deschis sprijinul pentru un candidat german, având în vedere mediul electoral dificil de acasă, potrivit unui oficial PPE apropiat de campania lui von der Leyen. Partidul Renașterea al lui Macron se află mult în urma partidului de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen în sondajele privind intențiile de vot.

Liderii UE urmează să se întâlnească pe 17 iunie pentru a discuta despre viitoarea configurație a instituțiilor UE, la doar o săptămână după alegeri. Chiar dacă von der Leyen este aleasă de lideri la summit, unde nu este necesar un consens, ea s-ar confrunta totuși cu un dificil vot de confirmare în Parlament, care trebuie să fie de acord cu majoritate absolută.

În 2019, von der Leyen a fost aleasă președinte cu o majoritate de doar nouă voturi. Și, având în vedere creșterea preconizată a sprijinului pentru partidele de extremă dreapta, marjele ei vor fi și mai strânse în acest an.

Quarterly Report - Editia 4

„Așa se falsifică voturile în România. O putrefacție a sistemului democratic”. Avertismentul unui politolog, înaintea alegerilor din 2024
„Așa se falsifică voturile în România. O putrefacție a sistemului democratic”. Avertismentul unui politolog, înaintea alegerilor din 2024
Un important segment al populației este pasiv atunci când vine vorba despre alegeri. Fenomenul electoral nu prezintă interes pentru acești cetățeni, din mai multe motive: necunoaștere și...
Planul lui Emmanuel Macron. De ce se trage în poze cu Vladimir Putin și Xi Jinping, indezirabilii SUA, după ce-i strânge mâna lui Joe Biden: „Planează nori negri”
Planul lui Emmanuel Macron. De ce se trage în poze cu Vladimir Putin și Xi Jinping, indezirabilii SUA, după ce-i strânge mâna lui Joe Biden: „Planează nori negri”
Emmanuel Macron continuă să condamne invazia Rusiei din Ucraina, dar nu se ferește să aibă relații apropiate cu forțele din blocul BRICS. Înainte ca Vladimir Putin să trimită trupele în...
#alegeri europarlamentare, #negocieri lideri ue, #presedintie Comisia Europeana, #Ursula von der Leyen Comisia Europeana, #Emmanuel Macron, #Mario Draghi , #Comisia Europeana