Cunoscut profesor universitar, candidat al AUR, acuzat că propagă idei extremiste și fasciste. ”Femeia infertilă este inutilă”

Miercuri, 22 Mai 2024, ora 13:46
9174 citiri
Cunoscut profesor universitar, candidat al AUR, acuzat că propagă idei extremiste și fasciste. ”Femeia infertilă este inutilă”
Radu Baltasiu candidează pe listele AUR la europarlamentare FOTO partidulaur.ro

Un profesor de la Facultatea de Sociologie din București, care candidează pe listele AUR la europarlamentare, este acuzat de studenții săi de extremism și de promovarea de idei fasciste. În plus, acesta ar considera că una dintre problemele societății din ziua de azi este că ”femeia și-a depășit condiția de obiect”.

Profesorul Radu Baltasiu, care predă cursuri de ”Istorie socială” la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, este acuzat că, la ore, ar vorbi adesea depreciativ despre rolul femeii în societate sau despre minoritățile sexuale. Personalități controversate, precum Mircea Vulcănescu, sunt date des exemplu și încadrate în categoria „eroilor naționali”.

PressOne a strâns mărturii ale studenților, date sub protecția anonimatului și din care reies derapaje ale profesorului Radu Baltasiu.

Printre altele, tinerii spun că se insistă asupra imaginii conservatoare a femeii în societate, care ar fi „de dorit” și în prezent. „Femeia a devenit din obiectul plăcerii, obiectul plăcerii cu drept de proprietate”, ar fi spus Radu Baltasiu la clasă, făcând o comparație între două epoci.

„Le spune studentelor să aleagă opțiunea sexuală de femeie tradițională creștină”, relatează o tânără care a participat la curs.

Emanciparea „sexului frumos” ar fi contribuit de-a lungul timpului la un dezechilibru între dinamica relațiilor dintre bărbați și femei pentru că „femeile și-au depășit condiția de obiect, preluând activități masculine, de exemplu, munca, obosindu-se și neglijând astfel responsabilitatea lor feminină, de satisfacție a bărbatului. Iar bărbatul devine nefericit”, susține o altă studentă că i s-ar fi transmis la facultate.

Studenții lui Radu Baltasiu spun că acesta le vorbește despre faptul că „haosul” societății de astăzi ar fi rezultatul neglijării rolurilor și atribuțiilor specifice fiecărui sex:

„Masculinitatea a început să dispară după căderea comunismului din țara noastră, iar rolurile de gen sunt foarte importante. Societatea noastră se prăbușește din cauză că nu le respectăm. De exemplu, oamenii nu mai muncesc destul și sunt interesați doar de relații sexuale”, le transmite Radu Baltasiu tinerilor.

Profesorul este acuzat de studenți că ar considera violența față de femei justificată în unele contexte.

„Vedeți cum o femeie e pusă la punct că vorbește neîntrebată? Ea stă peste plită și face pâine, dar bărbatul este cel care o pune pe masă”, ar fi spus Baltasiu la clasă în timpul unor discuții pe marginea unei secvențe violente din Moromeții.

Studentele acestuia consideră că sunt ținte ale comentariilor pentru felul în care arată.

„Fertilitatea unei femei este indicată de lungimea unghiilor sale. Femeile cu unghii lungi sunt sănătoase și fertile, iar cele cu unghii scurte sunt bolnave, după spusele dumnealui. A mai spus și că o femeie infertilă este inutilă și e o femeie care nu poate face nimic – ca și cum acesta ar fi singurul scop al femeilor”, declară o studentă că ar fi spus profesorul.

În plus „ne-a spus la un moment dat că femeile care umblă cu părul desprins, practic, emit semnale că sunt singure și că sunt în căutare de bărbați.”

Studenții cu care am vorbit descriu cursul profesorului Baltasiu drept unul „autoritar”, bazat pe „intimidare” și pe „instaurarea fricii”.

„Cursul său este plin de retorică fascistă”, afirmă un tânăr. Studenții susțin că în cadrul cursurilor și seminariilor de Istorie socială, nume precum cel al lui Mircea Vulcănescu, politician condamnat pentru crime de război în perioada postbelică, sunt frecvent aduse în discuție și elogiate.

„Domnul Baltasiu ne vorbește de nenumărate ori la cursuri, dar și la seminare despre Mircea Vulcănescu, pe care îl consideră un exemplu remarcabil de patriot și un geniu al României și care, din punctul lui de vedere, a fost închis pe nedrept. Povestește despre Vulcănescu că este un erou, o elită, un intelectual și un model de urmat.”

Un alt student dezaprobă „glumele” de la cursul lui Baltasiu, care au în centrul lor violența domestică asupra femeilor. „Glumea că femeile răpite în urma diverselor atacuri istorice au, de fapt, o mare plăcere în a fi luate cu forța și puse cu capul în jos, pe cal.” De asemenea, Radu Baltasiu ar mai susține că „femeile au început să se transforme în bărbați, iar bărbații sunt feminizați, nemaifiind cavalerii de odată.”

Profesorul Baltasiu ar fi făcut, în repetate rânduri, declarații nepotrivite în legătură cu membrii comunității LGBTQ+, pe care i-ar fi numit ”ciudați”, dar și cu imigranții din Europa.

Radu Baltasiu este și Director al Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (CESPE), despre care presa scria anul trecut că este un instrument prin care se „redistribuie mesajele anti-europene și anti-Ucraina ale propagandei lui Simion.”

Radu Baltasiu candidează pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, fiind al 23-lea pe lista AUR.

PressOne l-a contactat pe Radu Baltasiu pentru a comenta acuzațiile aduse de studenți și pentru un drept la replică.

Reporter: „Studenții susțin că vorbiți despre femei într-un mod depreciativ, înțeleg că se insistă asupra rolului tradițional al femeii în societate în timpul orelor de curs, că ar fi ridicate la nivel de piedestal personalități controversate, precum Mircea Vulcănescu, fiind prezentat drept un „erou” sau un „martir” și, de asemenea, că ar fi date drept exemple negative persoanele din comunitatea LGBTQ. Aș vrea să discutăm despre aceste exemple pe care le dau studenții.

Baltasiu: Dacă nu vă supărați, nu mă interesează acest subiect. E treaba lor, să creadă ce vor. Dumneavoastră ați operat cu eticheta, îmi e teamă că nu vă pot ajuta.

Reporter. La ce vă referiți când spuneți că „am operat cu eticheta”?

Baltasiu: La exact cu ce-ați operat. Dacă nu vă supărați, dați-mi voie, acum o să ies din mașină și o să se închidă automat telefonul. (închide)

PressOne a cerut un punct de vedere și din partea Universității din București, în urma acuzațiilor aduse de studenți. Instituția se situează „în afara activităților politice de partid” și afirmă că „în învățământul universitar, în cercetare şi în manifestările ştiințifice din cadrul Universității, politica poate reprezenta un obiect de investigație, nu şi o formă de acțiune.”

Membrii comunității universitare care fac declarații denigratoare sau injurioase despre alți membri nu pot invoca libertatea academică deoarece aceasta „nu justifică limbajul defăimător, comportamentele obscene, discriminarea pe criterii etnice, de rasă, sex, vârstă, origine socială, religie, opinii politice, orientare sexuală, şi nici alte conduite lipsite de integritate etică”, se mai arată în răspunsul oficial remis redacției.

În astfel de situații, precum cea semnalată de mai mulți studenți de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București „se dezice de orice practici care încalcă principiile enunțate mai sus, precum și pe toate celelalte enunțate atât în Carta UB, cât și în legislația în vigoare.”

Protest cu mii de persoane față de ascensiunea extremei drepte în Europa, la Bruxelles
Protest cu mii de persoane față de ascensiunea extremei drepte în Europa, la Bruxelles
Aproximativ 4.500 de oameni au participat duminică, 16 iunie, la Bruxelles, în ciuda ploii, la un marş „social şi antifascist" împotriva ascensiunii extremei drepte în Europa, transmite...
Câți reprezentanți trimite fiecare partid în Parlamentul European. PSD se clasează pe primul loc
Câți reprezentanți trimite fiecare partid în Parlamentul European. PSD se clasează pe primul loc
Pentru următorul mandat al Parlamentului European, PSD va trimite la Bruxelles 11 reprezentanți, cel mai mare număr de aleși din cadrul aceluiași partid, de la intrarea României in UE....
#alegeri europarlamentare, #profesor universitar, #candidat aur, #extremism, #fascism, #misoginism, #Radu Baltasiu , #Alegeri Europarlamentare 2024
  1. Clotilde Armand aruncă săgeți spre șeful AEP: ”Bine că n-a fost Toni Greblă la Munchen, că ne fura vreo două goluri”
  2. Surpriză de proporții la Sectorul 2. Cum s-a schimbat raportul de forțe după renumărarea voturilor
  3. Nicolae Ciucă surprinde: ce făcea președintele PNL în timp ce Marcel Ciolacu urmărea România - Ucraina de pe Allianz Arena - FOTO
  4. În ce măsură se poate repeta scenariul Iliescu-Vadim la alegerile prezidențiale din 2024: „Se poate crea o stare de spirit negativă”
  5. Noi rezultate la alegerile locale. Cum se poziționează PSD față de PNL
  6. PNL, gata să trădeze PSD. În speranța că va da viitorul preşedinte, ar putea trece în opoziție SURSE
  7. BEC a respins cererea de renumărare a voturilor în orașul Constanța, dar și în trei județe din țară
  8. Optimism în USR după rezultatele slabe la alegeri: ”Vom reporni partidul cu toată forţa”. Noi informații despre viitoarea conducere
  9. Lucian Bode nu scapă de decizia de plagiat: ”A pierdut, definitiv, cel de-al doilea proces” FOTO
  10. Opinie: Îl vrea Ciolacu pe Geoană prezidențiabil?