Generația „Afară cu străinii!“ din țară. De ce votează tinerii europeni extrema dreaptă

Marti, 18 Iunie 2024, ora 13:00
3678 citiri
Generația „Afară cu străinii!“ din țară. De ce votează tinerii europeni extrema dreaptă
Jordan Bardella, Marine Le Pen / FOTO: Jordan Bardella, Facebook

Bunicii lor au inaugurat revoluția sexuală. Tinerii de astăzi vor să dea timpul înapoi în 1950.

Succesul istoric al dreptei radicale în alegerile pentru Parlamentul European de la sfârșitul săptămânii trecute poate fi un șoc, dezechilibrând două dintre cele mai importante guverne ale blocului comunitar.

Dar nu ar fi trebuit să fie o surpriză prea mare pentru oricine a fost atent la starea de spirit indignată în rândul multor tineri de pe continent, care nu numai că au îmbrățișat opiniile anti-imigrație dure, dar par mai mândri ca niciodată să le transmită, scrie politico.eu.

În acest sens ar trebui analizat un clip de 14 secunde filmat pe insula de vacanță germană Sylt și încărcat pe platforma de socializare X cu aproximativ două săptămâni înainte de vot. În el, un grup de tineri germani îmbrăcați cu haine scumpe pot fi văzuți cântând în cor cuvintele "Ausländer Raus!". ("Străinii afară!") pe un ritm de euro-dance în timp ce învârt pahare de vin roze.

Dar nu a fost posibil să se oprească forțele afișate în videoclip. La 9 iunie, când alegătorii europeni s-au îndreptat spre urne, partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut cea mai bună performanță din istorie, învingând Partidul Social-Democrat al cancelarului Olaf Scholz și provocând un șoc politic în cea mai populată țară din Europa.

O senzație similară de biciuire se răspândește în Franța, unde președintele Emmanuel Macron a convocat alegeri anticipate după ce a fost învins de partidul de extremă dreapta Adunarea Națională condus al lui Marine Le Pen. Iar la Bruxelles, factorii de decizie politică se pregătesc pentru un Parlament European în care unul din patru legislatori aparține dreptei radicale.

Care este explicația?

Pe măsură ce un continent care se clatină încearcă să înțeleagă ce tocmai l-a lovit, rolul tinerilor alegători, cum ar fi participanții la petrecerea din Sylt, devine un factor important.

În Germania, proporția de tineri care au votat cu AfD a crescut față de situația de la alegerile europene precedente, în 2019 - în rândul persoanelor de 24-30 de ani, procentul a crescut cu 11%. În Franța, Adunarea Națională a lui Marine Le Pen a atras în jur de 30% din voturile tinerilor la nivel național - cu 10% mai mult decât în 2019.

Ceea ce ridică întrebarea: De ce atât de mulți dintre generația Z și tinerii mileniali mai tineri din Europa - ai căror părinți și bunici au îmbrățișat politici de stânga, deschizând revoluția sexuală în anii 1960 - îmbrățișează antiteza idealurilor celor mai în vârstă? Și ce s-a întâmplat cu stigmatul sau rușinea care, cândva, înconjurau atitudinile rasiste și xenofobe evidente, precum cele afișate în videoclipul din Sylt?

Răspunsul este un amestec de factori, de la criza costului vieții din Europa la izolarea pe care mulți tineri au suferit-o în anii de izolare din cauza COVID, până la o reacție întârziată după criza migrației din 2015 a blocului, când aproape două milioane de migranți au intrat în bloc. Dar există și mai mulți factori intangibili, legați de faptul că mulți tineri experimentează politica doar prin intermediul platformelor de social media precum X și TikTok, unde conținutul de extremă dreapta care glorifică teoria „Marea înlocuire” și leagă imigrația de violență este necontrolat.

Faptul că Jordan Bardella, un politician de 28 de ani care a strâns mulți fani pe TikTok, a ajuns președintele partidului lui Le Pen ajută să explice susținerea tot mai mare din rândul tinerilor. Înainte de alegeri, Bardella le-a cerut tinerilor pe TikTok să își cheme „părinții”, „prietenii și pe cei dragi” să vină „în număr cât mai mare” la un miting din timpul campaniei electorale. Într-un alt videoclip, Bardella recunoaște, înainte să se urce pe scenă, că a decis să poarte blugi pentru că nu a vrut să se obosească să își calce costumul - un moment clar de „și eu sunt ca voi” care a atras multe comentarii de susținere. „Tinerețea lui, prezența lui pe rețelele sociale lărgesc parțial electoratul... dar nu sunt factorii principali: lipsa de popularitate a executivului [condus de Macron] și importanța imigrației în campanie”, a explicat Gallard.

Într-adevăr, membrii extremei drepte din Olanda, Germania, Italia și Austria nu sunt foarte tineri și, cu toate acestea, primesc votul tinerilor folosind aceeași formulă anti-UE, anti-imigranți și anti-elite care îi prezintă pe liderii lor ca pe niște politicieni corupți și dezinteresați de nevoile poporului. „Când vezi că francezii nu pot găsi locuințe în propria lor țară, dar străinii pot, noi cerem o prioritate națională [pentru accesul la locuințe], ceva ce tot mai mulți tineri își doresc”, a spus Ianis Ouadah, membru al Adunării Naționale din 2021 și un reprezentant local în sud-vestul Franței. „Nu sunt împotriva refugiaților, ba chiar deloc. Dar dacă devine prea greu, în vremuri de criză, trebuie să ne gândim la noi”, a spus și Chess van Leeuwen, un student de 20 de ani din Rotterdam. Indiferent de politicile extremei drepte pentru care a votat, „Olanda este prima pentru mine”.

Valul de extrema dreapta este aici pentru a rămâne

În multe privințe, creșterea bruscă a sprijinului acordat de tineri este deconectată de realitate. După ce a atins un maxim de peste 10 % în octombrie 2022, rata inflației în Europa a revenit acum la 2 %. Același lucru este valabil și pentru șomaj, care, la o medie de 6 la sută în întreaga UE, potrivit Eurostat, este cu mult sub rata medie a șomajului de 12,2 la sută atinsă în 2013.

Cu alte cuvinte, în ceea ce privește economia, migrația și efectele pandemiei, Europa a trecut deja de cea mai mare parte a furtunii. Dar efectele persistente ale acestor convulsii modelează politica de astăzi și, probabil, pentru mulți ani de acum încolo.

Provocarea cu care se confruntă astăzi elitele europene este de a evalua consecințele schimbării spre dreapta a blocului condus de tineri. În Franța, generația Bardella se va întoarce la urne pentru a vota un nou parlament național în cadrul unor alegeri în două tururi, la 30 iunie și 7 iulie. Alegerile anticipate, convocate de Macron, vor arăta dacă performanța șocantă a Adunării Naționale de duminica trecută a fost o izbucnire a votului de protest sau o schimbare seismică în politica țării, care va consolida partidul de extremă dreapta ca forță politică principală.

În timp ce, potrivit sondajelor, este puțin probabil ca alegătorii să îl instaleze pe Bardella ca cel mai tânăr prim-ministru din istoria țării sale, formațiunea de extrema dreapta și-ar putea mări numărul de locuri în Adunarea Națională, deschizând calea pentru o nouă încercare fie a lui Le Pen, fie a lui Bardella însuși, de a câștiga președinția în 2027.

Înainte de vot, prestația extremei drepte zguduie deja peisajul politic al țării. Eric Ciotti, liderul partidului conservator Les Républicains, a încălcat un tabu de lungă durată, anunțând că va căuta alianțe locale cu Adunarea Națională - doar pentru a fi denunțat de mai mulți dintre greii partidului său.

În Germania, performanțele groaznice ale celor trei partide din coaliția de guvernare a lui Olaf Scholz nu au declanșat alegeri anticipate, dar este posibil să fi semnat condamnarea la moarte a guvernului. În timp ce cancelarul a exclus convocarea de alegeri, el s-ar putea confrunta cu un vot de încredere care ar putea duce la înlocuirea sa, eventual fără alegeri. Dacă Scholz pleacă, cel mai probabil următorul lider al țării ar fi Friedrich Merz, un membru conservator al Uniunii Creștin-Democrate, al cărui partid a obținut cele mai multe voturi la alegerile din 9 iunie.

Oricare ar fi răsturnările de situație din următoarele săptămâni și luni, tinerii alegători de extremă dreapta vor modela politica europeană pentru anii, dacă nu chiar deceniile următoare. Loialitățile politice forjate la vârsta adultă tind să dureze o viață întreagă.

Generația "străini afară!" din Europa poate că a sosit în valuri, dar este puțin probabil să se retragă în curând, concluzionează Politico.

Donații dubioase ale unor candidați AUR cu venituri modeste, puși pe poziții neeligibile. „Ne întrebăm de unde provin aceşti bani”
Donații dubioase ale unor candidați AUR cu venituri modeste, puși pe poziții neeligibile. „Ne întrebăm de unde provin aceşti bani”
Expert Forum a lansat raportul final de observare a alegerilor locale și europarlamentare din 9 iunie. Documentul arată că sunt membri AUR care au candidat pe locuri neeligibile și au...
Rețelele de dezinformare au „inundat” platforma X înaintea alegerilor pentru Parlamentul European
Rețelele de dezinformare au „inundat” platforma X înaintea alegerilor pentru Parlamentul European
Rețele coordonate de conturi care răspândesc dezinformare au inundat platforma de social media X în Franța, Germania și Italia înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, relatează The...
#alegeri europarlamentare, #rezultate, #extrema dreapta, #tineri europa, #straini, #imigratie , #alegeri Franta
  1. Canicula face prăpăd și-n Grecia. Ce a interzis guvernul elen să se facă în aer liber
  2. Rusia nu iartă pe nimeni. Ce a pățit un avocat celebru după ce l-a criticat pe Putin
  3. Furtuna de "urgență gravă" a făcut ravagii în București. Vijelia a lăsat în urmă zeci de copaci și stâlpi de iluminat doborâți FOTO
  4. Carambol violent în Ialomița. Cinci persoane, printre care și un minor, au fost rănite în urma impactului
  5. Avioane ținute în aer la Otopeni de o furtună violentă. De unde veneau aeronavele
  6. "Imperialul" Ferdinand a ajuns la închisoare pentru niște ceapă. Cum a încercat bulibașa să înșele un comerciant
  7. Cele mai multe cereri de despăgubire pentru zborurile anulate de Tarom nu sunt complete. Banii nu se pot transfera
  8. Consilierul lui Rareș Petru Achiriloaie (ANPDCA) a demisionat
  9. Adrian Cioroianu a devenit oficial suspect în dosarul dezvăluirii că Emilia Șercan analizează teza de doctorat a lui Mircea Geoană
  10. Mesaj Ro-Alert de urgență GRAVĂ pentru București. Ce recomandă autoritățile FOTO