În al doilea tur al alegerilor din Franța, Emmanuel Macron o va înfrunta pe Marine Le Pen pentru al doilea scrutin la rând, dar femeia care îl contestă pe actualul lider al Franței nu mai este același candidat care a pierdut cu aproape două voturi la unul în 2017.
Le Pen, în vârstă de 53 de ani, este în prezent membru al Adunării Naționale Franceze, reprezentând Calais, orașul de pe coasta de lângă Marea Britanie care s-a luptat să facă față migranților care se îndreaptă spre regat.
Ea este cel mai bine cunoscută ca membru al primei familii a extremei drepte franceze. Tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, a fondat Frontul Național în 1972, un partid politic considerat mult timp ca rasist și antisemit. Când tânăra Le Pen a preluat frâiele de la tatăl ei ca lider de partid în 2011, ea a încercat să redefinească Frontul Național ca fiind mai mainstream - mergând până la expulzarea tatălui ei din partidul politic fondat de el după ce acesta și-a repetat afirmația că camerele de gazare ale naziștilor nu fuseseră decât un detaliu al istoriei.
Le Pen, totuși, împărtășește părerile tatălui ei cu privire la imigrație. În campania sa eșuată împotriva lui Macron, ea a încercat să se poziționeze ca un Donald Trump francez, pretinzând că reprezintă clasele muncitoare franceze uitate, care au suferit în urma globalizării și a progresului tehnologic.
Însă poziția ei naționalistă economică, opiniile despre imigrație, euroscepticismul și pozițiile asupra islamului în Franța s-au dovedit nepopulare în rândul electoratului francez, pentru că a fost învinsă în prima sa candidatură împotriva lui Macron.
În timp ce „oprirea imigrației necontrolate” și „eradicarea ideologiilor islamiste” rămân principalele priorități ale platformei sale, Le Pen a căutat să-și extindă apelul.
În săptămânile premergătoare primului tur al alegerilor, Le Pen a făcut campanie serioasă pe probleme economice, deseori începând cu interviuri și apariții în presă, explicând alegătorilor cum îi va ajuta să facă față inflației și creșterii prețurilor la combustibil, probleme de top pentru publicul francez, potrivit CNN.
Strategia pare să fi funcționat. Le Pen s-a clasat mult mai bine în primul tur din 2022 decât în urmă cu cinci ani. Dar unele dintre celelalte poziții politice ale lui Le Pen s-ar putea întoarce să o bântuie în turul doi, din cauza războiului din Ucraina. Ea este de multă vreme o admiratoare vocală a lui Vladimir Putin, care a devenit un paria în Occident din cauza deciziei Kremlinului de a-și ataca vecinul. Le Pen l-a vizitat pe Putin în timpul campaniei ei din 2017 pentru președinție, dar de data aceasta a fost nevoită să renunțe la un pliant cu o fotografie a ei și a lui Putin din acea călătorie după invazie.
Aversiunea ei anterioară față de NATO - platforma de campanie a lui Le Pen din 2017 a inclus retragerea Franței din alianță - ar putea fi, de asemenea, o problemă. Sondajele recente de la IFOP arată că 67% din publicul francez nu crede că Franța ar trebui să părăsească NATO.
... Vezi tot