Macron, discurs după ce a fost reales președinte: „Războiul din Ucraina este aici. Franța e obligată să arate claritatea alegerilor pe care le face” VIDEO

Duminica, 24 Aprilie 2022, ora 22:57
3314 citiri
Macron, discurs după ce a fost reales președinte: „Războiul din Ucraina este aici. Franța e obligată să arate claritatea alegerilor pe care le face” VIDEO
Primul discurs al lui Macron de la realegere FOTO Captură Video / The Guardian

Președintele Franței Emmanuel Macron a ținut duminică, 24 aprilie, un discurs după ce a fost reales în funcție învingând-o pe Marine Le Pen. Acesta a subliniat că va fi „președintele tuturor” și a amintit despre importanța războiului din Ucraina.

Emmanuel Macron: Mulțumesc! Mulțumesc dragi prieteni. Aici, în Paris și peste tot, pe toate teritoriile noastre precum și pe cele de peste oceane, nu pot decât să vă mulțumesc.

După cinci ani de transformări dificile și dureroase, în această zi, 24 aprilie 2022 am avut de ales să ne întărim republica pentru cei cinci ani care vor veni.

Știu de asemenea că mulți dintre cei care au votat azi pentru mine nu au făcut-o neapărat pentru a mă susține, ci pentru a opri extrema dreaptă. Vreau să le mulțumesc și să le spun că am conștiința acestui vot care mă va responsabiliza în continuare.

Mă gândesc de asemenea la toți compatrioții noștri care s-au abținut de la vot. Tăcerea lor e un lucru care ne dă de gândit și la care vom ști să răspundem. Mă gândesc de asemenea la cei care au votat pentru doamna Le Pen. Ei nu sunt excepția. La început m-am întrebat ce i-a insuflat.

În prezent nu mai sunt candidatul în alegeri, ci președintele tuturor.

Dragi compatrioți. Astăzi sunteți parte dintr-un proiect umanist care duce la întărirea independenței noastre. Un proiect social, un proiect ecologic. Acest proiect vreau să îl duc cu forță în anii care vor veni. Și vreau să trecem peste diviziunile care ne-au împărțit și peste diferențe. Datorez respectul tuturor. Vreau să creez o societate mai justă, cu mai multă egalitate între femei și bărbați. Iată de ce trebuie să fim atât exigenți cât și ambițioși.

Războiul din Ucraina este aici și vedem evenimente extrem de tragice. Franța e obligată să arate claritatea alegerilor pe care le face și să bată cu forță. Noi vom fi la înălțimea așteptărilor. Trebuie să fim binevoitori și respectuoși către compatrioții noștri în aceste timpuri de îndoială și de diviziune. Nimeni nu va fi lăsat în urmă, pe marginea drumului. Vom vedea împreună toate provocările care ne așteaptă.

Vom scrie istorie pentru generațiile care vor veni și pentru viitor. Noi toți trebuie să acționăm, să abordăm cei cinci ani care urmează. Împreună trebuie să inventăm o metodă prin care să fim mai buni, să facem cinci ani mai buni.

Fiecare dintre noi va avea o responsabilitate. Fiecare dintre noi va fi angajat în această luptă. Pentru că fiecare dintre noi va putea să conteze mai mult decât el însuși. Poporul francez va rămâne această forță singulară pe care o iubesc atât de mult și pe care sunt atât de mândru să o sădesc în continuare. Trăiască republica, trăiască Franța.

Emmanuel Macron a fost reales în funcţia de preşedinte al Franţei, el obţinând 58,2 la sută din totalul voturilor exprimate duminică, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, arată estimările Ifop.

Rivala lui Macron, Marine Le Pen, a obţinut 41,8 la sută din voturi.

Emmanuel Macron, în vârstă de 44 de ani, s-a clasat pe primul loc şi în turul întâi (27,85%), în timp ce Marine Le Pen, în vârstă de 53 de ani, s-a clasat în primul tur cu peste patru puncte procentuale (23,15%) în urma preşedintelui în exerciţiu.

Citește și:
Promisiunea lui Emmanuel Macron pentru Zelenski după anexarea regiunilor ucrainene de către Rusia
Promisiunea lui Emmanuel Macron pentru Zelenski după anexarea regiunilor ucrainene de către Rusia
Preşedintele francez Emmanuel Macron a lansat duminică, 2 octombrie, o promisiune pentru liderul de la Kiev Volodimir Zelenski după ce patru regiuni ucrainene au fost anexate vinerea trecută de...
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...