Germania își alege președintele. Patru candidați în competiție, doar unul cu șanse reale

Duminica, 13 Februarie 2022, ora 09:55
2360 citiri
Germania își alege președintele. Patru candidați în competiție, doar unul cu șanse reale
Steinmeier a primit deja sprijinul celor trei partide din actuala coaliţie guvernamentale de la Berlin FOTO Facebook / Bundespräsident Frank-Walter Steinmeier

Frank-Walter Steinmeier, actualul președinte al Germaniei ar urma să obţină duminică, 13 februarie, al doilea mandat de cinci ani în această funcţie, ales de camera inferioară a parlamentului german.

Politicianul social-democrat, care pe 5 ianuarie a împlinit 66 de ani, a primit deja sprijinul celor trei partide din actuala coaliţie guvernamentale de la Berlin - Partidul Social-Democrat (SPD), Verzii şi liberalii (FDP) - în urmă cu câteva săptămâni.

De asemenea, opoziţia conservatoare a anunţat că îl susţine pe Steinmeier, ceea ce înseamnă că realegerea sa ar putea să se producă încă din primul tur.

Alţi trei candidaţi au fost nominalizaţi pentru funcţia de preşedinte federal, dar ei au şanse minime de a fi aleşi: Gerhard

Trabert, propus de partidul Die Linke (extrema stângă); fiziciana Stefanie Gebauer, care a fost desemnată de gruparea politică numită Alegătorii Liberi, şi economistul şi activistul politic Max Otte.

Ales pentru cinci ani, preşedintele german nu poate avea mai mult de două mandate. În Germania funcţia de preşedinte este eminamente onorifică, puterea rămânând în mâinile guvernului şi ale parlamentului. Totuşi, ea are o valoare de autoritate morală a ţării.

Un sondaj de opinie recent indică faptul că 85% dintre germani sunt de părere că Frank-Walter Steinmeier a făcut o treabă bună în timpul primului mandat de preşedinte.

Convenţia Federală, care în acest an numără 1.472 de membri, se reuneşte pentru unicul scop de a alege un preşedinte al ţării. Jumătate dintre membrii săi sunt deputaţi, iar cealaltă este formată din reprezentanţi ai celor 16 landuri. Antrenorul echipei naţionale de fotbal masculin a Germaniei, Hansi Flick, se află printre cei invitaţi în acest an.

Frank-Walter Stainmeier a fost ministru de externe în perioadele 2005-2009 şi 2013-2017, iar în 2009 a candidat la funcţia de cancelar, pierzând în faţa conservatoarei Angela Merkel. În 2017 a fost ales preşedinte al ţării, în dauna lui Joachim Gauck, un fost pastor disident din fosta Germanie de Est comunistă.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Rusia pregătește o nouă ofensivă în Ucraina. Zelenski: „Ne vom pregăti pentru asaltul lor”
Rusia pregătește o nouă ofensivă în Ucraina. Zelenski: „Ne vom pregăti pentru asaltul lor”
Forţele ruseşti se pregătesc pentru o nouă ofensivă împotriva apărătorilor ucraineni la sfârşitul lunii mai sau la vară, dar Kievul are un plan de luptă clar al său, a declarat...
O nouă moarte neașteptată la Kremlin: Viaceslav Lebedev, omul care a făcut din justiția rusă o ”cârpă la picioarele lui Putin”
O nouă moarte neașteptată la Kremlin: Viaceslav Lebedev, omul care a făcut din justiția rusă o ”cârpă la picioarele lui Putin”
Seria morților misterioase la vârful elitei politice a Rusiei continuă. Pe 24 februarie, președintele Curții Supreme a Federației Ruse, Viaceslav Lebedev, a murit. Moartea lui a fost...
#alegeri Germania, #presedinte , #alegeri Germania