Germania și-a reales președintele. Răspunsul ferm transmis omologului său rus, Vladimir Putin

Duminica, 13 Februarie 2022, ora 17:06
6090 citiri
Germania și-a reales președintele. Răspunsul ferm transmis omologului său rus, Vladimir Putin
Președintele Germaniei are 66 de ani FOTO Facebook / Frank-Walter Steinmeier

Preşedintele în funcție al Germaniei, social-democratul Frank-Walter Steinmeier, a fost reales duminică, 13 februarie, pentru încă un mandat de cinci ani.

Steinmeier s-a bucurat de sprijinul principalelor partide politice ale ţării.

Aflat în funcţie din martie 2017, fostul şef al diplomaţiei germane a fost ales cu o largă majoritate de către un colegiu electoral special constituit, care reuneşte deputaţi naţionali, un număr mare de aleşi locali, foşti lideri germani, precum şi câteva personalităţi din societatea civilă.

Potrivit DPA, preşedintele Bundestagului, Barbel Bas (SPD), a anunţat că Steinmeier a primit 1.045 de voturi din cele 1.437 exprimate în cadrul Convenţiei Federale de duminică.

Realegerea fostului ministru de externe era dată ca sigură după consensul pe care candidatura sa l-a primit din partea partidelor ce formează coaliţia care guvernează Germania şi care este prezidată de Olaf Scholz, tot social-democrat, comentează EFE.

În Germania, funcţia de preşedinte federal este în principal una ceremonială, dar titularul acestuia semnează proiecte de lege, se află frecvent pe scena publică în interiorul şi în afara ţării şi vorbeşte despre probleme politice actuale, scrie DPA.

Steinmeier, în vârstă de 66 de ani, este al cincilea preşedinte german care este reales. Înaintea sa, în 2009, a fost reales Horst Kohler, care a demisionat un an mai târziu.

Steinmeier a fost ministru de externe între 2005 şi 2009 şi între 2013 şi 2017. A fost, de asemenea, candidatul social-democrat la funcţia de cancelar la alegerile federale din 2009, în care a fost învins de Angela Merkel.

Alţi trei candidaţi nu au avut nicio şansă de reuşită împotriva lui Steinmeier: Gerhard Trabert, propus de Die Linke (Stânga), Max Otte, susţinut de Alternativa pentru Germania (AfD) şi Stefanie Gebauer, propusă de partidul Freie Wahler (Alegătorii liberi).

După ce a fost reales, Steinmeier a profitat de ocazie pentru a face apel la preşedintele rus Vladimir Putin să calmeze tensiunile legate de Ucraina.

”Fac apel la preşedintele Putin să slăbească laţul din jurul gâtului Ucrainei şi să ni se alăture în căutarea unei modalităţi de a păstra pacea în Europa”, a declarat Steinmeier, citat de DPA.

Putin nu ar trebui să facă greşeala de a subestima forţa democraţiei, a adăugat Steinmeier în discursul său, în care s-a referit, de asemenea, la impactul pandemiei asupra democraţiei germane.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Jurnalistul Hristo Grozev, care i-a identificat pe asasinii puși de FSB pe urmele lui Navalnîi, spune că Putin are „planuri speciale” pentru liderii opoziției ruse
Jurnalistul Hristo Grozev, care i-a identificat pe asasinii puși de FSB pe urmele lui Navalnîi, spune că Putin are „planuri speciale” pentru liderii opoziției ruse
Jurnalistul bulgar Christo Grozev, cel care a coordonat investigatorii care au identificat în 2020 echipa de asasini pusă de FSB pe urmele lui Aleksei Navalnîi, întrebat de portalul rus Meduza...
Garry Kasparov, după moartea lui Navalnîi: ”A trădat Rusia și întreaga lume prin apatia ei”
Garry Kasparov, după moartea lui Navalnîi: ”A trădat Rusia și întreaga lume prin apatia ei”
Opozantul rus Aleksei Navalnîi, inamicul numărul unu al lui Vladimir Putin, a murit vineri, 16 februarie, într-o închisoare în Arctica, în care ispăşea 19 ani de închisoare. Navalnîi,...
#alegeri Germania, #Frank Walter Steinmeier, #presedintele Germaniei, #Rusia, #Vladimir Putin , #Germania
Comentarii