Cronica unei victorii anunțate. Urmează o candidatură a lui Nicușor Dan la prezidențiale după succesul de la Capitală? „Nu este Traian Băsescu”

Marti, 11 Iunie 2024, ora 03:00
5472 citiri
Cronica unei victorii anunțate. Urmează o candidatură a lui Nicușor Dan la prezidențiale după succesul de la Capitală? „Nu este Traian Băsescu”
Nicușor Dan, primarul Capitalei FOTO: Facebook / Nicusor Dan

Victoria categorică a lui Nicușor Dan la alegerile pentru Primăria Capitalei poate constitui o rampă de lansare importantă pentru eventualele ambiții politice mai înalte ale primarului aflat la al doilea mandat.

O victorie similară l-a propulsat pe Traian Băsescu în 2004, după ce a câștigat al doilea mandat la Capitală, către Cotroceni. Chiar și așa, atrag atenția analiștii, Traian Băsescu și Nicușor Dan sunt două personaje complet diferite, cu ambiții și abilități politice diferite, iar o înaltă funcție ca cea de președinte al României ar putea să nu-l intereseze pe Nicușor Dan, care de altfel a lăsat de înțeles în seara alegerilor că nu vizează o astfel de poziție. Însă, istoria a demonstrat de-a lungul timpului că oamenii politici se pot răzgândi și că ambițiile politice, de regulă, prevalează.

Analistul politic Ion M. Ioniță, redactorul șef al revistei Historia, spune că victoria lui Nicușor Dan este una dintre cele mai categorice victorii politice din România, iar faptul că nu era dat favorit înaintea campaniei electorale amplifică și mai mult victoria sa.

„A avut o victorie extrem de importantă Nicușor Dan la alegerile de duminică, 9 iunie, atât prin prisma scorului foarte mare, bine peste 40% și prin prisma diferenței față de următorul contracandidat, față de doamna Firea, peste 20 de puncte procentuale. Deci este o victorie absolut categorică și este amplificată importanța acestei victorii și de faptul că Nicușor Dan nu pleca dintr-o poziție foarte bună.”, a vorbit Ion M. Ioniță pentru Ziare.com.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Acesta a explicat că Nicușor Dan nu era creditat, înainte de campanie,, cu șanse atât de mari de câștig, fiind vehiculat Cristian Popescu Piedone drept câștigător.

„Deci nu era o victorie sigură. S-a mai întâmplat să fie victorii sigure. Acum chiar nu era una. Chiar Nicușor Dan a spus la un moment dat că are probleme dacă nu va exista o competiție între Gabriela Firea și Piedone, dar rezultatele au arătat cu totul altfel. Poate, Nicușor Dan a folosit aceste declarații ca tactică de campanie electorală pentru a-și mobiliza electoratul.”, a mai spus jurnalistul.

El spune că, potrivit rezultatelor, chiar dacă s-ar fi retras Piedone, Nicușor Dan ar fi câștigat oricum, fiind una dintre cele mai categorice victorii ale unui om politic în România.

„Nici statura lui de om politic nu era foarte bine conturată înainte de alegeri. Nu era un politician pe care să-l vezi toată ziua la televizor. Nu era un om care să facă tot timpul declarații, nu era un om care să comunice și mulți au considerat asta ca fiind un mare defect al prestației politice a lui Nicușor Dan. El s-a distanțat și nu a vrut să pară un om politic, dar este un om politic. Nu poți să participi în alegeri fără să fi om politic. Este un om politic de succes. Cum va fructifica acest capital politic pe care l-a căpătat, depinde numai de el”, a mai spus Ioniță.

„Va dori să fie primarul Bucureștiului, va dori să fie și altceva, nu știm în acest moment și el nu a făcut declarații ample pe acest subiect, așa încât, deocamdată rămâne această victorie foarte mare a lui, personală, la Primăria Capitalei, un post politic important, care poate deschide și alte perspective”, a completat analistul.

Ion M. Ioniță este de părere că Nicușor Dan nu va renunța la mandatul de primar, pe modelul Traian Băsescu, pentru a participa la alegerile prezidențiale, așa cum fostul șef al statului a făcut în 2004.

„Nicușor Dan nu este Traian Băsescu. Sunt foarte diferiți. Așa încât, cred că va dori să facă ceea ce a promis că face. Adică să-și ducă la îndeplinire acest al doilea mandat, care înseamna și o încununare în realitate. În primul mandat, hai să fim foarte realiști, nu a reușit mare lucru și de-abia într-un al doilea mandat ar trebui să reușească ceea ce a promis. Era și normal. În primul mandat lucra în subteran, începi ca la o clădire, cu fundația. La fundație nu se vede nimic la suprafață. De-abia acum încolo ar putea intra în istoria Bucureștiului ca un primar care a dus la capăt două mandate și a avut timpul să lase ceva în urmă.”

Analistul a mai precizat că, spre deosebire de toți ceilalți primari ai Bucureștiului, Nicușor Dan are șansa de a duce la capăt două mandate întregi de primar al Capitalei.

Chiar și așa, el este de părere că nu putem fi niciodată siguri de intențiile unor oameni politici și că lucrurile se pot schimba în privința lui Nicușor Dan.

„La Nicușor Dan s-ar putea să fie altă mentalitate, și, vedeți, tocmai această formulă a lui Nicușor Dan a fost de succes. El a venit pe partea cealaltă, genul acela ‘nu ies să vă cer votul în fiecare zi, nu fac promisiuni în fiecare zi’. Nu știu câți oameni politici au venit și au spus ‘am și greșit’, cum a spus el. A părut că nu face parte din clasa politică. Aceasta a fost modalitatea lui de a ajunge la succes”, a încheiat Ioniță.

În urma alegerilor locale de duminică, Nicuşor Dan a obţinut un nou mandat la Primăria Capitalei, cu 46,9% din voturi, iar Gabriela Firea (PSD) 22,4%, conform rezultatelor parțiale după numărarea a 72,5% din voturi, transmise luni dimineață.

Pe locul al treilea se situează Cristian Popescu Piedone 16,1% (85.675 voturi), urmat de Sebastian Burduja - 7,5% (40.083 voturi), Mihai Enache 3,1% (16.246 voturi), Diana Şoşoacă - 2,6% (13.699 voturi).

Întrebat după afișarea EXIT-POLL-urilor dacă intenționează să candideze la alegerile prezidențiale din toamnă, Nicușor Dan a negat și a spus că se concentrează pe Primăria Capitalei.

La CGMB, după centralizarea a 90,4% din voturi (653.284 din totalul de 747.254 exprimate), clasamentul este următorul, conform News.ro.

 • ADU - 27,2% (177.843 voturi)
 • PSD - 26,6% (173.925 voturi)
 • PNL - 12,5% (82.085 voturi)
 • PUSL - 9,7% (63.416 voturi)
 • AUR - 8,2% (53.427 voturi)
 • Partidul Reînnoim Proiectul European al României - REPER - 7,1% (46.365).

Ludovic Orban anunță strategia Forța Dreptei prin care PSD nu câștigă alegerile prezidențiale
Ludovic Orban anunță strategia Forța Dreptei prin care PSD nu câștigă alegerile prezidențiale
Forţa Dreptei va continuă „bătălia” pentru ca alegerile prezidenţiale să nu fie câştigate de către un candidat PSD, a susținut, marţi, preşedintele formaţiunii, Ludovic Orban....
Condiția esențială pentru ca Nicușor Dan să candideze la alegerile prezidențiale. „Cariera sa începe să devină interesantă”
Condiția esențială pentru ca Nicușor Dan să candideze la alegerile prezidențiale. „Cariera sa începe să devină interesantă”
Nicușor Dan este unul dintre „oamenii momentului” în politica din România. După ce i-a spulberat în unicul tur de alegeri locale pe Gabriela Firea și pe Cristian Popescu-Piedone, primarul...
#alegeri locale 2024, #alegeri Primaria Bucuresti, #alegeri prezidentiale, #NIcusor Dan , #Alegeri locale 2024
 1. Ludovic Orban anunță strategia Forța Dreptei prin care PSD nu câștigă alegerile prezidențiale
 2. Alegerile din Costinești, anulate. Noul scrutin pentru primar va avea loc pe 7 iulie
 3. Diana Șoșoacă și-a anunțat oficial candidatura la prezidențiale, în Plenul Parlamentului. „Nu veţi scăpa de mine” VIDEO
 4. Scenariu bombă privind data alegerilor prezidențiale. PNL vrea o nouă comasare. Când ar putea avea loc SURSE
 5. Prezidențialele aruncă în aer Coaliția. Ultimatumul dat PSD de Rareș Bogdan
 6. PSD curmă visurile unei susțineri comune pentru Ciucă. Ce variantă dau la schimb social-democrații
 7. UPDATE Lucian Romașcanu, după negocierile eșuate din coaliție pentru data prezidențialelor: Nu putem muta data alegerilor pentru că unii nu ajung în turul doi
 8. Nou blocaj în Coaliție. După trei ore de negocieri, PSD+PNL nu a ajuns la o concluzie în privința datei alegerilor. O altă ședință va avea loc vineri SURSE
 9. Liderul liberal care susține că PNL trebuia să rupă coaliția încă de anul trecut: „O echipă credibilă anti-PSD”
 10. “Amenzi, fratele meu!” Soluția unui cunoscut economist pentru ca centrele orașelor să arate bine