Cum pot vota pe 9 iunie alegătorii cu afecţiuni vizibile. Cine nu are voie să intre cu ei în cabina de vot

Marti, 28 Mai 2024, ora 16:49
1287 citiri
Cum pot vota pe 9 iunie alegătorii cu afecţiuni vizibile. Cine nu are voie să intre cu ei în cabina de vot
Cabine de vot FOTO mitalis.ro

Cetăţenii care nu pot să-şi exercite dreptul de vot din cauza unei afecţiuni vizibile, la alegerile din 9 iunie, vor putea fi însoţiţi în cabina de vot de o persoană la alegerea lor, a afirmat, marţi, 28 mai, preşedintele AEP, Toni Greblă. El a menționat că este interzis ca aceştia să fie însoţiţi de membrii biroului secţiei de votare sau de candidaţi.

"În interiorul cabinei de vot, cetăţenii pot să rămână timp suficient pentru a vedea bine buletinul de vot, pentru a pune ştampila unde doresc. În cazul cetăţenilor români care nu pot să voteze din cauza unei afecţiuni care este vizibilă, preşedintele secţiei de votare poate să le permită să intre în cabina de vot însoţiţi de o persoană la alegerea lor. Este interzis să fie însoţite de membrii din biroul secţiilor de votare sau de vreunul din candidaţi", a afirmat Greblă, la o conferinţă de presă.

Potrivit lui Greblă, cetăţenii trebuie să reţină că, dacă întrunesc condiţiile pentru a vota, trebuie să pună câte o ştampilă pe fiecare dintre cinci buletine de vot pe care le vor primi.

Greblă a precizat că buletinele de vot care vor fi introduse greşit într-o singură urnă sau în altele decât cele destinate vor fi considerate valabile şi nu vor fi anulate.

"Cetăţenii care greşesc la introducerea în urnele inscripţionate şi pun buletinele de vot într-o singură urnă sau încurcă, de exemplu, urna destinată preşedintelui Consiliului Judeţean cu cea pentru Consiliul Judeţean, acele buletine de vot vor fi considerate valabile. Ele vor fi separate şi puse pe capitole când vor fi deschise urnele şi se vor număra voturile. Simpla greşeală a punerii buletinul de vot în altă urnă decât cea special inscripţionată nu conduce la anularea votului", a mai explicat preşedintele AEP.

Şeful AEP a precizat şi locul în care pot să-şi exercite cetăţenii dreptul de vot.

"Pentru alegerile locale, cetăţenii României pot să voteze doar la secţia de votare unde sunt arondaţi conform domiciliului. Pot să voteze de asemenea la reşedinţă cetăţenii români care au stabilită reşedinţa cu cel puţin 60 de zile înaintea scrutinului. Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau străinătate pot să voteze la oricare din secţiile de votare din ţară sau străinătate numai la alegerile europarlamentare, pentru că acolo este o singură circumscripţie electorală, ori că votează în ţară, ori în străinătate, tot aceeaşi listă de 33 de europarlamentari se votează şi din această cauză nu contează unde îţi exerciţi dreptul de vot. La alegerile locale este cu totul altceva: aleg primarul localităţii, Dacă aleg primarul localităţii înseamnă că am domiciliul acolo, că mă interesează de acel oraş şi nu pot să mă duc la capătul celălalt al ţării să-mi exercit dreptul de vot", a explicat Greblă.

El a menţionat că acestea sunt reguli care funcţionează de 30 de ani în România şi peste tot în lume.

Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
După febra alegerilor locale începe o nouă etapă, poate la fel de dificilă pentru partide - negocierile pentru consiliile locale. La Primăria București, unde Nicușor Dan a avut o victorie...
AEP anunță organizarea unui nou tur de alegeri în două comune aflate în balotaj. Când va avea loc scrutinul
AEP anunță organizarea unui nou tur de alegeri în două comune aflate în balotaj. Când va avea loc scrutinul
AEP anunţă organizarea, duminică, 23 iunie, a unui nou tur de scrutin pentru funcţia de primar pentru candidaţii aflaţi în balotaj din comunele Cheţani, judeţul Mureş, şi Poşaga,...
#alegeri locale 2024, #drept de vot, #exercitare drept vot, #bolnavi, #cabina vot , #Alegeri locale 2024
  1. Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
  2. TOP scandaluri în care a fost implicat Klaus Iohannis, în 10 ani ca președinte al României
  3. USR alege timp de două zile noul președinte al partidului. Cine sunt cei 6 candidați validați
  4. Alegerile locale vor fi reluate: Localitățile în care cetățenii vor merge din nou la vot
  5. Ce nume noi și care sunt personajele controversate care ajung în Parlamentul European. Aleșii vor câștiga peste 7.000 de euro pe lună
  6. Primăria Capitalei va fi restructurată. Opt instituții și direcții vor fi desființate. Ce se întâmplă cu angajații
  7. Nicușor Dan, în atenția USR, pentru alegerile prezidențiale 2024: „Ar fi un super câștig!"
  8. Prima promisiune a Elenei Lasconi, ca prezidențiabil. Atac dur la adresa lui Klaus Iohannis. Ce șefi de stat o inspiră
  9. Elena Lasconi pregătește revoluție în USR: "Ei au adus aici partidul". Drulă și Barna, primele nume de pe "lista neagră"
  10. Elena Lasconi (USR) amenință cu demisia: „Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!"