Victorie pentru candidatul PNL la Costinești, cu o diferență de doar 2 voturi. BEC a respins cererea PSD de anulare a alegerilor

Duminica, 16 Iunie 2024, ora 09:24
2484 citiri
Victorie pentru candidatul PNL la Costinești, cu o diferență de doar 2 voturi. BEC a respins cererea PSD de anulare a alegerilor
Ștampile de vot FOTO Facebook/AEP

Biroul Electoral Central (BEC) a respins cererea de anulare a alegerilor locale din comuna Costineşti, judeţul Constanţa, unde voturile au fost renumărate de mai multe ori. BEC a arătat că alegerile pot fi anulate dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe condiţii, între care aceea ca frauda electorală reclamată să fie de natură a modifica rezultatul.

Biroul Electoral Central a decis să respingă cererea de anulare a alegerilor de la Costineşti formulată de PSD, care a reclamat frauda electorală într-o secţie din Costineşti şi una din Schitu.

În hotărârea BEC se arată că s-a reţinut că, în urma contestaţiei făcute de candidatul PSD la Primăria Costineşti, Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 29 Costineşti a dispus renumărarea voturilor. Astfel, au fost identificate nereguli privind votul pe listele suplimentare şi votul unor persoane care nu aveau reşedinţa în localitate, iar BEC a cerut lămuriri de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

De asemenea, BEC a solicitat puncte de vedere de la Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 29 Costineşti şi de la Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr.14 Constanţa.

Ca urmare, Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 29 Costineşti a solicitat anularea alegerilor, arătând că la Secţia din Schitu s-au prezentat trei cetăţeni străini care au votat pe listele suplimentare pentru alegerile locale, ulterior fiind făcute verificări de către poliţişti. Ulterior, s-a constatat că două dintre aceste persoane se regăsesc pe listele complementare, a treia fiind un cetăţean ucrainean care nu avea dreptul să voteze la niciunul dintre scrutinele din 9 iunie.

BEC arată că, potrivit legii, instituţia soluţionează sesizările privind frauda electorală, ”putând dispune anularea alegerilor dintr-o circumscripţie electorală, în cazul în care constată, în baza probelor administrate, că votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor în circumscripţia electorală respectivă”.

Totodată, afirmă reprezentanţii BEC, în cazul unei fraude electorale, cererea de anulare a alegerilor într-o circumscripţie se poate face doar de către partide, alianţe electorale, alianţe politice sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori candidaţi independenţi şi doar în termen de 48 de ore de la închiderea votării.

Condiţiile trebuie îndeplinite cumulativ, subliniază BEC.

BEC notează, de asemenea, că la Costineşti candidatul PNL a obţinut mandatul de primar la o diferenţă de două voturi.

Totodată, BEC arată că, în cazul unui cetăţean român care a votat pe lista suplimentară, erau îndeplinite condiţiile, acesta prelungindu-şi documentul de reşedinţă, iar cetăţeanul ucrainean a votat doar la alegerile europarlamentare, deci nu a influenţat rezultatul votului pentru primar.

Ca urmare, BEC ”respinge cererea de anulare a alegerilor în Circumscripţia electorală nr. 29 comuna Costineşti, judeţul Constanţa, formulată de către Partidul Social Democrat – filiala Constanţa”.

Membrii Biroului Electoral Costineşti au propus, în unanimitate, anularea scrutinului din localitate, după ce nu s-a ajuns la o concluzie în privinţa candidatului pentru funcţia de primar care a câştigat, deşi voturile au fost numărate de mai multe ori.

Clotilde Armand nu renunță: a cerut anularea alegerilor locale din Sectorul 1. „Fraudă electorală”
Clotilde Armand nu renunță: a cerut anularea alegerilor locale din Sectorul 1. „Fraudă electorală”
Clotilde Armand, primarul în funcție al Sectorului 1, a anunțat marți, 16 iulie, că a cerut Biroului Electoral Central să anuleze alegerile locale din Sectorul 1 din data de 9 iunie, în urma...
Experiență de coșmar la Costinești a unei vedete din România: ”Apar când stingi lumina sau dai drumul la apă. Doar în Africa le-am mai văzut...”
Experiență de coșmar la Costinești a unei vedete din România: ”Apar când stingi lumina sau dai drumul la apă. Doar în Africa le-am mai văzut...”
Producătorul de film Codin Maticiuc a avut parte de experiență neplăcută la Costinești, acolo unde a fost pentru a asista la festivalul Beach, Please! Printr-o postare pe Facebook, Codin...
#alegeri locale 2024, #anulare alegeri, #alegeri primarie, #Costinesti, #candidat PNL , #Alegeri locale 2024
  1. Reacția lui Ciucă după ce premierul Ciolacu a spus că s-a dus până la Washington să-și anunțe candidatura. "E foarte bine!"
  2. „Surpriza” judecătorilor pentru Liviu Dragnea. Dosarul „Tel Drum” a fost suspendat. Fost ministru al Justiției: „Bătaie de joc. Dau cu piciorul la 20 de milioane de euro”
  3. Huzurul bugetarilor de partid în România. Câți dintre ei pot fi concediați, fără a li se simți lipsa: „Politicienii nu sunt pregătiți de așa ceva”
  4. Circul grotesc al Dianei Șoșoacă în Parlamentul European. "Niciodată pentru dictatura UE/Niciodată cu Ucraina" VIDEO
  5. România are doi vicepreședinți în Parlamentul European. Cine sunt eurodeputații aleși din primul tur
  6. Ministru PNL jignit de premierul Marcel Ciolacu. Burduja: „Nu s-a referit la mine”
  7. Iohannis, absent la dineul de la Casa Albă. Deputat USR: „L-a trimis în locul lui pe Ciucă. Americanii nu l-au primit”
  8. Conducerea "superagenției" care va controla toate companiile naționale a demisionat după acuzațiile de incompatibilitate
  9. Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor preluate abuziv în perioada comunistă. Legea tocmai a fost promulgată
  10. Ciolacu anunță semnarea unui acord cu următoarea Comisie Europeană pentru asumarea deficitului de 3%. „Asta arată că nimeni nu vrea majorarea vreunui impozit”