Sfântu Gheorghe va avea un Consiliu Local format numai din membri UDMR. Primarul Antal Arpad invită PSD, PNL și USR într-unul "consultativ"

Luni, 10 Iunie 2024, ora 19:41
3422 citiri
Sfântu Gheorghe va avea un Consiliu Local format numai din membri UDMR. Primarul Antal Arpad invită PSD, PNL și USR într-unul "consultativ"
Primăria Sfântu Gheorghe FOTO Facebook /sfantugheorgheinfo.ro

Municipiul Sfântu Gheorghe va avea un consiliu local format numai din maghiari. Niciun alt partid nu a reușit să treacă pragul electoral. Câștigătorii celor 21 de locuri din Consiliul Local Sfântu Gheorghe fac toți parte din Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR). Primarul vrea însă un „consiliu consultativ” care să-i reprezinte pe cei 20% de români din oraș.

Potrivit rezultatelor postate pe site-ul rezultatevot.ro, UDMR a câştigat Consiliul Local Sfântu Gheorghe cu 78,84% din sufragiile electoratului, în timp ce PSD a atins 4,8%, USR 4,44%, AUR 3,71%, PNL 3,28%, iar celelalte două formaţiuni maghiare, Alianţa Maghiară din Transilvania şi Forţa Civică Maghiară, sub 3%.

"Asta înseamnă că pentru prima dată din ultimii 100 de ani, în Consiliul Local din municipiul Sfântul Gheorghe se pare că vor fi doar consilier de la UDMR", a declarat primarul Antal Arpad, care a obţinut cel de-al cincilea mandat pe lista Uniunii, cu 83% din voturile celor prezenţi la urne.

Acesta a mai adăugat, în cadrul unei conferinţe de presă, că va propune "partidelor democratice", respectiv PSD, PNL şi USR să accepte să formeze un consiliu consultativ, deoarece consideră că este important să aibă un dialog instituţional cu reprezentanţii comunităţii româneşti din municipiu.

Primarul transmite românilor că îi va reprezenta

"Vreau să transmit către românii din municipiu Sfântul Gheorghe că o să-i reprezint în următorii patru ani, cu atât mai mult cu cât cifrele din acest moment arată că în Consiliul Local Sfântu Gheorghe nu va trece pragul niciun partid românesc (...) Sunt îngrijorat de acest lucru, că nu intră partide româneşti în Consiliul Local. Nu cred că este un lucru normal ca o comunitate atât de mare, de peste 20% dintr-un oraş, să nu fie reprezentată în Consiliul Local. Tocmai de aceea în cursul acestei după-amiezi o să caut acele persoane care au fost pe primele locuri pe listele celor trei partide democratice - USR, PSD şi PNL şi o să le invit să formeze un consiliu consultativ lângă Consiliul Local. O să vedem cum o să denumim acest for, dar îmi doresc să am un dialog cu aceste şase persoane şi înainte de a lua decizii importante pentru oraş, fie că vorbim de buget, fie că vorbim de decizii care privesc instituţii de învăţământ, de cultură şi aşa mai departe, o să mă consult cu aceste persoane ori de câte ori este nevoie, pentru că îmi doresc să existe totuşi un dialog instituţional între Primărie şi reprezentanţii comunităţii româneşti", a declarat Antal Arpad.

Preşedintele USR Covasna, Dulanyi-Balogh Szilard, a menţionat, într-o declaraţie de presă, că mulţumeşte primarului pentru ofertă, dar va declina invitaţia.

"Îi felicit pe toţi participanţii şi pe actualul şi viitorul primar. Ce se va întâmpla cu noi în viitorul apropiat, după această înfrângere, va fi o decizie personală, iar despre asta vom vorbi la momentul potrivit. Mă bucură să am orice conversaţie constructivă, oricând, oriunde, care este în beneficiul comunităţii, dar spun aici şi acum că mulţumim pentru oferta primită prin intermediul mass-mediei de a participa la consiliul consultativ care urmează să se înfiinţeze lângă Consiliul Local, cu rol pur consultativ, dar eu, cu respect, o să declin această invitaţie", a declarat liderul USR Covasna.

Lipsa de unitate a românilor i-a exclus la nivel local

Preşedintele PSD Covasna, Bogdan Barbu, a declarat, pentru AGERPRES, că este pentru a doua oară, consecutiv, când social-democraţii nu reuşesc să intre în Consiliul Local Sfântu Gheorghe şi consideră că situaţia trebuie reevaluată.

La rândul său, preşedintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian, a declarat, pentru AGERPRES, că prezenţa scăzută la vot a românilor, dar şi lipsa de unitate a acestora au condus la această situaţie.

"Se pare că noi, românii din Sfântu Gheorghe, nu înţelegem ce avem de făcut. Din păcate, voturile s-au împărţit între partide. Şi pe mine mă doare, nu îmi convine situaţia. Eu am spus de mai multe ori că e nevoie de o strategie, că nu trebuie să mai repetăm greşeala de acum patru ani când am obţinut un singur loc de consilier local şi că e nevoie de o listă comună de candidaţi. Chiar eu am iniţiat de două ori aceste discuţii, teoretic au fost de acord, dar practic nu s-a concretizat", a afirmat Olimpiu Floroian.

În ultimii patru ani, în Consiliul Local Sfântu Gheorghe a fost un singur consilier de naţionalitate română, Liviu Comăneci, ales pe lista PNL.

România va avea o Zi de Curățenie Națională. Senatul a aprobat proiectul inițiat de UDMR
România va avea o Zi de Curățenie Națională. Senatul a aprobat proiectul inițiat de UDMR
Senatul a adoptat, marţi, 25 iunie, în calitate de prim for sesizat, un proiect care propune instituirea Zilei de Curăţenie Naţională, în cea de-a treia zi de sâmbătă din luna septembrie....
Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
După febra alegerilor locale începe o nouă etapă, poate la fel de dificilă pentru partide - negocierile pentru consiliile locale. La Primăria București, unde Nicușor Dan a avut o victorie...
#alegeri locale 2024, #Sfantu Gheorghe, #consiliu local, #UDMR, #Antal Arpad , #Alegeri locale 2024
  1. Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
  2. Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
  3. România va avea o Zi de Curățenie Națională. Senatul a aprobat proiectul inițiat de UDMR
  4. Ludovic Orban anunță strategia Forța Dreptei prin care PSD nu câștigă alegerile prezidențiale
  5. Alegerile din Costinești, anulate. Noul scrutin pentru primar va avea loc pe 7 iulie
  6. Diana Șoșoacă și-a anunțat oficial candidatura la prezidențiale, în Plenul Parlamentului. „Nu veţi scăpa de mine” VIDEO
  7. Scenariu bombă privind data alegerilor prezidențiale. PNL vrea o nouă comasare. Când ar putea avea loc SURSE
  8. Prezidențialele aruncă în aer Coaliția. Ultimatumul dat PSD de Rareș Bogdan
  9. PSD curmă visurile unei susțineri comune pentru Ciucă. Ce variantă dau la schimb social-democrații
  10. UPDATE Lucian Romașcanu, după negocierile eșuate din coaliție pentru data prezidențialelor: Nu putem muta data alegerilor pentru că unii nu ajung în turul doi