Lider USR, despre alegerile de la Sectorul 2: „Ar trebui reluat scrutinul, lucrurile sunt neclare”

Vineri, 14 Iunie 2024, ora 17:28
1826 citiri
Lider USR, despre alegerile de la Sectorul 2: „Ar trebui reluat scrutinul, lucrurile sunt neclare”
Membrii USR cer renumărarea voturilor în 30 de secții FOTO Captură video

Deputatul Cristian Seidler, coordonator al campaniei electorale a USR, a acuzat vineri, 14 iunie, o creştere "nenaturală" a numărului de voturi nule şi a buletinelor de vot dispărute, raportat la alegerile anterioare.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul USR, Seidler a vorbit despre două tipuri de "fraudă posibilă" în privinţa cărora Autoritatea Electorală Permanentă "are de dat explicaţii": voturile nule de la alegerile europarlamentare şi voturile pierdute.

"Dacă în 2019, am avut o rată de 2,94% a voturilor nule, adică acele voturi care se găsesc în urna de vot, dar care sunt ştampilate pe mai mulţi competitori electorali sau nu sunt ştampilate cu ştampila 'Votat' deloc, de data aceasta, în 2024, am avut cu 214.000 mai multe voturi nule decât acum cinci ani. În loc de 2,9% din totalul voturilor, acum e 5,2% din totalul voturilor - o creştere nenaturală a numărului de voturi nule. Sigur, ar putea fi explicaţii multiple, precum sancţionarea tuturor competitorilor electorali sau neatenţia unor votanţi, dar totuşi această creştere este absolut spectaculoasă", a susţinut deputatul USR.

Potrivit acestuia, o altă explicaţie posibilă pentru numărul mare de voturi nule este preştampilarea buletinelor, în condiţiile în care există "dovezi" în mai multe secţii din întreaga ţară referitoare la acest aspect.

"Imaginea pe care o avem în spaţiul public este aceea în care este preştampilat buletinul cu PSD. Dacă alegătorul nu este atent şi ştampilează un alt competitor electoral, oricare ar fi acela, buletinul de vot devine nul. Dacă alegătorul pune încă o dată ştampila pe acelaşi competitor electoral care era preştampilat, buletinul de vot rămâne valabil pentru acel competitor electoral. Aceasta este una din explicaţiile posibile şi o fraudă care poate însemna până la 214.000 voturi la nivel naţional, conform datelor comunicate de Biroul Electoral Central până la această oră", a explicat reprezentantul USR.

Seidler a atras atenţia şi asupra numărului de voturi pierdute, menţionând că, potrivit datelor iniţiale ale Biroului Electoral Central, la europarlamentare s-au pierdut 115.000 de buletine. Prin corecturi ulterioare, s-a ajuns la 15.000 de buletine de vot pierdute. Liderul USR afirmă însă că "nu există nicio logică, nici pentru lipsa iniţială", nici pentru modificarea ulterioară a acestei cifre.

"Chiar şi aşa, cifra este aproape dublă faţă de 8.000, câte au fost acum cinci ani. Se naşte întrebarea cum de s-au găsit o sută de mii de buletine de vot de luni până astăzi. Unde erau aceste buletine de vot? Atenţie, din câte ştim noi, nu s-au aprobat renumărări în secţii de vot din România, astfel încât să se fi redus această cifră de la 115.000 la 15.000. Nu există nicio logică, nici pentru lipsa lor iniţială, nici pentru acoperirea ulterioară a acestei cifre. Chiar dacă ar rămâne 15.000, este un număr extrem de mare, dat fiind că, în majoritatea secţiilor de vot, diferenţa dintre numărul persoanelor prezente şi voturile valabil exprimate sau cele nule este zero. Putem admite că există exemple punctuale foarte rare în care un alegător pleacă cu un buletin de vot şi nu îl introduce în urnă, dar există menţiuni extrem de puţine în procese-verbale, în secţii de votare despre asemenea situaţii. Ar putea fi cel mult de ordinul zecilor la nivel naţional", a indicat el.

Cristian Seidler a subliniat că aceste date afectează "încrederea în procesul electoral", motiv pentru care preşedintele AEP, Toni Greblă, trebuie demis sau trebuie să îşi dea demisia.

"Tindem să credem că partidul stat comasat asta îşi doreşte: lumea să nu mai aibă încredere în alegeri, să vină în număr cât mai mic. Să se prezinte eventual doar ai lor, angajaţi pe pile, cunoştinţe şi relaţii, să voteze doar aceia. Altfel, toate aceste întrebări trebuie să îşi găsescă un răspuns. În lipsa unui răspuns logic, a corecturii acestor cifre, în lipsa renumărării, trebuie ca Toni Greblă să îşi dea urgent demisia sau să fie demis de către cei care l-au numit acolo, dacă îi interesează democraţia", a transmis deputatul USR.

El a declarat că în Sectorul 2 s-au semnalat situaţii în care au dispărut "pur şi simplu zeci şi sute de buletine de vot". "Dacă nu se realizează o renumărare a buletinelor de vot, ar trebui reluat scrutinul electoral", a susţinut Seidler.

"Oameni care s-au prezentat, au votat într-un fel sau altul nu se mai găsesc buletinele lor de vot. Acolo lucrurile sunt neclare. Există, pe de o parte, Biroul Electoral al Sectorului, pe de altă parte Biroul Electoral Municipal şi într-un final Biroul Electoral Central care vor decide fie renumărarea, fie reluarea alegerilor. Din punctul nostru de vedere, atât timp cât nu se găsesc răspunsuri urgente la atâtea zile după încheierea procesului electoral, ar trebui, dacă nu se face o renumărare, pentru că este blocată politic, atunci trebuie reluat scrutinul electoral. Altă soluţie nu există pentru ca votul real să fie reflectat în rezultat", a spus Seidler.

Surpriză! Pe cine a ales Elena Lasconi șef de campanie pentru alegerile prezidențiale
Surpriză! Pe cine a ales Elena Lasconi șef de campanie pentru alegerile prezidențiale
Elena Lasconi a promis „revoluție" în USR, după ce partidul a fost scufundat la sub 10%, sub comanda lui Dan Barna, Dacian Cioloș, iar apoi a lui Cătălin Drulă. Primărița de la...
”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
USR acuză Guvernul că a luat decizii care au dus la scumpiri în lanţ ale produselor şi serviciilor, dar a şi pierdut controlul asupra deficitului bugetar şi că ritmul împrumuturilor din...
#alegeri locale 2024, #alegeri sector 2, #renumarare voturi, #USR, #Cristian Seidler USR , #Alegeri locale 2024
  1. Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
  2. Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
  3. Surpriză! Pe cine a ales Elena Lasconi șef de campanie pentru alegerile prezidențiale
  4. „Înaltă trădare!". Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
  5. Cei mai anoști prezidențiabili din perioada postcomunistă
  6. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  7. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  8. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  9. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”
  10. Anunțul premierului după tragedia de pe Jepii Mici: ”Nu toți urșii sunt criminali”