EXIT POLL Timișoara alegeri 2024. Alegătorii din municipiul Timișoara au de ales dintre zece candidați la alegerile locale din 9 iunie 2024. Dominic Fritz, actualul primar al orașului, candidează pentru un nou mandat.
UPDATE 00.20
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, care a candidat la alegerile locale de duminică pentru al doilea mandat de edil din partea Alianţei Dreapta Unită, şi-a anunţat victoria în alegeri. El a afirmat că într-un sfert dintre secţiile de votare din Timişoara, potrivit numărătorii paralele a partidului său, a ieşit învingător împotriva principalului său contracandidat, Nicolae Robu.
”Dragi prieteni, ce a fost acum o oră, doar nişte zvonuri, acuma este o certitudine, Alianţa Timişoara Unită a câştigat Timişoara. După numărătoarea noastră paralelă, avem deocamdată, din 207 secţii, 45 de secţii cu rezultate pentru primar, deci cam un sfert din secţii avem rezultate şi după aceste rezultate, Dominic Fritz a câştigat 49 la sută şi Nicolae Robu a câştigat 35 la sută”, a declarat Dominic Fritz.
El a apreciat că Timişoara a votat pentru investiţii în educaţie şi sănătate, precum şi în infrastructură.
”Bineînţeles că acest rezultat se poate mişca într-o parte sau alta, dar cert este că astăzi stăm în faţa timişorenilor ca învingători. Astăzi timişorenii au dat un vot să mergem înainte, timişorenii au dat un vot să investim în educaţie şi să ne asigurăm că fiecare copil din Timişoara are acces la o infrastructură de educaţie de calitate. Timişorenii astăzi au votat să mergem înainte, să investim în sănătate şi să facem un nou spital municipal. Astăzi timişorenii au votat să mergem înainte, să investim în continuare în infrastructura oraşului, într-un transport comun de calitate astfel încât să ne crească calitatea vieţii tuturor. Şi da, astăzi timişorenii au votat să mergem înainte să recuperăm fiecare metru pătrat din patrimoniul Timişoarei”, a spus Fritz.
Potrivit lui Fritz, victoria ADU la alegerile din Timişoara este un semnal pentru România.
”Un lucru este clar, această victorie pentru ADU este şi un semnal pentru România, că Timişoara şi în 2024 este ferm împotriva pesedismului, este ferm împotriva naţionalismului. Şi da, Timişoara transmite acestei ţări, PSD poate fi învins”, a precizat Fritz.
Știrea inițială
Rezultatele primului exit poll vor fi făcute publice la ora 22:00, după închiderea urnelor. Biroul Electoral Central va prezenta rezultatele finale abia după numărarea tuturor voturilor, primele cifre reprezentând rezultate parțiale.
Lista candidaților pentru funcția de primar al municipiului Timișora, la alegerile locale 2024, conform ordinii de pe buletinul de vot:
Pentru un loc în Consiliul local al municipiului Timișoara s-au înscris următoarele partidele, afișate în ordinea de pe buletinul de vot: Alianța electorală PSD-PNL, AUR, S.O.S. România, Partidul România Puternică, PRM, REPER, PPUSL, Partidul Patrioților, Alianța Timișoara Unită (USR-PMP-Forța Dreptei-UDMR) și Alianța Național Țărănistă.
Secțiile de votare se închid la ora 22.00, în mod normal, dar programul poate fi extins, dacă există alegători care așteaptă la coadă. Tot la ora 22.00 ar urma să apară și primul EXIT POLL pentru Primăria Timișoara.
Trei institute de cercetare sunt acreditate de Biroul Electoral Central pentru a realiza un EXIT POLL - Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS), Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde şi Sodiso Research SRL.
Mii de persoane sunt implicate cercetările care se desfășoară pe tot parcursul zilei de duminică, începând de la ora 7.00 – ora de deschidere a secțiilor de vot – și până la ora 22.00 – când se închid urnele. Operatorii sunt prezenți la secțiile de vot din câteva mari orașe din țară pentru a-i intervieva pe alegători după ieșirea de la urne. Aceștia le vor adresa o serie de întrebări legate de votul exprimat la alegerile locale din 9 iunie 2024.
Discuția cu operatorii durează cel mult un minut, iar datele furnizate sunt confidențiale.
Niciunul dintre alegători nu va fi întrebat detalii legate de identitate, precum numele, adresa sau alte date personale. Alături de operatorii din secțiile de votare, vor fi mobilizați mai mulți supervizori care vor avea rolul de a monitoriza permanent procesul de culegere a datelor și respectarea procedurilor.