Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR

Luni, 24 Iunie 2024, ora 03:25
4987 citiri
Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
Consiliul General al Municipiului București FOTO: Facebook / Mihai Iacovici

După febra alegerilor locale începe o nouă etapă, poate la fel de dificilă pentru partide - negocierile pentru consiliile locale. La Primăria București, unde Nicușor Dan a avut o victorie categorică în fața adversarilor săi, situația din Consiliul Local nu este atât de bună pentru primarul reales, Dreapta Unită având o majoritate fragilă, iar PSD, PNL, AUR și PUSL având și ei procente importante, care pot da peste cap planurile lui Nicușor Dan. Datele parțiale centralizate arată că în majoritatea consiliilor de sector însă, majoritatea poate fi realizată doar cu ajutorul AUR, iar, în ciuda declarațiilor care delimitează partidele de discursul extremist, atât USR, cât și PSD-PNL se văd nevoiți să negocieze cu formațiunea lui Simion.

Consiliul Local al Sectorului 1

La Primăria Sectorului 1, acolo unde Clotilde Armand a pierdut în fața candidatului susținut de PSD-PNL George Tuță, situația în Consiliul Local este complicată pentru USR.

PSD-PNL au obținut 36,31% și au posibilitatea de a face majoritate cu AUR, care au obținut și ei 11,19%, întrucât o colaborare cu REPER, care are 5,84%, este exclusă.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Potrivit informațiilor G4Media, Clotilde Armand ar fi inițiat discuții cu liderul AUR, Claudiu Târziu, pentru o eventuală colaborare în opoziție la Sectorul 1, având în vedere că partidul lui George Simion este decisiv pentru formarea majorității.

De partea cealaltă însă, Clotilde Armand a negat că ar fi vorbit cu liderii AUR, dar admite că partidul condus de George Simion ”face diferența” în Consiliul Local din Sectorul 1.

”Ei fac diferența. Aș prefera ca Alianța PSD/ PNL să nu aibă majoritate. Dar nu am discutat cu nimeni”, a declarat Clotilde Armand pentru G4Media.ro.

În orice caz, atât PSD-PNL, cât și USR, trebuie să se orienteze către negocieri cu AUR, fără de care nu se poate face majoritate.

Consiliul Local al Sectorului 2

Și la sectorul 2, PSD-PNL a luat cele mai multe voturi, 38,17%, în timp ce Alianța Forța Dreptei (USR, PMP, Forța Dreptei) a luat 34,28%, iar AUR, la fel ca la sectorul 1, rămâne un esențial pentru formarea majorității, cu 9,44%.

Aici, primarul în funcție al USR, Radu Mihaiu, a fost învins cu un scor strâns de Rareș Hopincă, candidatul PSD-PNL și fost prefect al Capitalei.

De cealaltă parte, REPER a obținut 7% în consiliu și este un potențial aliat pentru USR.

Chiar și așa, la fel ca la sectorul 1, negocierile cele mai importante sunt cu AUR, fără de care niciuna dintre părți nu poate avea majoritate în Consiliul Local.

Consiliul Local al Sectorului 3

La sectorul 3, în ciuda scorului foarte bun obținut de PSD-PNL în consiliul local, 41,44%, majoritatea nu este încă jucată.

USR-PMP-Forța Dreptei au 32,08%, în timp ce REPER-SENS-USRPDF au 8,44%, fapt care i-ar duce la peste 40% în consiliu.

Astfel, AUR rămâne și aici un jucător important pentru majoritate.

La Primăria Sectorului 3, Robert Negoiță, candidatul PSD-PNL și primar în funcție a câștigat alegerile cu 54%, un scor zdrobitor pentru adversarii de la Dreapta Unită, care au obținut doar 20,38% cu Lucian Judele și REPER, cu Ana Ciceală, care a obținut 16,06%.

Consiliul Local al Sectorului 4

La sectorul 4, deși AUR are un scor important, 10,42%, s-ar putea ca PSD-PNL să nu aibă nevoie de vreo colaborare pentru a-și asigura majoritatea, având un scor de 45,86% în consiliul local, iar USR, REPER și AUR, împreună, nu ajung la acest scor.

La Primăria Sectorului 4, actualul primar, candidatul PSD-PNL Daniel Băluță, a obținut un scor categoric de peste 60% în alegeri.

Consiliul Local al Sectorului 5

La Primăria Sectorului 6 situația este ceva mai atipică. Aici, fiul lui Cristian Popescu Piedone, Vlad Piedone, a câștigat alegerile pentru primărie cu 43,87%, iar scorul din consiliul local este și el în favoarea PUSL, care au obținut 29,53%.

PSD-PNL au 26,42%, în timp ce USR-PMP și Forța Dreptei au luat 22,02%, iar AUR, 9,98%.

Configurațiile posibile în consiliul sectorului 2 sunt mai complicate, întrucât PUSL nu are nevoie de AUR pentru a forma majoritate, iar USR nu reușesc majoritatea singuri cu AUR.

Aici, REPER nu a mai reușit să obțină pragul electoral, USR pierzând un posibil aliat în consiliu.

Astfel, prin simpla asociere PUSL-PSD-PNL, majoritatea în consiliul local este asigurată pentru fiul lui Piedone.

Consiliul Local al Sectorului 6

La sectorul 6, victoria PSD-PNL este mai categorică decât oriunde, cu Ciprian Ciucu, primarul reales, care a obținut un scor zdrobitor de peste 72%.

În consiliul local de sector, alianța social-liberală are 49,8%, în timp ce USR-PMP-Forța Dreptei, AUR și REPER, împreună, nici nu se apropie de scorul acestora.

Situația se complică și mai mult în contextul în care, atât PSD-PNL, cât și Dreapta Unită(USR-PMP-Forța Dreptei), sunt alianțe electorale, iar în cazul ruperii acestor alianțe, matematica din consilii se poate schimba radical.

AUR anunță că nu o votează pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene. „Ne-a obligat să închidem termocentralele și minele”
AUR anunță că nu o votează pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene. „Ne-a obligat să închidem termocentralele și minele”
AUR anunţă că nu o votează pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene. Partidul o acuză că promovează aşa-numitul pact verde – Green Deal, prin care...
Clotilde Armand nu renunță: a cerut anularea alegerilor locale din Sectorul 1. „Fraudă electorală”
Clotilde Armand nu renunță: a cerut anularea alegerilor locale din Sectorul 1. „Fraudă electorală”
Clotilde Armand, primarul în funcție al Sectorului 1, a anunțat marți, 16 iulie, că a cerut Biroului Electoral Central să anuleze alegerile locale din Sectorul 1 din data de 9 iunie, în urma...
#alegeri locale 2024, #consilii locale, #aur, #alegeri Bucuresti , #Alegeri locale 2024
  1. Iohannis tras la răspundere de USR după ce a lipsit la dineul șefilor de stat din NATO. "A mers în vacanţă la Neptun/Dispreţ faţă de români"
  2. Iohannis retrimite în Parlament Legea care îi obliga pe prosumatori să achiziționeze baterii de stocare
  3. Mureșan: „Ursula von der Leyen are întreaga susținere a PPE”. De ce voturi dispune pentru un nou mandat la șefia Comisiei VIDEO
  4. Dîncu: ”Ciolacu este foarte blând cu miniștrii”. Liderul PSD preconizează remanieri în această toamnă
  5. Iohannis ar putea intra în cursa pentru șefia Comisiei Europene, dacă Ursula von der Leyen nu obține voturile necesare SURSE
  6. Șoșoacă, primul discurs în Parlamentul European: ”Am băgat frica în ei”. Metsola i-a cerut de mai multe ori să încheie VIDEO
  7. Toți producătorii de energie din țară, băgați de urgență în ședință de ministrul Sebastian Burduja
  8. Conflict în PSD. Un fost secretar de stat îl acuză pe Claudiu Manda pentru demiterea sa din Guvern și pierderea funcției de viceprimar la Craiova: „M-a făcut magistral”
  9. Cine îi înlocuiește pe Gabriela Firea, Vasile Dîncu, Diana Șoșoacă și Claudiu Tîrziu în Senatul României
  10. Mircea Geoană la 5 ani de la desemnarea ca adjunct NATO: „Mă pregătesc cu ambiţie pentru următorul capitol al carierei mele”