Cât de real este pretextul economisirii banilor în comasarea alegerilor: ”Pentru o a doua rundă costurile sunt la jumătate”

Sambata, 24 Februarie 2024, ora 21:30
4080 citiri
Cât de real este pretextul economisirii banilor în comasarea alegerilor: ”Pentru o a doua rundă costurile sunt la jumătate”
Persoană care votează FOTO Hepta

Unul dintre motivele pentru care s-a promovat ideea comasării alegerilor este acela că se va face o economie în contextul în care bugetul trebuie să acopere în 2024 cinci runde de alegeri.

Ministrul Finanțelor a declarat în luna ianuarie că aceste cheltuieli au fost prevăzute la minister iar din calcule reiese că alegerile ar costa aproape patru miliarde de lei.

Întrebat ce economii s-ar face dacă s-ar comasa alegerile, Marcel Boloş a declarat: “Dacă noi am socotit 3,8 miliarde la patru rânduri de alegeri şi se reduc la jumătate, teoretic discutând…”.

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a declarat pentru Ziare.com că nu se vor reduce chiar atât de mult cheltuielile precum a fost vehiculat, dar că comasarea ar presupune o economisire de cheltuieli pe anumite categorii.

“Nu știu ce a avut în vedere domnul ministru în momentul în care a evaluat la patru miliarde și reduse la jumătate în cazul în care s-ar comasa, două câte două, probabil, nu știu.

Ce pot să vă spun este că în cazul acesta concret al alegerilor locale și europarlamentare, unde s-a decis deja că ele au loc împreună, la aceeași dată, costurile se reduc semnificativ. Adică pentru o a doua rundă costurile sunt la jumătate, aproximativ la jumătate în ceea ce privește Autoritatea Electorală Permanentă.”, spune Toni Greblă.

Cum se calculează necesarul de cheltuieli și de ce nu este clar?

Deocamdată se așteaptă detalii cu privire la modul în care se vor desfășura alegerile și nu poate fi înaintată o sumă exactă.

“Nu aș putea să vă spun pentru că sunt și câteva necunoscute legate de cât va costa tipărirea buletinelor de vot, cât va costa hârtia.”, spune președintele AEP.

Secțiile vor fi organizate tot în funcție de cum vor decide guvernații. Acestea pot fi și separate, dar și în aceeași secție.

„Asta este o posibilitate, o a doua posibilitate este să fie organizat pe aceeași infrastructură de sus până jos de la Biroul Electoral Central până la biroul secției de votare, să fie o singură secție de votare. Adică să voteze omul cu cinci buletine.”, mai spune șeful AEP.

Numărul de persoane care vor fi plătite pentru a asigura serviciile din secții este de asemenea mai mic în cazul comasării. În schimb, partidele nu vor avea sumele pe care le pot cheltui în campanie modificate.

“Nu este dublu, este un pic mai mare, dar depinde ce se va hotărâ prin legislația care va fi adoptată . Nu va fi dublu, de asta v-am spus că al doilea tur va fi mai ieftin.

Sunt multe cheltuieli de la ștampile de vot la cheltuieli de deplasare și așa mai departe. Indemnizațiile care se plătesc membrilor secțiilor de votare, tuturor celor care sunt implicați în alegeri. De la Biroul Electoral Central până la paza de la secțiile de votare. Și aici ar fi reduceri de cheltuieli.

Partidele primesc o anume compensare înapoi, adică și se restituie o anume parte din cheltuieli.

Nu putem vorbi despre reduceri de costuri aici.” Mai spune Toni Greblă.

“Nu vorbim de modificarea structurii alegerilor”

Comasarea a stârnit reacții în rândul opoziției, iar USR a solicitat președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să sesizeze Comisia de la Veneția pentru o opinie legată de scenariul comasării alegerilor europarlamentare și locale din România, cu mai puțin de șase luni înainte de termenul stabilit.

Președintele AEP spune însă că nu se modifică structura alegerilor, iar ordonanța de urgență va cuprinde doar detalii legate de organizare.

“Sunt chestiuni tehnice care trebuiesc reglate probabil printr-o ordonanță de urgență având în vedere timpul scurt care a mai rămas.

Dar nu vorbim de modificarea structurii alegerilor ci chestiuni tehnice, câte ștampile de control, care se pun pe spatele buletinului de vot trebuie. Aici nu se mai fac două, se va folosi aceeași ștampilă.”, mai spune Toni Greblă.

Institutul Național de Statistică este de asemenea implicat în alegeri și aici va mai fi un efort bugetar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
Deși a trecut mai puțin de o lună de la anunțarea candiaturii medicului Cătălin Cîrstoiu din partea PSD-PNL la Primăria Capitalei, în presă și în spațiul public au apărut zvonuri...
Un preot din Suceava a primit acordul Arhiepiscopiei să candideze pentru funcția de primar: „Sunt onorat să particip din partea AUR”
Un preot din Suceava a primit acordul Arhiepiscopiei să candideze pentru funcția de primar: „Sunt onorat să particip din partea AUR”
Un preot din Suceava a solicitat și a primit acordul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru a candida la alegerile locale pentru funcția de primar al municipiului, din partea AUR....
#alegeri locale, #AEP, #Toni Grebla, #PNL PSD , #stiri alegeri