Biroul Electoral Central a respins sâmbătă, 7 decembrie, cererile partidelor REPER și PNCR pentru anularea alegerilor parlamentare. BEC a respins prima dată solicitarea celor de la REPER, apoi pe cea a formațiunii politice conduse de Cristian Terheș. Motivarea celor de la Biroul Electoral Central a fost că ambele au fost depuse târziu.
După ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis să anuleze primul tur al alegerilor prezidențiale, Dragoș Pîslaru, liderul partidului REPER, a venit cu o propunere neașteptată: să se anuleze și parlamentarele, scrie observatornews.ro.
"Când noi cei din Partidul REPER atrăgeam atenția că alegerile sunt viciate, CSAT și serviciile dormeau, iar CCR la fel. Iată că acum s-au trezit și avem o decizie fără precedent de anulare. Nu doar la prezidențiale au fost probleme, ci și la parlamentare, cu POT – au fost folosite exact aceleași instrumente de propagandă și dezinformare. Prin urmare, pentru consecvență, ar trebui să fie anulate și cele parlamentare", a scris Dragoș Pîslaru în cererea către BEC.
Liderul REPER a subliniat că, pentru a-și dovedi integritatea și imparțialitatea, CCR ar trebui să extindă analiza și la alegerile parlamentare, evidențiind că responsabilitatea principală revine Biroului Electoral Central.
"Asta dacă CCR vrea să demonstreze integritate și imparțialitate. Cu tot cu BEC, că la ei este mai întâi decizia pentru parlamentare", a mai spus el.
Pe de altă parte, fondatorul partidului DREPT, Vlad Gheorghe, a depus și el, vineri, 6 decembrie, la Înalta Curte de casație și Justiție o cerere de anulare a alegerilor parlamentare. Motivul: și acest scrutin a avut loc tot sub „războiul hibrid” pentru care CCR a anulat prezidențialele.
„Deci este normal ca toate alegerile afectate de imixtiunile externe descrise de instituțiile de siguranță națională românești și de partenerii străini să fie reluate. Nu?
Sunt multe argumente juridice pentru care alegerile trebuie reluate, de la avantajarea clară a unor partide dubioase și care nu au respectat nicio regulă electorală până la starea de panică generată și alimentată pe rețelele de socializare”, a precizat Vlad Gheorghe într-o postare pe pagina personală de Facebook.