Victoria lui Donald Trump în Statele Unite ar putea da elan campaniei partidelor suveraniste din România, în special liderului AUR, George Simion, și partidului său, potrivit experților consultați de Ziare.com.
Succesul în alegerile prezidențiale pentru Biroul Oval de la Casa Albă a pornit un val de mesaje din partea liderilor de state, dar și în mediul politic din România. Unul dintre liderii care a continuat să pluseze pe victoria obținută de Trump este George Simion, care a transmis pe Facebook că „anul 2024 este anul patrioților”. De altfel, George Simion a numit victoria lui Donald Trump „o victorie a patrioților, în fața globaliștilor”.
„Mă aștept ca toată ideologia asta neomarxistă, woke, trans-umanistă, să se oprească acolo și să fim lăsați în pace. Avem alegeri importante în România. Putem și în România”, a transmis George Simion.
La rândul său, șefa SOS România, Diana Șoșoacă, l-a felicitat pe Donald Trump, căruia i-a transmis că toată România l-a susținut în cursa pentru Casa Albă. „Pentru mine și majoritatea covârșitoare a românilor ați rămas președintele Statelor Unite ale Americii în toată această perioadă. Speranțele mele și ale tuturor românilor patrioți se îndreaptă spre Dvs., Domnule Președinte, pentru a ne elibera de chingile globalismului și ale corectitudinii politice, de războaiele pornite în ultimii ani”, i-a transmis șefa SOS România.
„Cu siguranță va conta, nu știu dacă va fi determinant, dar evident că vor folosi acest moment. Acum va fi o concurență dură între SOS România și AUR, pentru că ambele formațiuni se identifică”, a punctat politologul Cristian Pîrvulescu, cu privire la deznodământul din SUA, fiind însă de părere că AUR și George Simion vor fi principalul beneficiar în alegerile din România al victoriei lui Donald Trump în SUA.
În același timp, politologul a punctat că politicienii români nu au pariat pe Kamala Harris, ci pe Donald Trump, astfel că discursul lor este unul în zona respectivă, însă „cum votul din SUA a fost un vot sexist, rasist, ultra-religios, vor încerca să speculeze cei care merg pe o asemenea linie, foarte periculoasă pentru democrație”.
„Conform sondajelor de opinie, vedem că în bazinul acesta extremist-populist s-ar aduna în jur de 25%-27% total votanți. Câți dintre ei vor merge la vot vom vedea, dar este un bazin important care este afectat de aceste mesaje anti-occidentale, anti-europene, suveraniste, naționaliste și acest trend este generalizat în Europa și, iată, și asemenea mesaje au dus și la victoria lui Donald Trump în Statele Unite. Este posibil să ajute acest tip de partide pentru că liderii populiști sunt foarte atenți la mesajele care vin din America și victoria foarte clară a lui Donald Trump le dă un imbold, pe care îl vor folosi în campaniile electorale”, a punctat redactorul șef Historia, Ion M. Ioniță.
Ion M. Ioniță a mai punctat că „partidul AUR, care îl susține pe Donald Trump, se situează bine în sondajele din România, candidatul lor este poziționat cu șanse să intre în turul al doilea la alegerile prezidențiale. Este un fenomen care se întâmplă și în România, această ascensiune a partidelor populiste, care folosesc acest fel de mesaje”.
De altfel, potrivit analistului, cele două partide ar putea încerca să pluseze pe temele care au afectat electoratul din SUA, în principal cea economică, însă efectele la noi în țară ar urma să se rezume la mediul privat și la tineri, în general, întrucât „tinerii sunt o categorie care este într-o măsură mai mare atrasă de mesajele populiste”.
„La noi, situația are două fețe: pe de o parte a fost și este o inflație care acum a început să fie, în ultima vreme, ținută sub control. Pe de altă parte, au și crescut semnificativ pensiile și salariile în sistemul bugetar, deci sunt două fețe ale monedei și nu știm exact care va fi influența lor în alegeri, pentru că PSD poate să spună că a crescut pensiile în guvernarea Ciolacu, au crescut și salariile. Pe de altă parte, a fost și inflație care a mai diminuat impactul acestora, dar trăgând linie la sfârșit, creșterile salariale în sistemul bugetar din România și creșterile de pensii din luna septembrie sunt mult mai mari decât rata inflației, deci soldul este pozitiv în favoarea celor care au primit acești bani. Deci impactul ar trebui să fie mai mic, cel puțin în cadrul acestor categorii de persoane care au beneficiat de măriri de venituri. În domeniul economiei private nu s-a întâmplat așa ceva, deci s-ar putea să avem diferențieri aici, dacă ne referim strict la prețul produselor de bază, cele care au diferențiat atât de mult votul din Statele Unite”, a mai explicat Ion M. Ioniță.