Avertisment dur din partea unui fost premier. Stolojan: "Dacă partidele pro-europene nu se înțeleg acum, peste 4 ani vor ajunge în lada de gunoi"

Marti, 03 Decembrie 2024, ora 22:33
5877 citiri
Avertisment dur din partea unui fost premier. Stolojan: "Dacă partidele pro-europene nu se înțeleg acum, peste 4 ani vor ajunge în lada de gunoi"
Fostul președinte al PNL Theodor Stolojan FOTO Facebook/Theodor Stolojan

Fostul premier din anii '90, liberalul Theodor Stolojan, a afirmat marți seară, 3 decembrie, că mesajul transmis la alegerile parlamentare de către români este clar: susținerea unei coaliții pro-europene, care nu poate fi realizată fără PSD, ceea ce implică o majoritate parlamentară alcătuită din PSD, PNL, USR și UDMR.

Stolojan afirmă că este ultima oportunitate să colaboreze pentru partidele pro-europene, care se confruntă cu un „puternic val populist-naţionalist”. În caz contrar, avertizează el, în patru ani, aceste partide pro-europene riscă să dispară complet, scrie digi24.ro.

Fostul premier, economist de profesie, subliniază că următorul Guvern, indiferent de cine va face parte din el, se confruntă deja cu un „corset financiar” până în 2031.

„Numai împreună aceste partide pot face o majoritate solidă pro-europenă şi sigur care poate susţine un guvern pro-european. Dar întâi e nevoie ca aceste partide să ajungă la concluzia că trebuie să coopereze, să formeze această majoritate. Şi aici votul românilor este limpede şi, după părerea mea, este ultima şansă pe care o au aceste partide pro-europene de a coopera şi a forma această majoritate pro-europeană.

Spun asta pentru că acest val populist, naţionalist, suveran este puternic, a obţinut acum nişte procentaje foarte bune. Şi dacă noi, partidele pro-europene, nu înţelegem acest mesaj dat de către cetăţenii României, la următoarele alegeri ajungem la lada de gunoi. Este limpede că atunci partidele naţionaliste vor avea majoritatea”, a declarat liberalul.

Stolojan afirmă că, deși există diferențe între valorile și ideologia partidelor pro-europene, în prezent „s-a produs o clarificare pe scena politică românească, atât în privinţa alegerilor prezidenţiale, cât şi a formării acestor majorităţi parlamentare”.

„Acum au devenit irelevante diferenţele de valori între PSD, PNL, UDMR, USR. Vorbesc la nivelul cetăţeanului. La nivelul cetăţeanului este limpede că la ora actuală este o confruntare între curentul pro-european şi curentul naţionalist, suveran. Despre asta discutăm acum. Deci, cu alte cuvinte, ceea ce ne diferenţează între noi, PSD, PNL, USR, UDMR, va trebui să găsim baza comună de înţelegere. Şi această bază comună de înţelegere, după părerea mea, trebuie să fie faptele, realitatea cu care se confruntă în prezent România”, spune Stolojan.

Fostul premier din anii ‘90 mai susține că formarea majorităţii parlamentare pro-europene este o necesitate și asta pentru că sunt în joc 80 de miliarde de euro, adică toate programele României.

„Vorbim aici de Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), de programele pe care România le-a agreat cu Uniunea Europeană pe perioada 2021-2027, acea planificare pe şapte ani de unde vin fondurile de coeziune, vine dezvoltarea României, de fapt. Vorbim mai nou de Planul Structural Naţional pe termen mediu 2025-2031, şapte ani, în care România deja s-a angajat cu Uniunea Europeană.

Noi n-am discutat în campania electorală nimic de faptul că următorul guvern, indiferent care va fi, are un corset financiar deja. Nu e un guvern care face ce vrea el. Nu. România s-a angajat deja cu Uniunea Europeană că în următoarea perioadă, 2025-2031, va reduce deficitul bugetar de undeva de la aproape 8% cât va fi în acest an, la 2,5% în 2031.

Ne-am angajat că în trimestrul 1 2025 vom face reforma fiscală. Iată, deci, o serie de constrângeri la care majoritatea parlamentară şi guvernul care se vor forma vor trebui să vină să spună românilor cum facem, cum respectăm aceste angajamente. Deci orice guvern care vine la guvernare în România va trebui să îndeplinească aceste angajamente pe care ni le-am asumat”, a explicat Stolojan.

Întrebat despre importanța alegerii președintelui duminică, 8 decembrie, în contextul formării guvernului, Stolojan a afirmat că „foarte mult”, deoarece fiecare președinte va căuta să sprijine constituirea unei majorități parlamentare.

„Şi domnul Georgescu va încerca acest lucru, dacă cumva iese, şi doamna Lasconi va încerca să faciliteze formarea unei majorităţi parlamentare. Preşedinţii au un rol de a pune la masă toate partidele politice de a afla părerile lor şi în final de a respecta Constituţia în desemnarea unui candidat de prim-ministru”, a conchis Stolojan.

Atenție la țepe! Avertismentul unei românce: “Persoanele s-au prezentat cu nume, prenume, funcție, număr de legitimație și de cerere internă”
Atenție la țepe! Avertismentul unei românce: “Persoanele s-au prezentat cu nume, prenume, funcție, număr de legitimație și de cerere internă”
În ultimii ani, tot mai mulți români au căzut victime tentativelor de înșelătorie, de la apeluri telefonice false la mesaje online care promit câștiguri rapide. Printre cele mai frecvente...
Avertisment Asociația Pro Infrastructură: "Autodistrugerea căilor ferate continuă. CFR, într-un ritm dezastruos spre colaps total"
Avertisment Asociația Pro Infrastructură: "Autodistrugerea căilor ferate continuă. CFR, într-un ritm dezastruos spre colaps total"
Asociația Pro Infrastructură a lansat un nou semnal de alarmă asupra stării dramatice a căilor ferate din România. Într-o postare recentă, organizația a criticat lipsa progreselor...
#alegeri parlamentare 2024, #Theodor Stolojan, #avertisment, #partide pro europene, #lada de gunoi , #Alegeri parlamentare 2024
  1. Marele motiv de nemulțumire al lui Daniel David, de când a preluat Ministerul Educației: „Toată lumea doreşte să discute cu ministrul, pentru orice problemă"
  2. Trump vrea să se vadă cu Putin: „În fiecare zi în care nu ne întâlnim, soldaţi sunt ucişi pe câmpul de luptă”
  3. Nicușor Dan cere probe concrete cu privire la anularea alegerilor prezidențiale: „Oamenii trebuie să fie convinși"
  4. Testul pe care Crin Antonescu nu-l poate trece, sinonim cu eșecul la alegerile prezidențiale: „Vine dintr-o epocă ce nu mai există"
  5. „Reforma administrativă” de la Parlament, exercițiu de imagine? Principalele hibe din planul de restructurare al lui Bolojan
  6. Rusia nu a influențat alegerile din România, atacă Elena Lasconi. "Așa suntem lăsați să credem. Nu am văzut nicio dovadă"
  7. Călin Georgescu, ironizat după ce a spus că primește rapoarte de la oameni din serviciile secrete. "Nu spune adevărul. Ce a aprobat, cafele, șprițuri, că n-am înțeles?"
  8. "Nu înțeleg de ce candidează Nicușor Dan". Elena Lasconi, încă surprinsă de decizia primarului Capitalei. "Nu am auzit de vreun plan pentru România"
  9. Nicușor Dan se teme pentru mandatul lui dacă va câștiga Călin Georgescu: "Dacă ajunge președinte nici nu mai contează cine e primar general, devine nerelevant"
  10. Ponta explică de ce ar fi mai bun decât Crin Antonescu. Totuși încă nu confirmă că va candida la Președinția României