Alegerile parlamentare de la finalul anului ar putea mări numărul parlamentarilor AUR în Legislativul Român, membri care s-au afirmat în ultimii ani prin scandalurile la care au participat atât în sala de plen, cât și în comisii sau pe holuri.
„Rezultatul va fi o situație mult mai complicată în Parlament, cu tendințe extremiste mult mai mari, cu presiuni legislative, cu riscuri de derapaj anti-democratic, anti-european”, este de părere politologul Cristian Pîrvulescu.
Expertul a mai explicat pentru Ziare.com că alegerile parlamentare, fiind organizate pe 1 decembrie, „vor atrage un vot suplimentar naționalist. Va fi un concurs cine este mai naționalist decât altul. Vom vedea cum toate partidele o vor lua pe linia aceasta naționalistă”.
„Cred că nu întâmplător PSD a propus, iar PNL a acceptat ca alegerile parlamentare să aibă loc între alegerile prezidențiale. (…) Nu știu dacă vom avea vreo formațiune politică cu șanse să depășească 5% care va avea un discurs normal. Și asta va întări evident AUR și Șoșoacă. De fapt eu mă aștept ca ambele partide, sondajele indică că ambele pot intra în Parlament”, a mai subliniat politologul.
Cristian Pîrvulescu a mai punctat în același timp că „AUR a fost în sondaje foarte sus, iar în realitate a obținut mult mai puțin”, având baze locale slabe, astfel că „vor încerca să câștige cât mai mult din votul ideologic, așa cum au făcut-o și la europene”. Politologul a concluzionat că, „în condiții favorabile îi poate duce la depășirea celor 20% din voturi de la europene, pentru că AUR și Șoșoacă au 20%”.
„Dar vă dau totuși un element important, alegerile din România sunt după cele din Statele Unite ale Americii. Un rol important în definirea intenției de vot în România îl vor avea alegerile americane. Dacă Trump câștigă, extrema dreaptă este pe val. Dacă Trump pierde, extrema dreaptă va suferi o înfrângere. Vom vedea cum partidele politice care până pe 5 noiembrie vor avea o campanie mai degrabă trumpistă, se vor reorienta. Alegerile din Statele Unite ale Americii au de multă vreme efecte asupra celor din România. Și faptul că avem alegeri în același an cu americanii are o influență asupra modului în care dezbatem în România”, a mai explicat Cristian Pîrvulescu pentru Ziare.com.
Politologul a arătat în același timp că în următoarea perioadă o să vedem că „vor face foarte multe greșeli, vor deveni din ce în ce mai nervoși”, adăugând căderea actuală în sondaje a lui Donald Trump, lucru care ar urma să se reflecte în România, fiind nevoie de timp.
„Pe de altă parte, veți vedea cum campania poate să devină din ce în ce nu doar anti-europeană (…) Campania va deveni și anti-americană în momentul în care Harris va fi declarată învingătoare. Dacă Harris nu câștigă alegerile, mă aștept ca efectul să fie dramatic și extrema dreaptă să câștige până la 25% din voturi”, a mai explicat politologul.
Sociologul Ionaș Vladimir a explicat pentru Ziare.com că probabil vor fi „teme în care AUR va putea oferi voturile care să facă diferența. Acum depinde foarte mult cum va arăta majoritatea celor care vor forma guvernul, pentru că, dacă PSD și PNL vor avea aproape de 60%, nu vor avea nevoie de o negociere”.
„Evident că la prima vedere un scor bun înseamnă o putere mai mare de negociere în Parlament”, a mai punctat Ionaș Vladimir, arătând că în privința intrării la guvernare că, „ținând cont de modul în care privesc, atât PSD, cât și PNL, relațiile cu partidele la nivel internațional, imaginea pe care o au”, șansele unei alianțe pentru guvernarea cu acestea nu prea există.
Sociologul a mai subliniat că „alegerile parlamentare de anul acesta se vor desfășura având ca raportare primul tur al alegerilor prezidențiale. Partidele care vor reuși să își ducă candidatul în turul doi vor avea o victorie detașată și la alegerile parlamentare”.
Potrivit sociologului, prezența mai ridicată în Parlament ar putea aduce „campanii mai agresive” în interiorul Parlamentului pentru impunerea punctului de vedere pe anumite domenii, dar „va fi mai degrabă un spectacol”, atâta timp cât nu are o majoritate și va fi foarte greu să facă o alianță cu cineva. „E greu de crezut că poți să îți impui punctul de vedere, dar cel puțin la nivel de percepție publică, vor putea face acest lucru”, a conchis sociologul.
De-a lungul anilor membrii partidului s-au afirmat prin scandalurile de la nivelul Parlamentului, atât prin refuzul purtării măștii, cât și prin filmarea ședințelor cu telefonul mobil. Printre actorii principali ai scandalurilor a fost chiar șeful de partid, George Simion, care a reușit în timpul unei ședințe de plen să îl apuce de gât pe fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu. Victima AUR a fost și fostul ministru al Dezvoltării, Florin Roman, care a fost îndepărtat de la pupitru în timp ce prezida ședința. Comportamentul membrilor AUR le-a atras și interdicția de a mai vorbi în plen mai multor reprezentanți. Parlamentul chiar a schimbat regulamentul pe fondul scandalurilor.
Formațiunea politică condusă de George Simion a intrat chiar peste membri unor comisii, dar și peste membri celorlalte partide în timpul ședințelor de grup, creând haos. Nu de puține ori numele partidului a fost legat de incidente din curtea Legislativului, în cazul protestelor, când simpatizanții AUR ar fi reușit să vandalizeze o mașină a Ambasadei SUA. În altă situație, chiar fostul șef al PNL, Ludovic Orban ar fi fost atacat de protestatari.
Cu toate astea, la primul Congres al partidului, care a avut loc la Parlament, presa a fost separată, neavând acces la lucrări.
Nu în ultimul rând, reprezentanții AUR s-au afirmat prin inițiative care propuneau interzicerea utilizării insectelor în producția de hrană pentru populația umană. Întemeierea proiectului este însă una necunoscută, în contextul în care subiectul nu a fost însă niciodată discutat în România. Membrii au încercat să și anuleze măsurile pentru combaterea și zădărnicirea COVID-19.
Ultimele sondaje din luna iulie au plasat AUR pe locul trei în intenția de vot pentru parlamentare. Într-un sondaj INSCOP, publicat pe 2 iunie, AUR are 14,7, iar într-un alt ultim sondaj CURS, publicat pe 28 iulie, partidul condus de George Simion are 16%. În ambele, AUR este plasat deasupra USR, reușind să întreacă partidul care ocupă locul trei ca pondere în Legislativ.
De altfel, la ultimele alegeri, AUR a obținut la europarlamentare 6 mandate, cu 1.334.905 voturi exprimate, adică 14,93%. Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei a obținut 3 mandate. Partidul nu a reușit însă să puncteze la fel de bine și în cazul localelor.
La momentul intrării în Parlament, la alegerile din 2020, AUR a fost o surpriză. Aproximativ 9% din voturi au reușit să strângă membrii partidului atunci, deși au apărut de nicăieri, având o campanie concentrată în mediul online, în special pe Facebook. Totodată, și membrii de la acel moment care au reușit să obțină mandate, au surprins atât opinia public, cât și conducerea partidului în unele cazuri. Mai mulți reprezentanți nu aveau experiență de muncă sau venituri pentru un trai decent. Odată cu AUR a intrat și Diana Șoșoacă, acum șefă a partidului SOS România, fiind independentă în Senat, după ce a părăsit formațiunea la scurt timp.