Ghidul alegătorului la alegerile parlamentare din 1 decembrie, în țară și în străinătate

Marti, 26 Noiembrie 2024, ora 15:36
3961 citiri
Ghidul alegătorului la alegerile parlamentare din 1 decembrie, în țară și în străinătate
Ghidul alegătorului la alegerile parlamentare AEP FOTO /roaep.ro

Alegerile parlamentare 2024 au loc duminică, 1 decembrie, și vor determina structura Parlamentului, format din Senat și Camera Deputaților. În total, în 2024, s-au înscris 31 de partide și alianțe, dar și 19 organizații ale minorităților naționale. AEP a publicat Ghidul alegătorului la alegerile parlamentare din 1 decembrie, în țară și în străinătate.

Alegerile parlamentare se țin o dată la 4 ani și sunt făcute printr-un sistem de reprezentare proporțională cu vot în colegii uninominale. Mai mult, membrii se aleg din toate partidele care au depășit pragul electoral de 5% din votul național sau cel puțin 20% din voturile din patru circumscripții.

Votarea în ţară se desfăşoară duminică, 1 decembrie 2024, între orele 7.00-21.00. La ora 21.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului de vot. Programul poate fi extins până cel târziu la 23:59, pentru ca alegătorii prezenți în secție sau la coadă în afara ei la ora 21.00 să aibă ocazia să-și exprime opțiunea.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:

  • cartea de identitate
  • cartea electronică de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • pașaportul diplomatic
  • pașaportul diplomatic electronic
  • pașaportul de serviciu
  • pașaportul de serviciu electronic
  • carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare

Nu au drept de vot persoanele cu diagnostic medical de alienat mintal, puse sub interdicție și persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința.

Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de acesta, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau membrilor biroului electoral al secției de votare.

Îndrumarul complet al alegătorului poate fi consulat aici AICI.

Votul în străinătate pentru alegerile parlamentare

Alegerile parlamentare se desfășoară pe parcursul a două zile:

  • sâmbătă, 30 noiembrie 2024 - votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00
  • duminică, 1 decembrie 2024 - votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00

Pot vota la secțiile de votare organizate în străinătate doar cetățenii români cu drept de vot cu domiciliul sau reședința în străinătate, care au vârsta de cel puțin 18 ani (împlinită inclusiv în ziua alegerilor) și care nu au fost puşi sub interdicţie sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Alegătorii care au reședința în străinătate trebuie să prezinte, pentru a-și exercita dreptul de vot, și un document eliberat de autoritățile statului de reședință, care atestă dreptul legal de ședere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile.

Lista acestor documente poate fi consultată pe site-ul MAE AICI.

Alegătorii cu DOMICILIUL în străinătate votează pe baza următoarelor acte de identitate:

  • pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu
  • pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu
  • pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu

Alegătorii cu REȘEDINȚA în străinătate votează pe baza unui act de identitate românesc (din cele enumerate mai jos) și a unui document emis de autoritățile străine care dovedește dreptul legal de ședere în străinătate pe o durată mai mare de 90 de zile:

  • cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar

Clotilde Armand pierde mandatul de senator. Vlad Voiculescu anunță cine îi va lua locul
Clotilde Armand pierde mandatul de senator. Vlad Voiculescu anunță cine îi va lua locul
Fostul ministru Vlad Voiculescu, în prezent vicepreședinte USR, a confirmat că fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, nu îşi va putea prelua mandatul de membru al Senatului României...
Polonia nu vrea ca "statele ostile să interfereze în mod făţiş" ca în România și Republica Moldova. Posturi TV pe lista de importanță strategică
Polonia nu vrea ca "statele ostile să interfereze în mod făţiş" ca în România și Republica Moldova. Posturi TV pe lista de importanță strategică
Polonia a decis includerea a două posturi de televiziune pe lista companiilor de importanță strategică. Anunțul a fost făcut miercuri, 11 decembrie, de premierul Donald Tusk, care a subliniat...
#alegeri parlamentare 2024, #ghid alegator cetatean strainatate, #autoritatea electorala permanenta, #program sectii votare duminica , #Alegeri parlamentare 2024
  1. Scandalul Șoșoacă-Georgescu, văzut de CTP: "Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus". Concluzia jurnalistului: "Trăim tot în RSR"
  2. Ce avantaje ar aduce României un președinte provenit din mediul de afaceri: ”Probabil că și partenerii externi ar fi mai fericiți”
  3. Victor Micula, acuzat că a plătit influenceri de pe TikTok să promoveze AUR. Parchetul a deschis un dosar penal VIDEO
  4. Analiză: Valul extremist și nevoia de reformă a partidelor
  5. Șoșoacă scoate armele împotriva lui Călin Georgescu și George Simion. "Lăsați-mă cu toți fătălăii!”
  6. De ce nu are permis de port-armă Horațiu Potra. Motivele grave invocate de polițiști și judecători
  7. Clotilde Armand pierde mandatul de senator. Vlad Voiculescu anunță cine îi va lua locul
  8. Propunerea neașteptată de președinte care l-a încântat pe CTP: ”Mai trebuie să și vrea. Are toate datele...”
  9. Noi negocieri pentru formarea guvernului: PSD, PNL, USR și UDMR au decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat SURSE
  10. Academia Română, apel la echilibru și stabilitate: „Compromiterea statutului de ţară democratică e o insultă la adresa luptei înaintaşilor noştri pentru libertate”