Partidul Oamenilor Tineri (POT), fondat de fosta deputată AUR Anamaria Gavrilă, este unul dintre cele mai controversate noi partide de pe scena politică din România. Etichetat de mai multe ori ca fiind "noul AUR", POT promovează teorii ale conspirației și mesaje anti-occidentale, anti-globaliști, anti-avort și anti-vacciniste.
În turul 1 al alegerilor prezidențiale, POT l-a susținut pe candidatul prorus cu retorică legionară, Călin Georgescu, și și-a exprimat sprijinul și pentru finala din 8 decembrie.
Candidații Partidului Oamenilor Tineri (POT) reflectă un amestec de contradicții între mesajele publice promovate de formațiune și profilurile individuale. De la investiții în companii "globaliste" până la legături cu industria jocurilor de noroc și activități economice netransparente, aceste discrepanțe ridică întrebări despre direcția și coerența noii formațiuni politice și a candidatului la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, arată într-o cercetare jurnalistică Info Sud-Est și Context.ro.
Pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie, POT a înscris 150 de candidați la Camera Deputaților și Senat, reprezentând Bucureștiul, Diaspora și 38 de județe. Partidul, înregistrat oficial în martie 2023, este fondat de Anamaria Gavrilă, Bianca Eugenia Gavrilă și Crinela Mihaela Meidinger.
Info Sud-Est și Context.ro au analizat profilurile profesionale, traseele politice, declarațiile de avere și interese ale principalilor candidați, dezvăluind detalii relevante despre aceștia.
Deși mesajul dominant al susținătorilor lui Călin Georgescu este homofob, xenofob, ultraortodox și conspiraționist, unii candidați ai POT prezintă contradicții cu această retorică:
Mircea Cioclei, cunoscut ca artist sub numele de scenă Karym, deschide lista Camerei Deputaților în Brăila. Conform PRO TV, este căsătorit cu Amina, o prințesă cu origini în Camerun, iar în urma unei ceremonii specifice a primit titulatura de "Sultan". Soția sa este musulmană.
Emanuel Pan-Ke, candidat în Călărași, administrează două firme: Albert-David LTD în Ruse (Bulgaria) și Sendi SRL în Giurgiu. Firma din Bulgaria este înregistrată la o adresă comună pentru alte 45 de companii, iar cea din România, acum radiată, se ocupa de comercializarea băuturilor alcoolice și a tutunului.
Deși Călin Georgescu și adepții săi se opun industriei farmaceutice și companiilor "globaliste", unii candidați ai POT au legături directe cu aceste domenii:
Teodor Iulian Pavel, primul pe lista Senatului în Ilfov, deține investiții în companii de vaccinuri și tehnologie precum NOVAVAX, CUREVAC, Tesla și WarnerBros Discovery. Totodată, lucrează împreună cu soția sa la Sante International, furnizor de echipamente medicale.
Denisa Mirela Tudose, locul 3 la Camera Deputaților pentru Ilfov, a declarat venituri de peste 6.000 de euro din contracte de muncă și consultanță prin compania Solutions Line SRL, care are contracte cu statul în valoare de peste 4 milioane de euro.
În ciuda promisiunii lui Călin Georgescu de a desființa jocurile de noroc, unii candidați ai POT au venituri semnificative din această industrie:
Raul Hoca, candidat în Cluj, a raportat venituri de 3.000 de euro din jocuri de noroc în ultimul an. Totodată, a susținut în mediul online inițiative de înlocuire a disciplinei "Istoria evreilor. Holocaustul" cu "Istoria românilor", deși aceasta este deja parte a programei școlare.
Anca Iliuța Ghindeanu, locul 3 la Camera Deputaților în Dolj, promovează jocurile de noroc pe Facebook, alături de postări cu Călin Georgescu.