Reguli privind votarea prin intermediul urnei speciale la alegerile parlamentare. Condițiile care trebuie îndeplinite

Luni, 16 Septembrie 2024, ora 21:19
1513 citiri
Reguli privind votarea prin intermediul urnei speciale la alegerile parlamentare. Condițiile care trebuie îndeplinite
Urnă mobilă FOTO Hepta

Biroul Electoral Central a emis luni, 16 septembrie, o decizie în ceea ce privește votul prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024.

Cererile pentru urna specială se depun în preziua votării, la cea mai apropiată secţie, între orele 18.00-20.00, de către orice persoană, însă trebuie semnată olograf de alegătorul care o solicită.

”În şedinţa din data de 16 septembrie 2024, Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2024 (BEC) a adoptat o Decizie privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024. Conform deciziei, alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, care sunt atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secţiei de votare organizată în ţară poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale, dacă are domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electorală din ţară în care se află secţia de votare. Alegătorii care în ziua alegerilor se află în străinătate nu îşi pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei special”, a transmis, luni, BEC, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că cererea de vot prin intermediul urnei speciale se depune la cea mai apropiată secţie de votare, în preziua votării, între orele 18.00-20.00.

Prin excepţie de la aceste prevederi, cererile de vot prin intermediul urnei speciale pot fi depuse la biroul electoral de circumscripţie de la nivel judeţean sau la oficiul electoral de sector al municipiului Bucureşti, cel mai târziu la data de 29 noiembrie 2024, ora 17.00, fizic sau prin mijloace electronice.

”Cererea de vot prin intermediul urnei speciale poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, trebuie să fie datată şi semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială şi cuprinde, în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa alegătorului netransportabil (conform menţiunilor din actul de identitate ori din dovada de reşedinţă, după caz), adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, precum şi numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii”, a mai transmis BEC.

Potrivit documentului citat, cererea de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoţită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate; din conţinutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilităţii alegătorului de a se autodeplasa la sediul secţiei de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”.

Nu este obligatorie prezentarea unei adeverinţe medicale care să fie eliberată de către medicul de familie al alegătorului.

Alegerile parlamentare au loc în 1 decembrie.

Cum l-a convins Ciolacu pe Ponta să candideze la parlamentare: ”M-a întrebat dacă mă bag sau nu la război”
Cum l-a convins Ciolacu pe Ponta să candideze la parlamentare: ”M-a întrebat dacă mă bag sau nu la război”
Victor Ponta, fost prim-ministru și actual consilier al premierului Ciolacu, a dezvăluit duminică, 13 octombrie, cum l-a convins Marcel Ciolacu să candideze la alegerile parlamentare din acest...
PNL finalizează listele de candidați pentru Parlament. Ce soluție s-a găsit pentru Ligia Deca, după ce n-ar fi avut loc la București
PNL finalizează listele de candidați pentru Parlament. Ce soluție s-a găsit pentru Ligia Deca, după ce n-ar fi avut loc la București
Conducerea PNL se reunește în seara de duminică, 13 octombrie 2024, într-o ședință online, cu scopul de a finaliza listele de candidați pentru alegerile parlamentare. Aproape toate...
#alegeri parlamentare 2024, #reguli, #urna mobila, #BEC , #alegeri parlamentare 2024
  1. De ce Ciolacu nu poate câștiga în turul doi decât cu George Simion și ce ar obține liderul AUR din acest „blat”: „Ne jucăm cu focul”
  2. Cum se promovează Mircea Geoană pentru Cotroceni: ”Singura cale raţională pentru ca o finală Ciolacu - Simion să nu se întâmple”
  3. Cum l-a convins Ciolacu pe Ponta să candideze la parlamentare: ”M-a întrebat dacă mă bag sau nu la război”
  4. Ce premier ar numi Geoană dacă va câștiga președinția: ”Să ştie o limbă străină, să aibă habar de economie, să nu facă parte din clanuri de toate felurile”
  5. Ponta cataloghează drept „o prosteală” divorțul PNL-PSD: „Vin notele de plată”
  6. Precizări importante pentru alegătorii din străinătate. Peste 9.000 de cetățeni s-au înscris pentru a vota prin corespondență
  7. Cum vor arăta buletinele de vot utilizate la alegerile prezidențiale FOTO
  8. Ciucă le mulțumește românilor care-și plătesc impozitele la timp. Cum vor fi recompensați aceștia
  9. Miting de susținere pentru Nelu Tătaru, acuzat de DNA de luare de mită. Cine ar fi organizatorul și pe cine a mai apărat
  10. PNL finalizează listele de candidați pentru Parlament. Ce soluție s-a găsit pentru Ligia Deca, după ce n-ar fi avut loc la București