Alegerile parlamentare sunt programate duminică, 1 Decembrie.
În străinătate se votează pe durata a două zile: sâmbătă, 30 noiembrie, între orele 7,00 - 21,00 (ora locală), şi duminică, 1 decembrie, între orele 7,00 - 21,00 (ora locală). În ţară votarea se desfăşoară pe 1 decembrie, între orele 7,00 - 21,00.
Un număr de 31 de partide şi alianţe şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale participă la scrutinul din 1 decembrie.
În Camera Deputaţilor sunt în prezent 330 de parlamentari, iar la Senat - 136.
Autoritatea Electorală Permanentă a informat sâmbătă că, pentru alegerile parlamentare, sunt înscrişi în listele electorale permanente un număr total de 18.008.555 de alegători.
* numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 19.403 cetăţeni;
* numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondenţă prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro şi înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă este de 6.656 cetăţeni;
* numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secţia de votare prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro şi sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate este de 5.864 cetăţeni.
Potrivit Legii nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii.
Alegătorii pot vota unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință și nu se poate vota într-un alt județ.
Pentru a afla la ce secţie de votare sunt arondați, alegătorii pot introduce datele personale pe site-ul https://www.registrulelectoral.ro/. După ce introduc CNP-ul, numele de familie și selectează tipul de alegeri, vor afla secția la care pot merge să voteze.
Viitorii parlamentari ai României vor fi votați pe 1 decembrie pentru următorii patru ani. Parlamentul este puterea legislativă, care propune și adoptă legi.
Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri, potrivit legii.
Noul Parlament va vota viitorul premier și guvern, propus de viitorul președinte.
În plus, legislativul va avea de votat și amendat și legea bugetului de stat pe 2025. În anii trecuți, bugetul era votat până la finalul lunii decembrie. Bugetul de stat va cuprinde banii de pensii, salarii și tot ce ține de finanțele țării. Provocarea va fi bugetul pe un deficit bugetar crescut. În ultima perioadă s-a vorbit în spațiul public inclusiv despre creșterea unor taxe și impozite.
Parlamentul numește de asemenea, la propunerea preşedintelui, directorii serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii, dar și Avocatul Poporului.
Alte atribuții