În ultimii 4 ani, Parlamentul României a avut parte de înjurături și amenințări cu bătaia de la tribună, îmbrânceli și chiar agresiuni fizice pe holuri și în plen, pe fondul intrării AUR în Legislativ. Acum, numărul parlamentarilor AUR a crescut, în urma alegerilor parlamentare de pe 1 decembrie, iar la „corul” suveranist s-au mai adăugat două voci, mai accentuat extremiste, SOS România, partidul Dianei Șoșoacă și POT, partid care l-ar fi susținut pe candidatul Călin Georgescu. Dacă Diana Șoșoacă s-a dovedit un factor perturbator proeminent în acești ani de mandat, venirea unei garnituri de parlamentari care să o susțină în plen ar putea duce la o spirală a violenței verbale, dar și fizice. În plus, este incertă atitudinea parlamentarilor POT.
Politologul George Jiglău este de părere că am putea avea „mai multă gălăgie” în Legislativ, odată cu virajul făcut de Parlament către extrema dreaptă.
„Având în vedere componența Parlamentului, e clar că avem mai mulți care sunt în stare să facă gălăgie. Acum, pe doamna Șoșoacă o aveam și înainte, dar acum are mai multă susținere, e adevărat. Trebuie să-i vedem pe cei de la POT”, a afirmat George Jiglău pentru Ziare.com.
Politologul a asemănat atitudinea SOS România cu cea a Partidului România Mare (PRM), condus în trecut de Corneliu Vadim Tudor.
„SOS e foarte asemănător cu PRM, Șoșoacă împrumută și ea foarte mult din stilul lui Vadim Tudor de a comunica. Și cei din partidul ei, probabil, cam așa vor fi. Aștept să-i văd pe cei de la POT, pentru că POT încearcă să pară mai degrabă cam cum e Georgescu. Adică calm, dar legionar. ‘Nu facem gălăgie, ne vedem de treabă’. Îi văd, mai degrabă, cam cum au fost o bună parte din AUR, o mare parte din mandat”, consideră George Jiglău.
Acesta crede că parlamentarii POT vor fi mai rezervați la început, neștiind cum funcționează exact Parlamentul.
„Deci, în termeni de gălăgie sau violență verbală, cel puțin, în afară de SOS, da, sunt premise să mai crească violența, dar, mai ales dacă iese Georgescu, va fi stilul ăsta de a face politică, mai liniște, mai facem o glumă, mai o mânea simpatică pe TikTok și în timpul ăsta se întâmplă lucruri. Dacă vor fi în opoziție, cel mai probabil că vor fi mai gălăgioși, ca să se facă auziți”, crede acesta.
El consideră că problema nu ar fi gălăgia din opoziție, ci mai degrabă gălăgia din coaliția parlamentară și de guvernare care s-ar putea forma. „Nu o să fie ușor, oricum ar fi”.
Acesta a înaintat un scenariu în care PSD ar putea forma un guvern cu PNL, dar în urma certurilor să se reorienteze spre AUR, care ar putea deveni mai „frecventabili” pe fondul tensiunilor din Guvern.
„PSD, acum, să meargă cu PNL-ul, să facă un fel de coaliție, care să meargă câteva luni și, la un moment dat, că nu se vor mai înțelege, să treacă PSD undeva în zona AUR, poate să mai culeagă la ceilalți ceva parlamentari între timp. Ceilalți, oricum fiind gălăgioși, se pot certa și între ei destul de ușor. Și atunci AUR devine sau pare să fie, varianta mai frecventabilă și PSD să se angajeze că nu îi scăpă din frâul cumva și să izoleze pe cei mai toxici într-o opoziție”, a explicat politologul.
Jiglău spune că George Simion s-a moderat pe durata campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale și, odată ce s-a văzut ieșit din cursă, a apăsat „pedala” suveranismului la maxim.
„În Europa, mai sunt partide din astea care au apărut, așa, foarte exotic, fie că au ajuns la guvernare, sau în zona guvernării, și s-a văzut că n-au de ales decât să se mai modereze sau să piardă rău. E posibil și asta.
Acesta consideră că POT și SOS acoperă zona mai „agitată” a electoratului suveranist.
Conform rezultatelor furnizate de AEP după centralizarea proceselor de verbale, rezultatele arată astfel:
SENAT:
CAMERA DEPUTAȚILOR
După redistribuirea voturilor și împărțirea mandatelor în Parlament, procentele partidelor vor diferi:
Astia sint cei care va reprezinta Leana lui Pirtag si Garcea in carne si oase.