Partidul premierului socialist Antonio Costa a câştigat alegerile din Portugalia

Duminica, 30 Ianuarie 2022, ora 23:55
2977 citiri
Partidul premierului socialist Antonio Costa a câştigat alegerile din Portugalia
Premierul socialist Antonio Costa FOTO Hepta

Socialiştii aflaţi la guvernare în Portugalia par să fi câştigat cele mai multe voturi şi probabil o majoritate absolută la alegerile parlamentare care au avut loc duminică, după cum indică sondajele realizate la ieşirea din secţiile de votare, declanşând manifestări de bucurie la sediul electoral al prim-ministrului Antonio Costa, transmite Reuters.

În condiţiile unei prezenţe la urne mai mari decât se prognoza şi în pofida pandemiei de coronavirus, rezultatul alegerilor reprezintă o surpriză după ce socialiştii îşi pierduseră cea mai mare parte din sprijin conform sondajelor de opinie recente şi ar putea semnala o şansă pentru Portugalia de a avea un guvern stabil, contrar celor mai multe aşteptări.

Pe măsură ce exit-poll-urile care se derulau pe ecranele TV dădeau Partidul Socialist drept câştigător cu un procentaj de 37%-42,5%, înaintea principalilor opozanţi de centru-dreapta, social-democraţii, care au obţinut între 26,7% şi 35%, susţinătorii socialişti de la sediul partidului scandau "Victorie, victorie!".

Formaţiunea de extremă-dreapta Chega, cu 4,5%-8,5%, ar putea deveni a treia forţă parlamentară, dar este urmată îndeaproape de Iniţiativa Liberală moderată, potrivit sondajelor afişate de cele trei canale principale de televiziune SIC, RTP şi TVI.

Dacă socialiştii nu îşi asigură o majoritate absolută, dar se apropie de pragul celor 116 mandate, premierul Costa ar putea încerca să încheie un pact cu două partide mici de orientare ecologistă, PAN şi Livre.

Alegerile au fost convocate în luna noiembrie după ce aliaţii socialiştilor, comuniştii şi Blocul de Stânga, s-au alăturat dreptei pentru a vota împotriva bugetului prezentat de guvernul minoritar.

Premierul Antonio Costa are acum din nou şansa de a forma un guvern şi de a aproba planul de cheltuieli pentru 2022.

Blocul de Stânga şi comuniştii au pierdut mare parte din voturi, comparativ cu alegerile din 2019.

Un guvern stabil ar fi de bun augur pentru a permite Portugaliei accesul la pachetul UE de 16,6 miliarde de euro în vederea redresării economiei afectate de pandemie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri Portugalia, #Partid Socialist, #Antonio Costa , #Portugalia