Ce le promite Recep Tayyip Erdogan turcilor furioși după pierderile uriașe cauzate de cutremure pentru a câștiga un nou mandat de președinte

Marti, 11 Aprilie 2023, ora 20:39
2832 citiri
Ce le promite Recep Tayyip Erdogan turcilor furioși după pierderile uriașe cauzate de cutremure pentru a câștiga un nou mandat de președinte
Recep Tayyip Erdogan se află la putere în Turcia din 2003, mai întâi ca prim-ministru, apoi ca preşedinte FOTO Hepta

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, aflat în campanie pentru un nou mandat, a prezentat marţi, 11 aprilie, manifestul partidului său pentru alegerile prezidenţiale şi legislative din mai, care se anunţă extrem de disputate, relatează AFP.

Turcia nu are altă opţiune decât să rămână puternică şi să îşi crească forţa pentru a nu recădea sub jugul sclaviei politice şi economice”, a spus Erdogan în faţa a mii de simpatizanţi şi membri ai partidului său într-o sală de sport la Ankara.

”Întreaga lume musulmană aşteaptă să vadă ce se va întâmpla la 14 mai”, a afirmat preşedintele turc, care conduce de asemenea Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamo-conservator), într-un discurs de o oră şi jumătate transmis în direct la televiziune.

Şeful statului, la putere din 2003, mai întâi ca prim-ministru, apoi ca preşedinte, a spus că vrea să scape Turcia de ”pucişti şi imperialişti”, făcând referire în special la lovitura de stat ratată din 2016, după care a enumerat o serie de promisiuni.

În vârstă de 69 de ani, Erdogan se confruntă cu furia unei părţi a populaţiei, care îl consideră responsabil de criza economică ce a lovit ţara şi care acuză statul că nu şi-a desfăşurat la timp mijloacele după seismul de la 6 februarie care a făcut peste 50.000 de morţi în Turcia.

”Cu voia Domnului, vom şterge cât mai repede urmele seismului de la 6 februarie”, a afirmat preşedintele turc, spunând că face din reconstrucţia provinciilor devastate prioritatea sa.

Pe plan economic, şeful statului, ale cărui puteri au fost extinse considerabil în 2017, a promis să readucă inflaţia, aflată în prezent la 50,5%, sub pragul de 10%, un angajament exprimat deja de mai multe ori în trecut, dar fără a fi urmat de efecte.

La alegerile prezidenţiale şi legislative din 2018, Erdogan a fost reales din primul tur, însă AKP a fost privat de majoritatea absolută în parlament, fiind obligat să facă o alianţă cu partidul ultranaţionalist MHP, altădată unul dintre cei mai feroce rivali ai săi.

Sondajele anticipează alegeri mai strânse luna viitoare, unele considerând chiar că Kemal Kiliçdaroglu, candidatul alianţei formate din şase partide de opoziţie, va câştiga în al doilea tur de scrutin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Erdogan, atac virulent la premierul israelian: ”Administraţia sa e însetată de sânge”
Erdogan, atac virulent la premierul israelian: ”Administraţia sa e însetată de sânge”
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a criticat dur pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, pe care-l consideră ”principalul vinovat” de atacul Iranului în Israel. ”Principalul...
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#alegeri preziden iale turcia, #Recep Tayyip Erdogan, #promisiuni, #cutremur Turcia, #inflatie , #Turcia
Comentarii
Poza Death45
Death45
rank 5
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Erdogan este pentru Turcia ce este Putin pentru Rusia !