Candidatură-surpriză la prezidențiale: ”Sunt aici să fac vocile românilor să răsune clar și răspicat”

Marti, 18 Iunie 2024, ora 16:29
9774 citiri
Candidatură-surpriză la prezidențiale: ”Sunt aici să fac vocile românilor să răsune clar și răspicat”
FOTO Facebook/Ana Birchall

Fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a anunțat marți, 18 iunie, într-o postare pe Facebook, că își va depune candidatura pentru alegerile prezidențiale.

„Am fost crescută să nu-mi plec capul și să nu-mi feresc privirea în fața nedreptății. Am fost educată și m-am pregătit profesional să fiu cinstită, responsabilă, să înțeleg legile și să le folosesc pentru binele oamenilor. Acest lucru mi l-au insuflat bunicii și părinții mei. Să am curaj să mă lupt pentru ceea ce este drept. Candidez pentru că iubesc această țară. Fără compromisuri. Am simțit mereu că este datoria mea să răspund nevoilor și speranțelor românilor.

România nu își poate descătușa potențialul, nu poate crește, atâta timp cât totul se clădește pe nisipurile mișcătoare ale corupției organizate și ale imposturii. Sunt milioane de voci de români care cer o țară în care să creadă. Sunt aici să le fac vocile să răsune clar și răspicat. Să le redau încrederea”, a scris Ana Birchall pe Facebook.

Exclusă din PSD

Fosta ministră a Justiției a fost exclusă din partid odată cu Cozmin Gușă, în momentul în care la conducerea formațiunii se afla Viorica Dăncilă. Excluderea Anei Birchall a venit pe fondul dorinței sale de desființare a Secției Speciale pentru Investigare a Magistraților.

Birchall a ocupat funcția de ministru al Justiției în 2019.

Cine este Ana Birchall

Licențiată în Științe Juridice, Birchall scrie pe pagina sa personală că a fost primul român admis simultan la cursurile de masterat în drept la mai multe universităţi precum Yale, Harvard, Oxford, Cambridge şi New York University.

Birchall a mai fost deputat, membru supleant al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și ministru delegat pentru Afaceri Europene, dar și viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, având o vechime în PSD care datează încă din 2005.

”Fiecare român înfruntă în fiecare zi nedreptatea”

Fosta ministră a Justiţiei Ana Birchall susține că „este regretabil că în România anului 2024 situaţia din justiţie, în acest moment, cine ştie şi cine are curaj să spună adevărul, este mult mai gravă decât în 2017, 2018 şi 2019”.

„În continuare ai dosare care sunt închise. Cad efectiv ca popicele. Fie că se elimină probele, fie că intervine faimoasa prescripţie specială, fie că stau dosarele cu anii în Camera preliminară, fie că ies din puşcărie, cum e cazul domnului Mazăre. Eu am realizat extrădarea domnului Mazăre şi nu vorbim aici de persoane. Vorbim de o persoană care râdea în nas autorităţilor români de pe plaja din Madagascar, am realizat acea extrădare în două zile, acum câteva zile a ieşit din puşcărie, niciun leu din prejudiciul datorat statului român, 114 milioane de euro”, a completat fosta ministră a Justiţiei, potrivit news.

Aceasta a mai precizat că va candida la alegerile prezidenţiale „tocmai pentru a face vocea românilor care vor o Românie în care să creadă şi am această determinare să o fac auzită”.

Conform site-ului propriu, Birchall explică că a ales să candideze pentru funcţia de Preşedinte al României deoarece „Fiecare român înfruntă în fiecare zi nedreptatea. Fiecare român duce o luptă inegală cu incompetenţa şi abuzul, cu legile care se aplică strâmb sau doar pentru unii, cu grupurile de interese care fură sistematic fonduri, voturi şi ani din viaţa fiecărui cetăţean. Candidez pentru a îndrepta, din fruntea ţării, aceste nedreptăţi. Ştiu şi pot să o fac, pentru că profesia mea este aplicarea şi respectarea legii, iar credinţa mea a fost mereu curajul”.

Ana Birchall a explicat şi motivul pentru care a ales o candidatură independentă.

„România are nevoie de un preşedinte imparţial şi independent, nu de un preşedinte care să fie în realitate un preşedinte de partid sub sau o marionetă a baronilor sau a grupurilor de interese. Un preşedinte care să reprezinte toţi românii, nu jocurile de culise sau ordinele şoptite de X sau Y. Sunt singurul candidat cu adevărat independent pentru o Românie cu ade- vărat independentă şi dreaptă cu toţi românii. Voi fi primul preşedinte cu studii de drept din istoria României, o garanţie a justiţiei independente şi a respectului pentru Constituţie şi pentru lege. Am luptat, lupt şi voi continua să lupt pentru a face România un stat european respectat, cu oameni mândri şi cu credinţă în viitor”, a scris Birchall, pe site-ul propriu.

Ana Birchall, în vârstă de 50 de ani, este născută pe 30 august 1973, în Mizil, judeţul Prahova. Ea a fost ministră a Justiţiei, în Cabinetul Dăncilă în perioada 24 aprilie - 4 noiembrie 2019. Ea a fost exclusă din PSD, pe 12 noiembrie 2019, împreună cu Cosmin Guşă. „Am hotărât excluderea din PSD a celor care au votat pentru învestirea Guvernului Orban, o decizie pe care am discutat-o în Comitetul Executiv Naţional anterior”, a anunţat la acea vreme Viorica Dăncilă, care conducea formaţiunea.

Între 4 ianuarie şi 29 iunie 2017 a fost ministră pentru Afaceri Europene. Ea a fost deputată în legislaturile 2012-2016 şi 2016-2020.

Ciolacu este convins că președinte va fi candidatul PSD. Cum explică amânarea anunțului privind posibila intrare în cursa pentru Cotroceni
Ciolacu este convins că președinte va fi candidatul PSD. Cum explică amânarea anunțului privind posibila intrare în cursa pentru Cotroceni
Marcel Ciolacu nu s-a decis încă dacă va candida pentru Cotroceni. Premierul a declarat vineri, 12 iulie, că PSD îi creează oportunitatea de a candida la Preşedinţia României, dar decizia...
PSD și-a făcut planul pentru prezidențiale: „Am văzut foarte puțini oameni care să spună că nu au încredere în Ciolacu"
PSD și-a făcut planul pentru prezidențiale: „Am văzut foarte puțini oameni care să spună că nu au încredere în Ciolacu"
Robert Cazanciuc, unul dintre liderii din coaliția PSD+PNL, nu vede niciun motiv pentru care Marcel Ciolacu să nu candideze la președinția României. În opinia PSD-istului, fost ministru al...
#alegeri prezidentiale 2024, #Ana Birchall, #PSD, #candidatura , #alegeri prezidentiale 2024
  1. Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
  2. Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
  3. Surpriză! Pe cine a ales Elena Lasconi șef de campanie pentru alegerile prezidențiale
  4. „Înaltă trădare!". Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
  5. Cei mai anoști prezidențiabili din perioada postcomunistă
  6. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  7. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  8. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  9. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”
  10. Anunțul premierului după tragedia de pe Jepii Mici: ”Nu toți urșii sunt criminali”