Analiză în presa străină despre „butoiul cu pulbere” al alegerilor prezidențiale din România. Ce hrănește votul pentru extrema dreaptă

Sambata, 30 Noiembrie 2024, ora 13:35
5488 citiri
Analiză în presa străină despre „butoiul cu pulbere” al alegerilor prezidențiale din România. Ce hrănește votul pentru extrema dreaptă
Extrema dreaptă crește pe un fond al nemulțumirii față de condițiile economice. FOTO Hepta

Rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, în care ultranaționalistul Călin Georgescu a câștigat cele mai multe voturi, a provocat o undă de șoc în România și pe întregul continent, arată o analiză publicată de AFP sâmbătă, 30 noiembrie. În România, una dintre cele mai sărace țări ale UE, dificultățile economice alimentează votul pentru extrema dreaptă, mai arată publicația.

Fost înalt funcţionar Călin Georgescu, militant anti-vaccin şi admirator al lui Vladimir Putin, a ieşit surprinzător învingător în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie. O modalitate de explicare ține de condițiile economice.

În vârstă de 65 de ani şi confruntată cu o inflaţie în continuă creştere în România, Ana Sandu nu-şi mai poate face cumpărăturile ca înainte: în acest cartier muncitoresc din Bucureşti, ea preferă să vină la piaţă după-amiaza, înainte de închidere, când preţurile sunt foarte mici. Pensionara, care a votat întotdeauna pentru social-democraţi, are puţine speranţe că lucrurile se vor schimba după alegerile parlamentare de duminică şi după alegerile prezidenţiale de săptămâna viitoare. Dar, pentru prima dată, ea este tentată de extrema dreaptă.

Cu o pensie de aproximativ 400 de euro, ea depinde financiar de fiul său, care, la fel ca mulţi români care emigrează în căutarea unui venit mai bun, lucrează în străinătate. Medicamentele pentru tratarea diabetului ei şi a bolii Parkinson pe care o are soţul ei costă deja 300 de lei (60 de euro). La acestea se adaugă cel puţin 130 de euro pentru facturile de apă şi electricitate. "Nici nu mă gândesc să cumpăr carne, trebuie să mă mulţumesc cu legume", spune ea în timp ce cumpără un kilogram de struguri cu 6 lei (1,20 euro), faţă de 20 dimineaţa. "Este un preţ bun", arată reportajul AFP, citat de News.ro.

Votul populist

Poate că inflația a încetinit, de la un vârf de aproape 14% în 2022, dar rămâne cea mai mare din UE, cu o rată de 5,5% prognozată pentru 2024, potrivit Comisiei Europene. Creșterea prețurilor este suficient de mare pentru a alimenta votul anti-sistem.

Extrema dreaptă este creditată cu măcar 30% din intenţiile de vot la alegerile legislative, ceea ce nu s-a mai văzut niciodată în această ţară, care a fost până acum ferită de puternica renaștere naţionalistă care a marcat restul regiunii.

Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale este programat pentru 8 decembrie - sub rezerva unei decizii favorabile din partea Curţii Constituţionale, care a solicitat o a doua numărare a voturilor.

"Aceste alegeri sunt foarte importante pentru rezolvarea uneia dintre principalele probleme economice ale României: inflaţia", subliniază Cristian Valeriu Păun, profesor de finanţe internaţionale la Universitatea de Ştiinţe Economice din Bucureşti.

În opinia sa, inflaţia este strâns legată de datorie, care se situează la aproximativ 55% din produsul intern brut (PIB) şi se agravează. Printre soluţii, el citează lupta împotriva evaziunii fiscale, accelerarea reformelor, liberalizarea pieţei şi privatizarea companiilor publice într-o ţară măcinată de birocraţie.

"Din păcate, aceste remedii logice necesită mai mult timp decât are România şi un guvern şi un parlament hotărâte să le pună în aplicare", spune el pentru AFP.

Radu Burnete, directorul executiv al federaţiei patronale Concordia, consideră "că niciun candidat nu a vorbit deschis despre acest elefant din cameră", referindu-se la deficit. În opinia sa, succesul extremei drepte nu este determinat doar de dificultăţile economice, ci şi de slaba calitate a serviciilor publice şi de proasta gestionare a companiilor publice.

"În faţa frustrării, candidaţii tradiţionali nu au reuşit să convingă şi o nouă faţă a devenit atractivă pentru o mare parte a populaţiei, în ciuda absenţei totale a bunului simţ economic în programul său", consideră el.

În timp ce actualul guvern a consolidat poziţia României în cadrul UE şi NATO, ţara trebuie, de asemenea, să se ocupe mai bine de economia sa, susţine Burnete, citând o "nevoie urgentă de reformă".

Pentru Adrian Dragnea, tată al unui băieţel de 3 ani, situaţia nu este rea - dar ar putea fi mai bună. "Nu ne luptăm să supravieţuim, dar viaţa nu este ceea ce ne-am dori să fie", spune alegătorul din domeniul serviciilor financiare, în vârstă de 39 de ani, care se aşteaptă ca "dificultăţile să dureze". "Oamenii vor ca totul să se îmbunătăţească peste noapte", continuă el. "Nu poţi face mare lucru în afară de a ieşi la vot şi a spera la mai bine".

Băsescu, despre promisiunile lui Simion și Șoșoacă față de Georgescu: "N-au cum să rezolve susținerea unui șarlatan"
Băsescu, despre promisiunile lui Simion și Șoșoacă față de Georgescu: "N-au cum să rezolve susținerea unui șarlatan"
Fostul președinte Traian Băsescu s-a declarat sceptic cu privire la posibilitatea reală a lui George Simion și Diana Șoșoacă de a-l susține pe Călin Georgescu în turul al doilea al...
Analiză în presa străină, înainte de decizia crucială a CCR: refacerea alegerilor ar pune gaz pe focul extremei drepte
Analiză în presa străină, înainte de decizia crucială a CCR: refacerea alegerilor ar pune gaz pe focul extremei drepte
O eventuală anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, câștigat de independentul Călin Georgescu, riscă să alimenteze extrema dreaptă, într-un context politic dificil, se arată...
#alegeri prezidentiale 2024, #extrema dreapta, #probleme economice, #calin georgescu, #George Simion, #inflatie , #Alegeri prezidentiale 2024
  1. Crin Antonescu explică de ce Ponta n-o votează pe Lasconi: "Când faci milioane din consultanță cu firme turcești sau sârbești, te interesează mai puțin UE"
  2. Revista presei germane: ”Triumful iraţionalului"
  3. Antreprenorii cer clasei politice s-o susțină pe Elena Lasconi. "România deraiată de la UE și NATO se va simți la nivelul fiecărui cetățean printr-un cost mai mare al vieții"
  4. Prima întâlnire comună PSD-PNL-USR-UDMR. Marea provocare: Dacă nu se înțeleg ”peste patru ani extremiştii vor fi la 80%”
  5. Elena Lasconi cheamă românii la o manifestație pro-Europa în Piața Victoriei. "Vino alături de mine la marșul de susținere al valorilor europene"
  6. Opinie: De ce nu pot fi opriți suveraniștii?
  7. Băsescu, despre promisiunile lui Simion și Șoșoacă față de Georgescu: "N-au cum să rezolve susținerea unui șarlatan"
  8. Călin Georgescu susține că i-a scăzut brusc audiența pe TikTok. Ce este procedeul shadowban care i-ar fi redus numărul de accesări
  9. PSD este divizat intern între cel puțin două tabere, susține un expert în securitate. "Ponta pare să fie principalul exponent al suveraniștilor"
  10. Dezinformarea în online, o baltă otrăvită în care ne scăldăm