Analiză: "Spionul" prezidențiabil și tăcerea SRI

Autor: Sabina Fati (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Miercuri, 13 Noiembrie 2024, ora 20:00
3317 citiri

George Simion a avut de-a face cu agenți ai serviciilor secrete de la Moscova? Sau noul scandal e o lovitură preventivă împotriva liderului AUR pentru a fi scos din joc, după modelul Șoșoacă, dacă are prea mulți votanți?

Președintele Comisiei de supraveghere a SRI, liberalul Ion Chirteș, susține că există „dovezi clare” din care rezultă că George Simion „a avut întâlniri cu ofițeri ai GRU” și că „a încercat să deturneze manifestații pașnice”. Senatorul PNL care conduce comisia de specialitate nu a știut să spună unde sunt aceste probe și când ar putea fi arătate, dar a reluat faptul că Simion are interdicții de intrare în R. Moldova și Ucraina.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) motivează decizia pe baza „activităților anti-ucrainene sistematice contrare intereselor naționale”, iar Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova declară că liderul AUR „a fost declarat indezirabil în legătură cu implicarea în treburile interne ale Republicii Moldova, capabile să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”.

Niciunul dintre aceste servicii nu vorbește despre colaborarea lui Simion cu ofițeri ai serviciilor rusești. Acuzațiile prezentate marți de șeful Comisiei SRI sunt vechi, dar reluate cu zece zile înainte de primul tur al prezidențialelor pot avea efecte. De altfel, un fost amic al lui George Simion, controversatul Cristian Terheș, pe care AUR l-a pus pe primul loc la europarlamentare, susține că ar exista înregistrări ale serviciilor ucrainene care ar putea dovedi legătura liderului AUR cu rușii. Deocamdată nimeni nu le-a văzut, iar serviciile de informații românești nu au prezentat, cel puțin până acum, vreo dovadă împotriva șefului AUR.

Pentru a avea mai multă substanță, subiectul incriminării lui Simion ca agent rus a fost legat de explicațiile legate de troli și boți trimise de SRI Comisiei parlamentare de specialitate. Șeful acestei comisii, liberalul Ion Chirteș, nu se gândește că rostogolirea scandalului ar putea să-l avantajeze pe liderul AUR și să-i crească scorul prin victimizare. Poate mizează pe eventualul avantaj pe care l-ar putea obține candidatul PNL de pe urma acuzațiilor împotriva liderului AUR.

Mai multe cercetări sociologice sugerează că George Simion are șanse să intre în turul al doilea alături de președintele PSD, Marcel Ciolacu. Mai mulți fruntași PNL și USR au vorbit despre un aranjament făcut de PSD în așa fel încât finala prezidențialelor să aibă loc între Ciolacu și Simion. În acest fel, lumea s-ar speria și, la fel ca în finala Ion Iliescu-Vadim Tudor din 2000, candidatul PSD ar urma să primească un surplus de voturi din partea celor care cred că așa pot salva democrația. Dar dacă Simion intră în turul al doilea și-l bate pe Ciolacu? Atunci va fi descalificat de Curtea Constituțională pentru tendințele sale pro-ruse? Sau până atunci vor fi gata probele în care ar putea apărea ca un trădător lângă un ofițer de informații rus?

George Simion a avut de mai multe ori ieșiri care favorizează propaganda rusă, l-a susținut în campania din Republica Moldova pe candidatul socialiștilor Alexandr Stoianoglo, care în final a fost bătut de pro-occidentala Maia Sandu, vorbește despre unirea cu Republica Moldova în același fel ca oamenii Moscovei. La fel ca majoritatea suveraniștilor din Uniunea Europeană, lui Simion nu-i plac ucrainenii, migranții și nici minoritarii, oricare ar fi ei. Joacă rolul patriotului zgomotos, care vrea să-i ajute pe nevoiași împotriva sistemului bolnav și corupt și care simpatizează pe față cu Moscova, în ecuația invaziei ruse în Ucraina.

Totuși, până acum instituțiile statului nu au găsit niciun element al colaboraționismului său cu serviciile rusești. Orice dovadă care l-ar învinui în plină campanie electorală ar semăna cu soluția Curții Constituționale de eliminare a extremistei Diana Șoșoacă din cursa prezidențială. Serviciul Român de Informații și Parchetul General au avut destul timp să-l ancheteze pe George Simion, înainte ca scorul lui electoral să crească atât de mult încât să-i sperie pe cei care fac sondajele.

Poate că George Simion a fost deja verificat și găsit curat. Sau poate instituțiile îndrituite n-au avut timp până acum. Sau au avut timp, îl consideră suspect, dar au așteptat un moment politic propice pentru a arunca pe piață informația. Tăcerea SRI în această speță e cea mai neinspirată soluție, nu doar fiindcă sugerează o fisură democratică, ci și fiindcă electoratul radicalizat al lui Simion se consolidează, considerându-l persecutat de tot scandalul din jurul lui.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Victor Micula, acuzat că a plătit influenceri de pe TikTok să promoveze AUR. Parchetul a deschis un dosar penal VIDEO
Victor Micula, acuzat că a plătit influenceri de pe TikTok să promoveze AUR. Parchetul a deschis un dosar penal VIDEO
Parchetul Bihor a anunțat, în ziua de 11 decembrie 2024, că a deschis un dosar penal in rem pentru coruperea alegătorilor, în contextul alegerilor prezidențiale din anul 2024. Dosarul a...
Instanța supremă a respins contestația lui George Simion împotriva deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale
Instanța supremă a respins contestația lui George Simion împotriva deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale
Înalta Curţe de Casaţie şi Justiţie a respins, miercuri, 11 decembrie, contestația lui George Simion, președintele AUR, împotriva deciziei CCR de anulare a primului tur al alegerilor...
#alegeri prezidentiale 2024, #Romania, #aur, #Rusia, #Bucuresti, #PNL , #Alegeri prezidentiale 2024
  1. Georgescu, Potra și Sechila, dați pe mâna procurorilor de doi martori la întâlnirea de la Ciolpani. Informații din motivarea instanței care a impus controlul judiciar pentru liderul mercenarilor
  2. Ponta, obligat să-i plătească daune morale de 25.000 de lei procurorului Mircea Negulescu. Afirmațiile pentru care a ajuns în fața instanței
  3. Nelu Tătaru a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Fostul ministru al Sănătății, acuzat că lua bani și diverse produse pentru operații, consultații și rețete
  4. Dilemă pentru casele de pariuri după anularea alegerilor prezidențiale: cine rămâne cu banii dacă scrutinul a fost fraudat
  5. Ministra Justiţiei: „România este în Schengen cu drepturi depline. Asta se întâmplă când ai o clasă politică pro-europeană”
  6. Ciucă: „Aderarea la Schengen este o victorie a întregii națiuni. Klaus Iohannis a avut o contribuţie esenţială”
  7. Preşedintele PNL, despre aderarea terestră la spațiul Schengen: „Mai puţin timp pierdut şi mai mulţi bani economisiţi”
  8. Nicu Ștefănuță, despre aderarea întârziată la Schengen terestru: "Peste 2,32 miliarde euro pierduţi anual"
  9. Fără vămi între România și Thasos. Siegfried Mureşan, despre avantajele aderării la Schengen: „Călătoriile noastre spre destinaţiile de vacanţă vor fi mai scurte”
  10. Ministrul Energiei, despre aderarea României la Schengen: „Foarte bună pentru economie. Țara noastră merita de mult timp această poziţie”