Curtea Constituțională din România a cerut joi, 28 noiembrie, renumărarea tuturor voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, pentru a înlătura orice suspiciune de fraudă. Măsura este una fără precedent, iar AEP a comunicat prin președintele său, Toni Greblă, că este „absolut imposibil” să se facă acest lucru în 24 de ore, termenul dispus de curte fiind vineri, 29 noiembrie, ora 14:00. O posibilă schimbare a clasamentului pentru intrarea în al doilea tur, arată legea, ar putea duce la anularea alegerilor prezidențiale de către CCR și reluarea celui de al doilea tur pe 8 decembrie, când ar fi trebui să aibă loc turul II. O astfel de decizie, însă, ar putea avea efecte neanticipate în societate. Pe Elena Lasconi, intrată în turul al doilea și Marcel Ciolacu, candidatul plasat pe locul 3, îi despart doar 2.740 de voturi.
Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că nu există niciun motiv legal pentru anularea alegerilor, dar evidențiază că serviciile secrete din România nu și-au făcut treaba.
„Mereu s-au făcut contestații. Nu s-au anulat niciodată. Din punctul meu de vedere, nu există argumente pentru anulare. Nu avem nici o informație conform că alegerile au fost fraudate.
Alegerile sunt cât se poate de clare. În rest, îmi pare foarte rău, dar serviciile secrete române au fost în concediu, sau au colaborat cu inamicul.” afirmă politologul pentru Ziare.com.
Acesta spune că ceea ce s-a întâmplat în primul tur nu a fost deloc surprinzător și că, acum, Curtea Constituțională nu are niciun argument pentru a anula alegerile.
„Nu există argumente legale ale Curții Constituționale pentru anularea scrutinului.
Deci asta este mai degrabă un fel de speranță ascunsă a unora de a face chestiunea asta decât o realitate.”, argumentează Pîrvulescu.
În ceea ce privește impactul social și impactul asupra democrației pe care o eventuală anulare a alegerilor ar putea să o aibă, Cristian Pîrvulescu spune că este greu de răspuns.
„În capul unora pot să existe tot felul de idei, dar, din punctul meu de vedere, nu există niciun argument pentru asta. Da, războiul hibrid a fost dus cu succes de către Rusia, dar s-a dus în mintea oamenilor și a câștigat în mintea oamenilor. Ei au votat. Dacă e să fie Georgescu, să fie Georgescu. Și apropo, dacă merg în continuare pe linia asta, o să avem multe probleme. Pentru că oamenii se vor supăra.”, a mai spus politologul.
Situația este una foarte complicată, consideră Pîrvulescu, astfel că nu se impun „soluții extraordinare”, atâta timp cât votul a reflectat „voința poporului”.
„Situația este foarte, foarte complicată, cu șanse ca extrema dreapta să câștige alegerile. Este într-adevăr un pericol, dar dacă poporul vrea asta, trebuie să se respecte voința poporului. Deci nu cred că soluții extraordinare se impun, pentru că nici măcar nu e o surpriză, decât pentru cei care au vrut să fie surprinși. Faptul că e Georgescu și nu Simion este doar un amănunt.”, mai spune Cristian Pîrvulescu.
Curtea Constituțională a României a luat joi, 28 noiembrie, decizia de a dispune renumărarea tuturor voturilor exprimate la primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie.
Astfel, 9,4 milioane de voturi ar trebui numărate până vineri, 29 noiembrie, la ora 14:00, lucru care ar fi „absolut, absolut imposibil”, a anunțat AEP.
Totodată CCR a amânat o decizie în privința sesizării făcute de candidatul Cristian Terheș, care cere anularea alegerilor, fiind sesizate corecturi în secții a voturilor pentru Ludovic Orban, corectură asumată de toți membrii secțiilor de vot, potrivit informațiilor G4Media.
Mai exact, se vorbește despre corecturi care au dus la scăderea voturilor pentru Ludovic Orban de la 35 la 1 sau de la 58 la 1, mai transmite publicația.
Decizia a fost amânată pentru vineri, 29 noiembrie, la ora 14:00.
O altă cerere de anulare, cea a candidatului Sebastian Constantin Popescu, candidat din partea Partidului Noua Românie, care a obținut 0,16% din totalul voturilor, a fost respinsă pe motiv că este „tardivă”.
Legea alegerii președintelui României prevede că în cazul în care se modifică ordinea candidaților care intră în primul tur, alegerile se anulează și se reiau în a doua duminică de la comunicarea deciziei Curții.
"Curtea Constituțională poate să anuleze alegerile, să dispună să se refacă alegerile chiar și pentru turul 1. Nerespectarea legii cu privire la organizarea alegerilor. Aici intră tot ce ține de alegeri. Cât a cheltuit fiecare, inclusiv asta intră la nerespectarea legalității. Legea prevede și câți bani poate să cheltuie un om și de unde poate să îi primească ca să își facă campanie", a explicat Augustin Zegrean.
Reprezentanții USR, inclusiv Elena Lasconi au reacționat și s-au plasat împotriva unei astfel de măsuri.
Pe Elena Lasconi, intrată în turul al doilea și Marcel Ciolacu, candidatul plasat pe locul 3, îi despart doar 2.740 de voturi.
În paralel, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a anunțat joi, 28 noiembrie, după ședință, că au existat atacuri cibernetice în timp ce se desfășura primul tur de scrutin și afirmă că TikTok nu a respectat legislația electorală din România și l-a favorizat pe Călin Georgescu.
Restul... Vezi tot