Solicitare de audiere a CEO-ului TikTok, după discuția din P.E. ”S-au constatat lucruri ”îngrijorătoare” VIDEO

Marti, 03 Decembrie 2024, ora 15:30
5298 citiri
Solicitare de audiere a CEO-ului TikTok, după discuția din P.E. ”S-au constatat lucruri ”îngrijorătoare” VIDEO
Reprezentanții TikTok audiați în P.E. FOTO Pexels

Reprezentanții TikTok se declară nevinovați de problemele apărute pe rețeaua socială în România și susțin că platforma are competențe de a afișa codul de identificare a materialelor electorale doar în cazul conținutului declarat ca atare.

Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor din P.E. audiază, marți, 3 decembrie, reprezentanții TikTok cu privire la modul în care compania aplică normele digitale ale UE. Audierea are loc în contextul alegerilor desfăşurate recent în Europa.

UPDATE 15:00

Europarlamentarul USR, Dan Barna, a confirmat solicitarea privind audierea CEO-ului TikTok, după ce, în urma audierii din P.E. s-au constatat lucruri ”îngrijorătoare”:

”În audierea reprezentanților TikTok observăm mai multe lucruri îngrijorătoare: 

- rețeaua nu își asumă nicio răspundere pentru manipularea clară și documentată în favoarea candidatului prorus Călin Georgescu;

- răspunsurile reprezentanților companiei au fost mai evazive decât ale unui politician confruntat cu un subiect incomod la televizor;

- despre pleiada de influenceri, care au mărturisit că au primit bani ca să posteze, TikTok ridică din umeri;

- compania nu știe decât să spună că are un set de reguli (community guidelines) și că ele trebuie respectate. Cum veghează la respectarea lor, nu poate răspunde convingător;

- grupurile pro-europene din Parlament au pus întrebări clare, la obiect, în timp ce extremiștii de dreapta acuză că audierea ar fi o formă de cenzură;

- iar problema datelor cetățenilor europeni, care ajung în posesia statului chinez, o problemă demonstrată de multe ori în investigații de presă, a fost negată aproape cu nerușinare de reprezentanții TikTok.

Așa că, având în vedere ”performanța” reprezentanților TikTok, astăzi, grupul Renew din Parlamentul European a cerut președintei Roberta Metsola audierea CEO-ului companiei. Practica de a da mailuri cu asigurări și a furniza documente goale de conținut trebuie să înceteze imediat. 

Dacă TikTok are 6000 de moderatori în Europea, ce făceau ei la alegerile din România? Dacă toți candidații erau marcați „intern” drept candidați, cum s-a putut întâmpla rețeaua de manipulare în favoarea lui Georgescu? Atitudinea acestei companii față de cetățenii europeni este rușinoasă”, a scris Dan Barna pe Facebook.

UPDATE 14:45

Valerie Hayer, șefa grupului Renew din PE, a anunțat că, după o coordonare cu Dan Barna, a cerut cere audierea CEO-ului TikTok.

„CEO-ul TikTok trebuie să vină să dea socoteală în fața Parlamentului European. După o coordonare cu Dan Barna USR, am făcut o solicitare oficială către Președintele Metsola.

Algoritmii nu trebuie să influențeze niciodată campaniile noastre electorale. Nu există democrație fără corectitudine”, a scris Hayer într-o postare pe Twitter.

UPDATE 14.30

”Vreau să vă vorbesc, în primul rând în numele a milioane de români, care sunt furioși, care sunt frustrați pentru că este pentru toată lumea o evidență, cel puțin în țara mea, că cei de la TikTok nu au nicio treabă cu respectarea directivei privind serviciile digitale. Dispreț, dispreț și niciun răspuns. Pentru toți cei care sunt aici, nu e posibil ca toți competitorii electorali dintr-o țară să aibă flag la TikTok și unul nu. Ca unul să poată să facă ce vrea el, să cheltuiască și să primească bani cum vrea el și să poată să beneficieze de ceea ce directiva interzice explicit – să existe algoritmi netransparenți și pot fi folosiți pentru favorizarea unui candidat, cum s-a întâmplat în România, cum înțeleg că s-a întâmplat și în Irlanda și cum se va întâmpla și în Germania dacă nu se iau măsuri. Absolut inacceptabil această atitudine și aceste răspunsuri disprețuitoare. Publicitate electorală – „noi nu facem publicitate electorală pe TikTok”. Păi uitați-vă la rapoarte, am pozele care au fost trimise, păi faptul că sunt niște sute de companii care chipurile vindeau detergenți și în ultimele trei zile au făcut publicitate politică nu înseamnă că au luat bani? Cine a plătit acești bani? Dacă s-au dat bani și vorbim de interferențe străine trebuie să știm acest lucru. Sunt foarte nemulțumit și că Comisia nu a venit cu o măsură și cu o declarație foarte clară – nu e posibil ca cineva să influențeze la o asemenea scară și măsurile să nu fie imediate, dure și precise. Ce face CE și când? Pentru că eu vă promit, stimaților domni de la Comisie, că aceste lucruri nu le vom lăsa până nu primim răspunsuri și clarificări. Merită și românii și merităm cu toții să știm adevărul”, a declarat europarlamentarul Dan Nica.

UPDATE 13.50

Reprezentanții TikTok susțin că toți candidații la alegerile prezidențiale din România au fost etichetați și că nu au fost diferențe între cei independenți și cei ai partidelor. Brie Pegum susține că platforma vrea să îndrume utilizatorii spre decizii corecte.

”Toți candidații în alegerile prezidențiale din România au fost etichetați în sistemul nostru, astfel că nu au fost diferențe între cei independenți și cei dintr-un partid și toți au avut aceleași restricții. Vreau să clarific și că cele trei rețele pe care le-am menținut – prima pe care am oprit-o în septembrie, cu 299.000 de urmăritori, era în favoarea AUR, investigația la rețeaua de conturi din octombrie era pentru candidatul independent Mircea Geoană, și, într-un final, ultima rețea era pentru Călin Georgescu. În general, legat de integritatea alegerilor, e esențial să protejăm integritatea platformei și, așa cum a menționat și Caroline, nu permite dezinformări, conținut de tip AI pentru alegeri, îl detectăm automat, avem o politică veche prin care cerem utilizatorilor să clarifice situația conținutului lor, așa că dacă e ceva ce poate fi înșelător urmărim și acolo cu atenție. Vrem să ne împuternicim utilizatorii și să ia deciziile corecte și să urmărească cu atenție conținutul pe care-l consumă. Ne gândim și la felul în care să ne informăm utilizatorii, așa că am avut o campanie de alfabetizare media în România, alături de Funky Citizens, așa că noi am depus multe eforturi pentru păstrarea integrității alegerilor” a declarat Brie Pegum.

UPDATE 13:15

”Vreau să pun discuția într-un context mai larg. Am văzut că în România s-au documentat mai multe probleme legate de comportamentul TikTok. Un candidat avea conturi multiple cu numele lui, milioane de vizualizări, o campania politică virală care nu a fost marcată în consecință, clipuri video virale cu dezinformări și așa mai departe. TikTok a fost notificată formal și i s-au cerut să ia măsuri. Întrebarea este ce a făcut în mod special TikTok după aceste notificări și după toate aceste informații din spațiul public”, a declarat europarlamentara Adina Vălean.

UPDATE 13:00

Reprezentanta TikTok, Caroline Greer, susține, într-un răspuns pentru Maria Grapini, că platforma nu are obligația să aplice codul care identifică mesajele electorale.

”Nu TikTok are obligația să aplice acel cod care identifică conținutul electoral, ci cei care postează conținutul pe TikTok. Noi, de mult timp, am spus că nu vom permite publicitate politică, dar aici este vorba despre conținutul declarat ca atare. Dacă un influencer acceptă să fie plătit pentru a promova conținut politic, încalcă regulile noastre” a declarat Caroline Greer, director pentru Politici Publice al TikTok.

”Ne ocupăm des cu alegeri, sunt mereu alegeri pe undeva, iar în cazul României nu a fost nimic diferit. Avem un manual global, un set de instrumente, lucrurile pe care le facem dar și o abordare specifică. Avem personal local în zonă, furnizăm context politic care ar putea să se aplice și ne ocupă de specificitățile alegerilor. Avem 20 de fact-checkeri global și pe piața românească și aplicăm manualul obișnuit, am discutat cu autoritățile române, la vom anunța și la CE. Am discutat cu toate partidele politice! mai spune Greer.

UPDATE 12:50

O europarlamentară germană i-a răspuns lui Piperea, spunând că în cazul de față nu se discută despre cenzură, ci despre faptul că rețelele manipulează conținutul pentru a transmite minciuni.

”Vreau doar să-i răspund colegului (n. red. – Piperea) care a insinuat că cineva de-aici ar vrea cenzură sau că DSA (n.r. Pachetul legislativ privind serviciile digitale) va fi cenzură. Poate ar fi bine să citiți documentul. Nimeni nu vrea cenzură, nimeni nu cere eliminarea de conținut legal, vrem doar ca rețelele să nu mai manipuleze conținut pentru a transmite minciuni spre utilizatori. Pentru ca cetățenii să vadă cine vorbește cu ei pe TikTok, oameni, nu boți. Întrebările mele pentru TikTok sunt – Cum vă consolidați sistemele înainte de alegeri și ce personal aveți familiar cu limba română și cu politica din România. Cum vă adaptați sistemele înainte de alegeri și cum ați analizat riscul folosirilor conturilor inautentice pentru influențarea algoritmilor, spune Alexandra Geese.

Aceasta a precizat că, deși dezinformarea nu este ilegală, aceasta poate deveni un risc și a dat exemplu un clip al candidatului Călin Georgescu.

”Acest candidat, de exemplu, a avut un clip popular în care spunea că copii de refugiați ucraineni din România au alocații mai mari decât copiii români, un lucru evident fals, dar care a avut un impact emoțional puternic și a crescut interesul. Vreau să întreb Comisia dacă intenționează să investigheze aceste canale de distribuție care transmit dezinformările și minciunile de zeci de ori mai repede decât lucruri adevărate și dacă cred că ar trebui să vedem dacă asta e un risc pentru alegeri și discursul public”, a spus europarlamentara germană.

UPDATE 12:40

”Influența social media asupra procesului electoral invită utilitatea unei reglementări corecte a platformelor de acest gen. Educația digitală și monitorizarea conținutului politic în schimbul protecției contra deformării comportamentului electoral și al prevenției spălării banilor pot fi soluții complementare. Dar cenzura nu e soluția, e mereu greșeala. Propaganda politică, inclusiv cea făcută cu bani publici e doar cumpărarea emoțiilor electoratului, este în sine potențială manipulare și exagerare”, susține europarlamentarul AUR, Gheorghe Piperea.

Acesta susține că politicienii au nevoie de platforme să se facă auziți.

”Politicienii trebuie să se facă auziți, au nevoie de amplificatori ai vocii lor, care se întâmplă să fie cel puțin parțial vocea poporului. Chiar și CEDO de la Strasbourg a statuat constant că libertatea de opinie a politicianului trebuie protejată chiar și când e exagerată. TikTok practică cenzura conținutului și o face din proprie inițiativă și fără drept de apel. TikTok nu trebuie să cenzureze mai mult, ci mai puțin sau deloc. A cenzura TikTok înseamnă să cenzurezi alte rețele sociale, dar și media clasică. Asta ar însemna sacrificarea principiilor din tratatele UE. TikTok ar putea preciza, de exemplu, că e vorba de publicitate politică. Întrebările – ce date are TikTok în legătură cu influența pe care a avut-o această platformă asupra procesului electoral din România. S-a petrecut sau nu vreo manipulare ilegală, ilegitimă care să încalce principiile CEDO?”, mai spune Piperea.

UPDATE 12:30

”Ce nu înțelegem noi, cei din România, de ce ați manifestat refuz la cererea autorităților române de acces la date relevante. Voi ați spus că nu aveți în statutul oficial al platformei reclame politice. Dar știți bine că s-au găsit reclame care promovează un anumit candidat. Este neclar ce reglementări aplicați dumneavoastră pentru companii care se declară de influence marketing, pentru cea identificată de noi, de autoritățile naționale și s-a găsit concret un cont care crește pagina folosind conținut de divertisment, iar apoi promovează conținut politic. Ați încălcat legea națională electorală, neetichetând, e foarte clar. Platformele trebuie să respecte legea națională, vorbim acum de legile electorale dar sunt încălcări și în alte domenii. Nu puteți să ne spuneți să vă credem pe cuvânt că luați măsuri sau faceți verificări, să ne spuneți foarte clar cum o faceți și de ce nu există acces la date relevante ca să informăm cetățenii. ”, a întrebat Maria Grapini

UPDATE 12.20

„Știm cu toții că acestă întâlnire a ajuns pe agendă după ce s-a întâmplat în România. Știm cu toții faptele, CSAT din România a venit cu aceste acuzații împotriva TikTok, conform acestuia, un candidat nu a fost marcat pe platformă ca politician, deși legile naționale o impun”, a declarat europarlamentara Anna Cavazzini.

Știrea inițială

Membrii Comisiei vor discuta cu Caroline Greer, directoare a TikTok pentru politici publice şi relaţii guvernamentale, şi cu Brie Pegum, director global de producţie, autenticitate şi transparenţă al TikTok.

Tema este ”Îndeplinirea obligaţiilor TikTok prevăzute în Directiva Serviciilor Digitale (DSA) în contextul ultimelor evoluţii”.

Europarlamentarii sunt aşteptaţi să pună întrebări legate de măsurile luate de companie, în conformitate cu manualul de reguli digitale al UE, pentru a garanta un spaţiu online sigur, transparent şi de încredere, mai ales în perioadele electorale.

Alegerile din România

Comisia Europeană, care are competențe de investigare și sancționare în temeiul DSA, a început să analizeze strategiile de conformitate ale mai multor platforme online foarte mari.

În contextul alegerilor actuale din România, Comisia a întrebat despre procesul de gestionare a riscurilor al TikTok în ceea ce privește manipularea informațiilor, sistemele de recomandare și accesul terților la date.

Comisia s-a interesat anterior cu privire la proiectarea și funcționarea sistemelor de recomandare ale TikTok, YouTube și Snapchat și, mai precis, cu privire la măsurile luate de TikTok pentru a reduce riscurile legate de alegeri, pluralismul media și discursul civil.

Reprezentanţii TikTok au declarat că nu au fost găsite dovezi ale unei „operaţiuni de influenţă ascunsă” pe platformă, în ultimele săptămâni, legate de alegerile prezidenţiale din România şi nici dovezi de influenţă străină.

„Doamna Raisa” și alte rătăciri suveraniste de pe TikTok. Cum este vrăjit electoratul de „omul din sistem” care s-a întors împotriva acestuia
„Doamna Raisa” și alte rătăciri suveraniste de pe TikTok. Cum este vrăjit electoratul de „omul din sistem” care s-a întors împotriva acestuia
Pe fondul creșterii curentului naționalist-suveranist și al incertitudinii legate de candidatura lui Călin Georgescu la alegerile din mai 2025, în social-media, mai ales pe TikTok, și-a...
Rareș Bogdan, acuzat că a inițiat controversata campanie PNL de pe TikTok deturnată în favoarea lui Călin Georgescu INVESTIGAȚIE SNOOP
Rareș Bogdan, acuzat că a inițiat controversata campanie PNL de pe TikTok deturnată în favoarea lui Călin Georgescu INVESTIGAȚIE SNOOP
Snoop.ro dezvăluie controversa legată de campania electorală a PNL pe TikTok, care a fost deturnată în favoarea candidatului independent Călin Georgescu, potrivit documentelor CSAT. Rareș...
#alegeri prezidentiale 2024, #audieri Parlamentul European, #tiktok , #Alegeri prezidentiale 2024
  1. Cine este funcționara care a condus protestul de la Senat și l-a apostrofat pe Bolojan: are o carieră extinsă în instituții controlate de PSD
  2. ”Genocidul economic continuă”. Fost premier, avertisment despre urmările ”jafului guvernării socialiste” în 2025 și 2026
  3. „Serviciile secrete trebuie să intervină la CCR”. Gigi Becali se dezice total de Călin Georgescu și este convins că acesta nu va fi lăsat să candideze la Prezidențiale: „Știu că nu va fi lăsat”
  4. Călin Georgescu, ironizat de un cunoscut profesor de la ASE: ”I-a mai rămas o singură soluție - CREDO. Verdictul îl știm deja!”
  5. Beneficiile aberante și primele bugetarilor pe care Ilie Bolojan vrea să le elimine. Șeful Senatului anunță controale la instituțiile de stat
  6. Un fost ministru al Economiei susține că ar trebui să dispară 400 de posturi, nu 200: ”Adevărul e că Senatul nu ar trebui să existe”
  7. Suspendarea președintelui Iohannis, criticată de Bolojan: "Acţiuni exclusiv politice. Nu au nicio legătură nici cu interesul ţării"
  8. Piedone a demisionat din PSD. Motivul invocat de fostul primar al Sectorului 5
  9. Comisia Europeană vrea pedepse mai dure pentru influențarea alegerilor, ca în cazul scrutinului anulat din România
  10. Ilie Bolojan, huiduit de angajații Senatului. Protest după anunțul privind desființarea a aproximativ 200 de posturi și tăierea unor cheltuieli VIDEO