Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale, se menține pe prima poziție și este singurul care a adunat peste 2 milioane de voturi.
Hari Bucur-Marcu, expert în securitate națională, a comentat rezultatele alegerilor într-o postare pe Facebook. Acesta spune că „este o mare problemă de securitate națională” prezența lui Georgescu pe locul întâi. În plus, aproape unul din patru români care au mers la vot l-a votat.
Postarea pe larg:
„Prezența lui Călin Georgescu, candidat independent, pe primul loc, cu peste 2 milioane de voturi, este o mare problemă de securitate națională.
Asta, în condițiile în care, dacă sunt întrebați o sută de români cine e Călin Georgescu, doar 3 ar putea să răspundă corect, iar din ăia 3 doar 1 ar putea să îl identifice ca înfățișare, între alte persoane, din poze.
Asta, lăsând la o parte faptul că este o aberație statistică prezența acestuia pe oricare loc într-un clasament al celor care depășesc 200.000 de voturi (cantitatea minimă de semnături de susținere, conform legii).
Dar nu asta e problema de securitate națională.
De fapt, sunt două alte probleme de securitate națională, create prin apariția lui Georgescu cu un scor de peste 2 milioane de votanți, adică aproape unul din patru!
O problemă de securitate națională este instalarea neîncrederii în sistemul electoral democratic românesc. Neîncredere atât în rândul poporului român suveran în statul România, cât și în rândul aliaților euro-atlantici, partenerilor strategici, co-unionalilor europeni și orice alți actori internaționali pentru care democrația din România contează.
Pentru că este de neconceput ca un independent să contabilizeze un asemenea scor electoral, în condițiile în care se cunoaște cu precizie că un independent nu are cum să dispună de o infrastructură de campanie electorală, formată din multe zeci de mii de voluntari și activiști, care să populeze fiecare secție de vot, fiecare comisie electorală și fiecare conexiune din rețeaua prin care circulă rezultatele votului, de la cabina de vot din cea mai izolată comună și până la Curtea Constituțională a României.
Apoi un asemenea succes electoral nu se poate obține decât prin investirea unor fonduri de zeci de milioane de lei. Multe zeci de milioane. Sunt curios ce sume a declarat Georgescu, cine i-a fost contabil și cum a justificat acela cheltuirea sumelor primite de la stat, precum și a celor primite de la sponsori, cu menționarea nominală a fiecăruia dintre ei.
Nu în ultimul rând, este de văzut cum s-a ajuns ca un necunoscut să primească o asemenea cantitate de voturi. Cine au fost votanții lui? Este de întrebat sistemul de sondare a votului la ieșirea de la urne, care a fost primul ce a avansat ideea că Georgescu ar fi calificabil pentru turul al doilea. Cine au fost cei care au răspuns că ar fi votat cu Georgescu? Dar nu întrebări de reporter, ci întrebări de investigator de securitate națională.
O altă problemă de securitate națională este cea dată de faptul că acest Călin Georgescu este emitentul unui mesaj electoral la limita sau chiar în afara legii, dar cu siguranță un mesaj fascist, revanșard, antisemit, antioccidental și pro izolaționism (de tip ceaușist, pentru cine mai știe cum te-ar fi împușcat grănicerii, dacă voiai să fugi din țară) și favorabil Moscovei lui Putin.
Dacă rezultatul votului în favoarea acestui Georgescu și implicit acestui mesaj electoral ar fi real, atunci înseamnă că o treime dintre cetățenii români care au mers la vot sunt șovini, fasciști, izolaționiști, pro-Kremlin, anti-europeni și anti- americani.
Ceea ce ar face din națiunea română, în întregul ei, o națiune nefrecventabilă de membrii cluburilor occidentale, cum sunt NATO și Uniunea Europeană.
Ce problemă de securitate mai serioasă decât asta vă puteți imagina?
Cine ar trebui să rezolve aceste probleme de securitate națională?
Păi, în primul rând Președintele României, Klaus Iohannis.
Acesta trebuie întrebat de ce nu a declarat nimic la ieșirea de la urne? Câtă încredere are în agențiile, serviciile și structurile de informații și de contraspionaj militar și civil, din subordinea domniei sale, că acestea toate și fiecare dintre ele veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, inclusiv a Autorității Electorale Permanente?
După care tot președintele Klaus Iohannis trebuie neapărat și de îndată să lămurească cum e cu Georgescu și scorul acestuia în alegerile de ieri? Să lămurească atât publicul național suveran, cât și aliații și partenerii noștri internaționali.
Asta, indiferent de care va fi candidatul situat pe locul doi, pentru alegerile de peste două săptămâni”, se arată în postare.
Candidatul independent Călin Georgescu este în continuare pe primul loc în preferinţele electoratului, cu 22,84% din voturi, după centralizarea a peste 99,87% din procesele verbale din ţară, arată datele publicate, în timp real, pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.
Pe locul al doilea se află Marcel Ciolacu (PSD) cu 19,17%, iar pe al treilea Elena Lasconi (USR), cu 19,16%.