Oamenii controversați din spatele Asociației ”Pământul Strămoșesc”, înființată de Călin Georgescu. Ce idei promovează

Vineri, 06 Decembrie 2024, ora 08:38
8645 citiri
Oamenii controversați din spatele Asociației ”Pământul Strămoșesc”, înființată de Călin Georgescu. Ce idei promovează
Asociația „Pământul Strămoșesc” a fost înființată în anul 2021 de Călin Georgescu Foto: Facebook/Asociația Pământul Strămoșesc Oficial

Asociația „Pământul Strămoșesc”, care a fost numită după o revistă legionară din perioada interbelică, a fost înființată de Călin Georgescu în 2021, alături de un fost candidat la parlamentare din AUR și un fost ofițer al serviciului secret al armatei.

Potrivit unui document primit de digi24.ro de la Ministerul Justiției, în conducerea asociației se regăsesc și în prezent aceleași persoane.

Printre obiectivele asociației se regăsesc concepte precum „diseminarea cunoștințelor legate de teoria și practica distributistă” sau „diseminarea cunoștințelor legate de modele social-economice alternative (peer to peer, open source, blockchain)”.

Unul dintre fondatorii asociației este Bogdan Vacusta, care încă apare în conducerea asociației drept „director de dezvoltare”. Vacusta a fost surprins alături de Călin Georgescu chiar în urmă cu o săptămână.

Informațiile despre implicarea lui Vacusta în Asociația Pământul Strămoșesc au fost publicate chiar din anul 2022 în podcastul „Judecata de Acum”. Jurnaliștii Vlad Stoicescu și Ovidiu Vanghele, dar și o persoană care i-a surprins în poze pe Vacusta și Georgescu, în urmă cu o săptămână, indică faptul că Vacusta a lucrat în Direcția Generală de Informații a Apărării, la începutul anilor 2000.

În aprilie, Vacusta apărea drept consultant al Băncii Naționale a României la o conferință de profil. Numele lui apare în prezent pe mai multe articole legate de criptomonede, preluate chiar și de o revistă geopolitică susținută de Academia Română.

Din informațiile primite de sursa citată, mai reiese faptul că acesta ar fi participat în mai mulți ani la conferințe în Federația Rusă.

Celălalt fondator al Asociației lui Georgescu este Ovidiu Hurduzeu, care îl lăuda în 2019 pe Georgescu că este un apărător al „conceptelor distributiste - de exemplu răspândirea proprietății productive” și că nu s-ar folosi de ele în scopuri „oportunist-politicianiste”. Tot Hurduzeu mai spunea că „legionarii lui Corneliu Zelea Codreanu au avut și ei o doctrină economică de tip distributist”.

Ziare.com a făcut anterior analiza sistemului economic distributist, promovat de Călin Georgescu și Ovidiu Hurduzeu iar concluziile sunt terifiante.

Ovidiu Hurduzeu a fost candidat AUR la Senat în Ilfov, în 2020, dar nu a reușit să intre în Parlament. El și-a motivat candidatura spunând că „luptă împotriva forțelor întunericului”.

Conform informațiilor din presă, Hurduzeu este considerat un „preferat” al Sputnik, principalul organ de propagandă al Rusiei în România. De asemenea, el a mai susținut că este îngrijorat de soarta lui Putin, în timpul protestelor declanșate la arestarea opozantului rus Alexei Navalnîi. Hurduzeu a fost chiar și liderul unui partid de extremă dreapta și a mai spus în spațiul public că tinerii care studiază în Europa cu burse Erasmus ar trebuie să fie „reeducați”.

Asociația „Pământul Strămoșesc” susține că promovează „micul producător” și „identitatea neamului”, însă l-a scos în evidență în mod constant, în ultimii trei ani, doar pe Călin Georgescu.

Asociația i-a scos în evidență inclusiv programul „Apă. Hrană. Energie”. „Să vină lângă noi cel care crede nelimitat în Isus Hristos și Țară”, scrie într-un afiș pe Facebook care-l prezintă pe Georgescu drept „președinte”.

Potrivit datelor oficiale primite de sursa citată, scopul asociației este „unul profesional, economic și social, constând în restaurarea demnității, creativității și autonomiei umane în România”.

Asociația lui Georgescu are și o platformă prin care susține că unește producătorii locali cu cei care vor să susțină economia locală. În prezent, pe site nu se găsește nimic de vânzare, însă pe 1 martie 2024 erau scoase la vânzare produse, precum morcovi (la 4 lei), Hanorac Brândușa (850 de lei), Hanorac Scufița (750 de lei), Hanorac Cosânzeana (1.100 de lei), Mandala (400 de lei), ouă de găină (1.50 lei) sau pomișori din cristale semiprețioase (300 de lei).

Numele asociației provine de la o revistă răspândită în grupurile legionare din perioada interbelică.

De asemenea, dintr-un comunicat de pe site-ul asociației reiese că, în anul 2021, Pământul Strămoșesc „și-a unit puterile” cu „Frăția Ortodoxă” pentru a ajuta „producătorii locali” în nevoie lor.

„Georgescu organiza împreună cu Frăția Ortodoxă, deja o organizație bine-cunoscută neolegionară, tabere de muncă. Taberele de muncă sunt ceva ce frățiile ortodoxe fac de foarte mulți ani. În 2021, Dan Grăjdeanu a chemat voluntari și membri ai frățiilor ortodoxe din toată țara să vină într-o tabără de muncă la Petru Vodă, la Mânăstirea Paltin, mânăstire cunoscută drept cuib neo-legionar (...) E interesant că în această tabără de muncă, Grăjdeanu spune foarte clar că adunarea s-a făcut la apelul lui Călin Georgescu”, a spus cercetătoarea Adina Marincea.

AUR, după decizia ICCJ de a respinge contestația lui Călin Georgescu privind alegerile prezidențiale: "Dacă ei cred că s-au văzut cu sacii în căruță, se înșală”
AUR, după decizia ICCJ de a respinge contestația lui Călin Georgescu privind alegerile prezidențiale: "Dacă ei cred că s-au văzut cu sacii în căruță, se înșală”
AUR consideră că decizia de vineri a Instanței Supreme prin care a fost respinsă definitiv acțiunea deschisă de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidențiale 'sfidează'...
CEDO a respins cererea lui Călin Georgescu de organizare a turului II, dar cazul merge mai departe. Ce se poate întâmpla de acum încolo
CEDO a respins cererea lui Călin Georgescu de organizare a turului II, dar cazul merge mai departe. Ce se poate întâmpla de acum încolo
CEDO a respins, în ziua de 21 ianuarie 2025, o cerere a lui Călin Georgescu în procesul legat de anularea alegerilor prezidențiale din anul 2024, însă procedura juridică urmează să...
#alegeri prezidentiale 2024, #calin georgescu, #legionari Romania, #aur , #Alegeri prezidentiale 2024
  1. De ce validarea lui Crin Antonescu în cadrul PSD nu garantează susținerea unitară a partidului pentru fostul lider liberal. Ce complicații pot apărea dacă va candida Victor Ponta
  2. Primul candidat care se retrage din cursa pentru Cotroceni. Motivele deciziei luate FOTO
  3. Atac dur al Elenei Lasconi după ce ÎCCJ a decis ca prescripția să curgă de la data pretinderii șpăgii, nu de la data primirii. "Iar băieții deștepți pot fura liniștiți"
  4. CEDO a respins cererea lui Călin Georgescu de organizare a turului II, dar cazul merge mai departe. Ce se poate întâmpla de acum încolo
  5. Aproape un sfert dintre angajații Senatului ar putea să fie dați afară. „Se încadrează în linia Bolojan, adică reformă, tăiere de cheltuieli”
  6. Orientarea românilor spre UE și NATO este mai puternică față de 2022, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina SONDAJ
  7. Efectul scandalului Călin Georgescu asupra opțiunilor de vot ale românilor. Câți ar mai pune ștampila pe un candidat naționalist, care ar susține ieșirea din UE SONDAJ
  8. Argumentele conform cărora CCR ar putea să blocheze candidatura lui Călin Georgescu. "A contesta această prevedere înseamnă a contesta Constituția"
  9. Ludovic Orban e convins că PSD nu va merge până la capăt pe mâna lui Crin Antonescu: „Cea mai mare prostie din partea coaliției”
  10. O nouă lovitură pentru Călin Georgescu. CEDO i-a respins, în unanimitate, cererea privind anularea alegerilor prezidențiale