Presa de la Moscova a reacționat pozitiv la scorul obținut de Călin Georgescu, candidat indepedent la alegerile prezidențiale din România care s-a clasat pe primul loc în primul tur. Considerat „candidat aliat Rusiei” de către presa de stat, Georgescu este apreciat și pentru „valorile tradiționale” și poziția lui că „apartenența țării la NATO nu îi garantează securitatea”. După numărarea a 99,70% din voturi, Călin Georgescu conduce detașat, fiind opțiunea a peste 2,1 milioane de români.
Agenția rusă de presă deținută de stat Ria Novosti a anunțat că „premierul Ciolacu și candidatul aliniat Rusiei Georgescu avansează în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, conform rezultatelor paralele după numărarea a peste 75% din voturi”, în timp ce Elena Lasconi este considerată „suporteră a politicilor anti-Rusia”.
Ziarul Kommersant, o altă publicație influentă în Rusia, a notat că Georgescu este unul dintre criticii NATO, scrie Hotnews.ro.
„Domnul Georgescu și-a făcut campanie pe TikTok și a pledat pentru valorile tradiționale, dar a vorbit pozitiv și despre militarii români care au luptat de partea Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial. De asemenea, Călin Georgescu consideră că apartenența țării la NATO nu îi garantează securitatea”, titrează Kommersant.
Călin Georgescu are o istorie de declarații prin care elogiază liderii mișcării legionare din România. Călin Georgescu a stârnit reacții puternice și prin pozițiile sale față de geopolitica internațională și istoria României. Una dintre cele mai controversate teme a fost relația sa cu Rusia, în contextul conflictului din Ucraina. Georgescu a susținut că situația din Ucraina ar fi fost manipulată de interesele industriei militare din Statele Unite, iar NATO și Uniunea Europeană nu ar fi reprezentat în mod corespunzător interesele României.
De asemenea, Georgescu a fost implicat într-o controversă semnificativă legată de afirmațiile sale despre figura istoricului Ion Antonescu și despre mișcarea legionară. Într-o serie de interviuri, el a declarat că Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu ar fi eroi ai națiunii române, o poziție care a fost extrem de criticată, mai ales după ce a sugerat că asasinarea unor figuri istorice precum Nicolae Iorga și Armand Călinescu a fost o "mistificare istorică". Aceste declarații au stârnit reacții vehemente din partea comunității evreiești și a istoricilor, iar Parchetul General a deschis un dosar penal pe numele său pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid și crime de război.
În 2020, Călin Georgescu a fost propunerea AUR pentru funcția de premier. La scurt timp după, independentul s-a îndepărtat de formațiunea condusă de George Simion.