Un istoric austriac a avertizat încă din 2022 cu privire la independentul Călin Georgescu, în contextul discursului acestuia cu tente legionare. Specialistul considera atunci că Georgescu folosește un „limbaj clasic neolegionar” și este „subestimat de public” și chiar imită stilul lent de a vorbi al lui Corneliu Zelea Codreanu.
Oliver Jens Schmitt, istoric austriac care a scris pe larg despre extrema dreptă românească din perioada interbelică, a tras un semnal de alarmă cu privire la ascensiunea lui Georgescu încă de acum 2 ani.
„Subestimat de public, dar foarte prezent în mediile provinciale, este liderul autoproclamat al Mișcării pământul strămoșesc, Călin Georgescu. El se pune în scenă cu un limbaj clar neolegionar; imită chiar și modul lent de a vorbi al lui Codreanu; mișcarea sa folosește clar simbolistica neolegionară, cum ar fi culoarea verde, și se distinge prin strategii legionare, cum ar fi taberele de muncă, care sunt prezentate în mod mediatic. Mișcarea lui Georgescu este susținută de cunoscuți reprezentanți ai taberei naționaliste, printre care și vicepreședintele Academiei Române, Victor Voicu”, explica Oliver Jens Schmitt, potrivit Spotmedia, la doi ani după ce acesta a fost propunerea AUR pentru funcția de premier.
„Spre deosebire de Simion, Georgescu se prezintă ca un lider hotărât „pentru neam și țară”, călăuzit de Dumnezeu. Acest limbaj corespunde cu dicțiunea Legiunii, care este chiar mai clară la Georgescu decât în AUR”, a mai spus atunci istoricul.
Oliver Jens Schmitt predă istorie sud‑est‑europeană la Universitatea din Viena. Una dintre principalele sale teme de cercetare este fascismul în Europa de Est, cu accent pe România.
Printre volumele sale traduse în limba română se numără:
Călin Georgescu a obținut cel mai bun scor în primul tur al alegerilor prezidențiale, fiind votat de peste 2,1 milioane de români. Presa de la Moscova l-a numit „candidat aliniat Rusiei”.