Călin Georgescu, unul dintre finaliștii alegerilor prezidențiale, acuzat că a folosit TikTok ca să influențeze electoratul, recunoaște că manipularea prin intermediul rețelelor de socializare este posibilă. Candidatul independent recunoaște că poporul care primește foarte multe informații poate fi păcălit de lozinci și devize exagerate, dar care nu au vreun fundament, pentru că sunt unii care folosesc rețelele mai abil decât alții.
Cel care a spus aceste lucruri este Călin Georgescu, dar nu cel de acum, ci Călin Georgescu din 2014, care pare că devine o amenințare pentru Călin Georgescu din 2024. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru ziarul Bursa, ca urmare a victoriei lui Klaus Iohannis împotriva lui Victor Ponta.
„Generaţia Facebook, obişnuită să tot "gugălească" pe telefoanele inteligente, este copleşită de cantitatea de informaţii care o asaltează. Preia totul pe fugă şi nu mai are răbdare să aprofundeze lucrurile. În România nu se mai studiază profund şi nu se mai citesc cărţi. De altfel, se vând cu 85% mai puţine cărţi decât în urmă cu 25 de ani. Iată de ce populaţia poate fi manipulată prin lozinci şi devize propagandistice extravagante, golite de adevăr şi conţinut” a avertizat Călin Georgescu în 2014.
„În România, unele clanuri au folosit mai abil decât altele reţelele de socializare şi, drept urmare, au înregistrat un avantaj politic temporar”, a continuat actualul candidat, parcă prefigurând de acum 10 ani scandalul în care este implicat în prezent.
Călin Georgescu din 2014 știa că rețelele de socializare sunt doar unelte, care pot fi folosite și de escroci.
„Reţelele de socializare nu vor putea produce o reformare a clasei politice. Pot fi doar un catalizator al reformării, dar rămân simple mijloace de comunicare în masă ale vremurilor actuale, pe care le utilizează atât oamenii cinstiţi, cât şi escrocii” spunea acum 10 ani cel care dorește acum să ajungă președinte.
În raportul prezentat CSAT privind primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Serviciul Român de Informaţii (SRI) a precizat că reţeaua de conturi a lui Călin Georgescu a fost formată iniţial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de alegeri.
De asemenea, SRI a adăugat că aproape 800 de conturi care au format iniţial reţeaua de susţinere au fost create încă din 2016 şi că acestea au avut o activitate foarte redusă până la 11 noiembrie 2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreaga reţea.
”Reţeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin Georgescu a fost formată iniţial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte datei scrutinului electoral. Campania de promovare a avut o organizare deosebit de bună, numărul urmăritorilor crescând semnificativ. S-a observat faptul că 797 dintre conturile care au format iniţial reţeaua de susţinere au fost create încă din anul 2016. Acestea au avut o activitate foarte redusă (1%) până la 11.11.2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreaga reţea”, se arată în documentul prezentat de CSAT.
Călin Georgescu, care a citit prea multe cărți (și... Vezi tot