Legătura dintre Călin Georgescu și credința de care se folosește pentru a ajunge președintele României: ”Instrumentalizează religia pentru voturi”

Joi, 05 Decembrie 2024, ora 03:00
7203 citiri
Legătura dintre Călin Georgescu și credința de care se folosește pentru a ajunge președintele României: ”Instrumentalizează religia pentru voturi”
Un expert a vorbit despre religia căreia aparține Călin Georgescu. FOTO: Captură ecran Youtube/Călin Georgescu

Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale și soția sa sunt adepții unei alte religii decât creștinismul. Istoricul religiilor Alin Suciu a explicat pentru Ziare.com că ideile și credințele despre care a vorbit Călin Georgescu se înscriu într-o tradiție lungă a extremismului de dreapta occidentală, care folosește adesea tot felul de simboluri religioase.

Călin Georgescu nu și-a declarat clar și public apartenența la o anume confesiune, deși în cursul acestui an a participat la mai multe liturghii oficiate în bisericile neoprotestante din țară, iar în trecut a fost lăsat inclusiv să predice în lăcașurile de acest rit.

"Speculează fără bun simţ, fără jenă, fără ruşine. Se foloseşte de religie şi de biserică doar pentru a căpăta vizibilitate în spaţiul oamenilor credincioşi" a afirmat fostul purtător de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

Cu ce religie se identifică Georgescu

Istoric al religiilor, Alin Suciu a analizat mai multe dintre discursurile candidatului, acolo unde a spus mai multe lucruri care au ridicat semne de întrebare. Printre acestea s-a numărat și declarația conform căreia români sunt ”vlahii din Valhalla”, Valhalla fiind paradisul în care sunt duși războinicii vikingi după moartea eroică pe câmpul de luptă, conform mitologiei nordice.

”Asta iarăși se potrivește foarte bine cu extremismele contemporane de dreapta, care își trag în mare parte seva în mare măsură din mitologia nordică, adică germanică, a popoarelor vikinge, Danemarca, Norvegia, Suedia. Dar asta e ceva care există în cultura vestică occidentală încă din anii 30, de la naziști, care au avut un interes pentru mitologie. Au organizat inclusiv o misiune în Tibet, erau interesați de simboluri religioase. Avem două tipuri de extremism în ziua de astăzi, unul de stânga și unul de dreapta, dar în vreme ce extremismul de stânga este neo-marxist și ateu, lucrurile sunt ceva mai complicate, decât în cazul celui de dreapta, care folosește simboluri religioase, adesea printr-un fel de sincretism care combină diverse tradiții păgâne. Aici sunt incluse mitologiile celtice sau mitologiile nordice, germanice. Așadar, în timp ce extremismul stângist este ateu, cel de dreapta este într-un fel spiritualizant, pentru că încearcă să controleze lumea de aici, cât și lumea de dincolo”, a declarat Alin Suciu, pentru Ziare.com.

Un alt exemplu asemănător este extremistul antisemit Alexander Rud Mills, care credea că iudaismul a pângărit creștinismul și occidentalii trebuie să se reîntoarcă la religia păgână, precreștină, pentru că ar fi mai pură. Așadar, conform expertului, Călin Georgescu se înscrie într-o lungă tradiție a extremistului de dreapta occidental, care se regăsește inclus în Balcanii de Vest, la mișcările extremiste din Serbia, Macedonia, nefiind însă propriu românilor. Mai mult, religia aceasta pe care candidatul a ales să o adopte ține de o inspirație artistică și de o căutare pe plan personal.

Nu de puține ori Călin Georgescu a vorbit despre încrederea în corpul propriu şi despre suveranitatea fiinţei, despre misiunea spirituală unică în lume, despre "trezirea în conştiinţă" şi transformarea colectivă, cât și despre locuri energetice sacre.

”Neopăgânismul contemporan are două aspecte. Există un neopăgânism pur spiritual, adică oamenii pe care nu-i mai satisface religia tradițională și atunci își găsesc refugiul în neopăgânism, dar în cazul lor neopăgânismul e mai mult o formă de inspirație artistică, un soi de căutare personală. Există însă un neopăgânism mai periculos care are implicații politice și din ce înțeleg eu din declarațiile de simpatie pe care le-a făcut Georgescu față de mișcarea legionară, față de Antonescu, mai nou a ieșit la iveală că a imitat diverse discursuri, e legătura lui cu extrema dreapta românească din anii 30, anii 40”, a spus specialistul.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Simbolurile folosite de Călin Georgescu

De asemenea, o altă dovadă a inspirației lui Călin Georgescu din extremismul contemporan de dreapta sunt simbolurile neopăgâne pe care le-a afișat de-a lungul campaniei și nu numai. Unul dintre ele este triskelionul.

El folosește simboluri neo-păgâne, iar asta îl înscrie nu în primul aspect al neopângismului pur spiritual, ci în cel de-a doilea pentru că majoritatea grupurilor de extremă dreapta contemporană își trag sursa de inspirație din neopăgânism. Folosesc tot felul de simboluri cum ar fi cel pe care îl vedem în mai multe filmări din reședința cuplului Georgescu, acele 3 spirale înscrise într-un cerc, se numește triskelion. Acesta este un simbol de origine celtică pe care o găsim la mai multe organizații de extremă dreapta din Europa, încă din perioada Nazistă. Diviziile fasciste SS le foloseau. E folosit și în Franța de către separatiștii și naționaliștii Breton. Un alt simbol este cel de pe cartea sa, Marea Renaștere. În mitologia nordică, vikingă, este arborele cosmic care face legătura între cer și pământ. E un simbol care nu spune prea multe, dar iarăși a fost apropiat de extremiștii de dreapta și apare adesea în mișcările lor. Un alt simbol este crucea celtică folosită de extrema dreapta. Galeria FCSB mai folosea drapelul cu crucea celtică, fiind un scandal la un moment dat”, a menționat Alin Suciu.

În acest context, specialistul întărește ideea conform căreia chiar dacă sunt mișcări diferite, ele undeva se întâlnesc pentru că folosesc aceleași simboluri, problema fiind că soții Georgescu - în speță candidatul la prezidențiale - au dat mai multe semnale că s-ar înscrie într-o mișcare etno-naționalistă și s-au folosit de biserică pentru a câștiga o mare parte dintre voturi.

”El cu siguranță are un gen de spiritualitate păgână, sincretistă, un fel de sincretism între mitologiile celtice și creștinism, dar asta nu e tipic lui. Sunt anumite mișcări care folosesc aceleași simboluri. Pe mine nu m-ar îngrijora faptul că el folosește simboluri păgâne, pentru că oricine poate să-și caute refugiul spiritual în orice religie, problema e că el a dat niște semnale clare că se înscrie într-o mișcare etno-naționalistă, care e de extremă dreaptă. Și el proclamă în discursurile lui valorile tradiționale, dar foarte ambiguu definite, poate însemna, în cazul lui, patriarhatul, masculinitatea, norma heterosexuală și religia. Toate semnalele astea sunt comune în mișcările de extremă dreapta comune, contemporane. Toți extremiștii de dreapta sunt autohtoniști și românii nu sunt catolici și atunci merge în zona ortodoxă. Cu siguranță instrumentalizează religia. În mod normal religia ar trebui să aparțină sferei personale, spirituale a vieții fiecăruia, a spațiului privat, dar el o scoate în public pentru a atrage voturi, asta e clar”, a mai adăugat expertul în religii.

Concluzionând, acesta a spus că istoria de multe ori a arătat unde poate duce extremismul de dreapta, așadar ar trebui o vigilență mai mare asupra mesajelor care în aparență pot fi normale, însă în realitate maschează o agendă radicală.

Preoții, susținere pentru Călin Georgescu

Recent, un afiș electoral cu candidatul a apărut la Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveanu” din Sibiu, explicația preotului Călin Sămărghițan fiind că afișul a fost plasat acolo de cineva necunoscut, conform EVZ.

„Dacă nu erau preoții să facă politică, nu aveam acum România Mare”, a mai declarat el când a fost întrebat despre măsura care contravine principiului de neutralitate politică a bisericii.

Într-un alt cartier din același oraș, credincioșii s-au simțit deranjați, după ce preotul i-a îndemnat să voteze cu un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Și o rețea de rugăciune afiliată unei televiziuni religioase, Alfa Omega TV, a stabilit o perioadă de rugăciune între 6 și 8 decembrie, îndemnând credincioșii să voteze „după cum ne îndeamnă Scriptura” și nu „după cum li se pare lor bine.”

Părintele Calistrat Chifan este o altă figură care s-a remarcat pe rețelele de socializare cu tot felul de mesaje de susținere pentru Călin Georgescu, el spunând că e nevoie de bărbați care să încalece femeia. Acesta a fost și cercetat la un moment dat de Arhiepiscopia Iașilor, după ce a apărut în niște filmări în care lovește o femeie în curtea bisericii.

„Ați sărit toți pe Călin Georgescu că vai de mine îi rusofil! Habar n-aveți ce vorbiți și habar n-aveți ce-i cu voi! Nici dracu' nu ne are în grijă, suntem un popor atât de murdar, atât de dezbinat și de neortodox și suntem un popor atât de învrăjbit și de înrăit și de spurcat și de afurisit și atât de sucit! N-avem nevoie de bărbați cu toc și cu poșetă și cu umbreluțe tricolore și curcubeu! Avem nevoie de bărbați care se însoară și fac copii, bărbați care să muncească, bărbați care să încalece femeia și să zămislească, să are cu plugul pe ogor, să sape, să știe să taie un lemn, să facă o casă, să zidească, să gândească. Nu mai fiți bătuți în cap că ni se alege praful de noi!”, este mesajul părintelui de pe Youtube.

Călin Georgescu îl contrazice chiar și pe ambasadorul României în SUA: ”Am fost rugat să merg la învestirea lui Trump”
Călin Georgescu îl contrazice chiar și pe ambasadorul României în SUA: ”Am fost rugat să merg la învestirea lui Trump”
Călin Georgescu a făcut joi seară, 16 ianuarie, scurte declarații la ieşirea din şedinţa de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. ÎCCJ analizează recursul depus de...
”Frustrările nu au legătură cu atașamentul românilor față de UE și NATO”. Câți mai susțin ideea părăsirii alianței, după alegerile din 2024 SONDAJ
”Frustrările nu au legătură cu atașamentul românilor față de UE și NATO”. Câți mai susțin ideea părăsirii alianței, după alegerile din 2024 SONDAJ
În alegerile din decembrie 2024, candidatul pro-rus și anti-NATO Călin Georgescu a acumulat cele mai multe voturi, dar imediat după aceste alegeri atașamentul românilor față de instituția...
#alegeri prezidentiale 2024, #calin georgescu, #Calin Georgescu independent, #vot, #Biserica Ortodoxa Romana , #Alegeri prezidentiale 2024
  1. O nouă declarație șoc a lui Călin Georgescu: "UE vrea să scoată NATO de sub umbrela Statelor Unite"
  2. ”Sunt oameni care sunt mai încuiați decât oricine”. Cum descrie Călin Georgescu procesul de la Înalta Curte
  3. Opinie: Iohannis joacă în prelungiri, extremiștii profită
  4. "Cu trei luni înainte de vot, nu avem candidații!", atacă dur Cristian Preda. Politologul critică incertitudinea care planează asupra prezidențialelor din mai
  5. Călin Georgescu îl contrazice chiar și pe ambasadorul României în SUA: ”Am fost rugat să merg la învestirea lui Trump”
  6. Decizia reluării turului 2 al prezidențialelor, în suspans. Georgescu, un nou delir: "Este o luptă împotriva lui Dumnezeu"
  7. USR revine cu proiectul de lege menit să prevină "țepe tip Nordis". Cine blocase, anul trecut, această inițiativă legislativă
  8. Promovarea candidaților la prezidențiale pe rețelele sociale, restricționată drastic de Guvern. Condițiile în care vor mai putea apărea pe TikTok sau Facebook
  9. Elena Lasconi, după ce guvernul a decis să limiteze timpul de votare pentru românii din străinătate: „Vor enerva și mai mult oamenii și vor crește valul extremist”
  10. Program mai scurt la secțiile de vot din Diaspora și bani mai puțini pentru personal. Ce alte schimbări vor fi la alegerile prezidențiale și când începe campania electorală