Cine este "candidatul fără chip" de la prezidențiale, în opinia lui Adrian Năstase. "A vrut să ardă etapele, folosind persoane de proastă calitate în campania sa"

Luni, 09 Decembrie 2024, ora 22:17
9490 citiri
Cine este "candidatul fără chip" de la prezidențiale, în opinia lui Adrian Năstase. "A vrut să ardă etapele, folosind persoane de proastă calitate în campania sa"
Fostul premier Adrian Năstase FOTO Facebook/Adrian Năstase

Votul la alegerile prezidenţiale şi la parlamentare din acest an a fost un vot de protest, în opinia fostului premier al României, Adrian Năstase. El a vorbit și despre independentul Călin Georgescu, pe care l-a caracterizat în doar trei cuvinte.

"Călin Georgescu a fost "candidatul fără chip", alternativa la cei care nu au înţeles, ca reprezentanţi ai partidelor, importanţa dimensiunii naţionale din mesajul politic, într-o ţară puternic polarizată. Votul la prezidenţiale (şi la parlamentare) a fost, evident, un vot de protest. Georgescu a vrut "să ardă" etapele, folosind persoane de proastă calitate în campania sa, oferind, în final, argumente celor care l-au demonizat. Înainte de alegeri, liberalii nu concepeau să "împartă" puterea. Voiau şi Preşedinţia, şi Guvernul. Cu 13% din voturi, s-ar putea ca rezultatul final să fie mai modest. Sau cine ştie? PSD voia să "împartă" puterea, dar pare că "felia de pizza" pe care au obţinut-o (22% din voturi) nu e prea consistentă", a arătat luni Adrian Năstase, într-o analiză a rezultatelor alegerilor, postată pe blogul personal.

Fostul premier a amintit că bătălia electorală este în legătură cu "drumul european" al României, drum decis deja în 1995 prin consens politic.

"Aveam impresia că drumul acesta a fost decis la Revoluţie şi la masa rotundă de la Snagov (1995) de către toate partidele. (...) "Suveranismul" este şi o reacţie la un anumit tip de hegemonie care îşi camuflează interesele sub masca unor "valori şi principii". Problema este că societatea globală nu este o invenţie a lui Soros, ci o consecinţă a schimbărilor tehnologice (şi politice) de după al Doilea Război Mondial. Abilitatea statelor mai mici este de a-şi acomoda interesele cu modificările din lumea globală. Şi de a rezista "condiţionalităţilor democratice" impuse de organizaţiile lui Soros. Mi se pare paradoxal ca acum "suveraniştii" să ceară anchete care să fie făcute de către Trump sau să apeleze la "organizaţii supranaţionale", gen OSCE, GRECO, Consiliul Europei etc. Deci, de către "străinătate", în condiţiile în care ei nu vor să stea "în genunchi", în faţa lor", a explicat fostul premier.

Adrian Năstase s-a întrebat retoric, în analiza sa, şi dacă "este normal ca foşti ambasadori americani să sugereze românilor cum să voteze".

"Am înţeles, ruşii sunt răi (au şi fost cu noi, în decursul istoriei), dar este normal ca foşti ambasadori americani să ne sugereze cum să votăm", a scris el.

Fostul premier a calificat "interesantă" "radicalizarea jurnaliştilor şi transformarea unora dintre ei in procurori-acuzatori".

"Am descoperit cu ocazia acestor alegeri existenţa unor paraziţi din societate - influenceri, care manipulează, iresponsabil, minţile unora dintre cei care merg la vot. Internetul, din păcate, are şi această faţă neagră, ce va fi accentuată, curând, de inteligenţa artificială. Am auzit, la o televiziune, că la PSD a fost cineva din conducere care a cerut excluderea lui Ponta din partid, probabil pentru că nu a vrut să voteze cu Elena Lasconi în turul doi al prezidenţialelor. În condiţiile în care, după rezultatele de la primul tur, el a fost singurul capabil să-şi revină "din pumni" şi să apere partidul în dezbaterile TV, când ceilalţi îşi dădeau demisia. Se pregăteşte oare o fuziune PSD - USR? Şi o altă întrebare - au fost de acord liderii PSD cu scrisoarea Elenei Lasconi pentru Trump? "Partidele pro-europene", democratice sunt, oare, acum, partidele de sub pulpana lui Soros sau este vechea poveste a dosarelor puse pe masă? Ideologia lor pare, oricum, o marfă perimată", a concluzionat fostul premier.

Călin Georgescu își linge rănile și își consolează susținătorii, după decizia CEDO care îi respinge pretențiile. Ce ar fi "mai presus de orice instituție"
Călin Georgescu își linge rănile și își consolează susținătorii, după decizia CEDO care îi respinge pretențiile. Ce ar fi "mai presus de orice instituție"
Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale din anul 2024, le-a transmis susținătorilor săi un mesaj de încurajare, în care încearcă să-i convingă că decizia CEDO, care a...
"Georgescu este un drog, un drog ieftin și distrugător", susține Crin Antonescu. Ce spune despre Iohannis
"Georgescu este un drog, un drog ieftin și distrugător", susține Crin Antonescu. Ce spune despre Iohannis
Crin Antonescu, fost președinte PNL și, în prezent, candidat la funcția de președinte al României, îl consideră pe Călin Georgescu "un drog, un drog ieftin și distrugător". Antonescu...
#alegeri prezidentiale 2024, #Adrian Nastase, #calin georgescu, #candidatul fara chip , #Alegeri prezidentiale 2024
  1. "Vor fi dați afară cei fără pile, fără rude". Analiza fără perdea a unui economist după concedierile anunțate la Senat
  2. Agenția de stat care refuză restructurările cerute de guvern: "Avem o activitate foarte complexă. 3 angajați sunt în 154 de comisii"
  3. AUR se plânge de cum face Ilie Bolojan reducerile de personal la Senat. Petrișor Peiu, liderul senatorilor AUR: „PNL, PSD, UDMR nu sunt afectați, noi da”
  4. Se anunță concedieri masive și la Camera Deputaților. Câți angajați ar putea fi dați afară SURSE
  5. „România condusă de PSD nu-i protejează pe cei vulnerabili, ci doar pe speciali.” Elena Lasconi, un nou atac la Ciolacu
  6. USR despre anunțul lui Bolojan privind reorganizarea Senatului. ”Să nu ajungem în situația în care, dorind să faci economii la gel de duș, îți tai un picior”
  7. Sindicaliștii îl acuză pe Bolojan de lipsă de viziune şi competenţă: ”Consternaţi de declaraţiile celui de-al doilea om în stat”
  8. Încercarea unui consilier PSD să scape de o amendă rutieră: "Te cinstesc și eu". Ce condamnare a primit după acest incident
  9. AUR a decis oficial că îl susține pe Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din mai. Pe ce funcție a pus ochii George Simion
  10. Rareș Bogdan, despre acuzațiile că PNL ar fi susținut campania lui Călin Georgescu: "O prostie cruntă. Trebuie întrebaţi Motreanu, Ciucu"