Adevăratele motive din spatele candidaturii lui Ludovic Orban. Ciucă, atacat pe toate fronturile. „E la îndemână muniția”

Sambata, 21 Septembrie 2024, ora 03:20
7777 citiri
Adevăratele motive din spatele candidaturii lui Ludovic Orban. Ciucă, atacat pe toate
fronturile. „E la îndemână muniția”
Ludovic Orban, șeful Forța Dreptei FOTO Facebook / Ludovic Orban

Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, este unul dintre cei mai atacați prezidențiabili, iar în contextul în care liderul liberalilor nu are o situație foarte bună în sondaje, aceste acțiuni îl slăbesc și mai tare. Mai mult, candidatura proaspăt anunțată a lui Ludovic Orban, fostul președinte al PNL și actual lider al partidului Forța Dreptei, ar putea să mai fure din voturile destinate lui Ciucă. Candidatura lui Orban, pe de altă parte, ar putea fi ultima șansă pentru Forța Dreptei și PMP să mai devină relevante la nivel parlamentar, în cazul în care cele două partide se asociază.

Politologul George Jiglău consideră că această fragmentare pe frontul așa-zis de dreapta nu este un lucru nou și se aștepta la o candidatură prezidențială, mai ales din partea lui Ludovic Orban.

„Nu văd un element așa nou, adică, cumva cred că ne așteptam să apară ori Orban, ori Tomac. Cred că era de așteptat pentru că, după ce n-a mai ținut alianța cu USR, totuși, PMP și Forța Dreptei nu prea au niciuna dintre ele, așa, o tracțiune proprie. Pe de altă parte, și Tomac și Orban sunt două personaje cu notorietate și care, mai ales Orban, la un moment dat în cariera lor, trebuie să fi avut aspirații de genul ăsta. Adică, mi s-a și părut că erau, așa, suspecții a intrat în competiție”, a afirmat politologul George Jiglău. pentru Ziare.com.

Politologul crede că Orban nu urmărește altceva decât să ajute partidul sau cele două formațiuni, Forța Dreptei și PMP, dacă merg într-o alianță sau fuziune la parlamentare.

„Pe de altă parte cred că e o încercare de a căpăta, să zicem, notorietate pe două fronturi, și la prezidențiale și pentru parlamentare, ca să poată să atingă pragul electoral, deși șansele cred că sunt destul de reduse. Dar, mă rog, celor din PMP le-a mai ieșit în trecut, așa, la mustață, să ajungă la prag și, cine știe. Dar altfel, la modul realist, nu cred că poate să fie mai mult de atât dinspre Ludovic Orban în calitatea de candidat la prezidențiale”, consideră George Jiglău.

Acesta a explicat că zona așa-zis „anti-PSD-ista” a acut mereu mulți candidați, care s-au luptat să arate care este cel mai „anti-PSD-ist”.

„Deci, întotdeauna, poate ne amintim cel mai bine în 2004, de exemplu, chiar 2000, de fapt, când au fost Isărescu și Stolojan și au fragmentat votul între ei atât de tare că a ajuns Vadim în turul 2. Ideea e că, tot timpul, și când a fost Convenția Democrată, până și în anii 90, erau mai mulți în zona aia. Bine, erau mai mulți și pe zona PDSR.”, a punctat politologul.

George Jiglău spune că specificul alegerilor prezidențiale este că sunt niște alegeri individuale, puternic personalizate, astfel că toți cei care au puțină notorietate se simt îndreptățiți să intre în cursă.

„Evident că efectul este că se sparge votul, se fărâmițează, pe de altă parte, nu cred că prezidențiabili precum Orban au șanse la turul 2. Deci, cu cât sunt mai mărunți, să zicem, mai ales cu partidele cu care sunt asociate acum, șansele lor sunt foarte mici și, acum, sigur, întrebarea e dacă îl afectează pe Ciucă, dacă e o strategie împotriva lui Ciucă”, a mai spus el.

Politologul subliniază că Nicoale Ciucă este cel mai atacat, pentru că este și cel mai defensiv candidat, în primul rând din cauza cărții sale și a carierei de militar pusă la îndoială.

„Când zicem că sunt atacuri la adresa lui Ciucă, ok, sunt atacuri, că toți atacă între ei, dar, pe de altă parte, el e cel mai defensiv din cauza poveștii cu cartea pe care și-a făcut-o singur, adică, oricine vrea să-l atace e foarte la îndemână muniția ca să folosim limbajul specific domnului Ciucă pe care el însuși a creat-o și atunci, poate că e cel mai atacat dar și-a făcut-o cu mâna lui”, a spus Jiglău.

Vechi nostalgii

El este de părere că Orban, în calitate de fost președinte al liberalilor, ar putea să mai trezească o nostalgie în sufletul PNL-iștilor fideli.

„Mă gândesc că domnul Orban ia de la Elena Lasconi, să zicem sau, nu știu, de la Simion sau ceva, adică nu-i nici atât de radical, nu-i nici neapărat asociat cu figura unui personaj nou și, atunci, poate că numai de la Ciucă poate să ia, dar poate că o miză personală pentru Orban ar fi să ia mai mult decât Ciucă, dar totuși e greu de crezut că PNL are mai multă tracțiune. Domnul Orban scoate numai din notorietatea lui și din cine îl mai simpatizează la nivel personal”, a explicat Jiglău.

Politologul crede că întrebarea nu este neapărat pe cine afectează candidatura lui Orban și a altor candidați pe partea așa-zis de dreapta, ci pe cine avantajează.

„Dar, aici, dacă e să revenim iarăși la frontul ăsta anti-PSD, totdeauna a fost așa. A fost mai mereu un soi de competiție în a arăta care este cel mai anti-PSD-ist dintre ei, cine e cel mai îndreptățit cumva să intre în turul 2 și să se lupte acolo cu PSD-ul și asta bineînțeles că avantajează în primul rând candidatul PSD și exemplul din 2000 cred că e cel mai bun, dar acum oricum e o rundă de alegeri care deja e ciudată din faptul că e Geoană care e independent și ia de la toți într-o măsură pe care o să o vedem numai după alegeri, că nu ne putem da seama acum, iar candidatul PNL, Ciucă, oricum are o dificultate în a se arăta anti-PSD-ist, pe motiv că e la guvernare cu ei de câțiva ani încoace”, a completat Jiglău.

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, și-a anunţat luni, 16 septembrie, candidatura la alegerile prezidențiale din lunile noiembrie și decembrie. Orban a fost însoțit de Eugen Tomac, liderul PMP, care a anunțat o alianță electorală între cele două partide liberal conservatoare.

Nicolae Ciucă este la ora actuală sub scorul partidului la alegerile prezidențiale și există pericolul să nu intre în turul al doilea, fiind în același timp atacat din toate părțile, inclusiv de foști lideri liberali, care deplâng situația în care a ajuns partidul.

Fragmentarea votului pentru partidele de așa-zis dreapta ar putea însă avea consecințe neașteptate, putând avantaja, ca în scenariul prezidențialelor din 2000, o a treia tabără, cea extremistă, sau, pe Mircea Geoană, candidat independent.

De ce e Ciucă cel mai bun candidat la Cotroceni, în opinia unui fost ministru: ”Nu poţi fi preşedinte când minţi că ai fost decreţel sau când eşti copilul lui Putin”
De ce e Ciucă cel mai bun candidat la Cotroceni, în opinia unui fost ministru: ”Nu poţi fi preşedinte când minţi că ai fost decreţel sau când eşti copilul lui Putin”
Fostul ministru al Energiei, europarlamentarul Virgil Popescu afirmă că PNL are cel mai bun candidat la preşedinţie, lansând un atac la adresa contracandidaţiilor lui Nicolae Ciucă....
Ludovic Orban, la Iași: „Orice candidat la preşedinţie care îşi imaginează că va culege voturi venind la Sfânta Parascheva doar în an electoral face o greşeală gravă”
Ludovic Orban, la Iași: „Orice candidat la preşedinţie care îşi imaginează că va culege voturi venind la Sfânta Parascheva doar în an electoral face o greşeală gravă”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, candidat la prezidenţiale, a declarat duminică, 13 octombrie, la Iaşi, că un candidat care vine să se afişeze de Sfânta Parascheva doar în an...
#alegeri prezidentiale 2024, #Ludovic Orban, #nicolae ciuca , #alegeri prezidentiale 2024
  1. Curățenia „de campanie” în partide: PSD și PNL se descotorosesc de personajele problematice. Mai este „la modă” lupta anticorupție?
  2. ”Pentru prima dată, îmi este şi jenă să vă răspund”. Reacția lui Ciolacu după ce Ciucă i-a cerut explicații pentru banii din PNRR
  3. Candidaturile definitive la parlamentare pentru diaspora: 18 partide și alianțe și doi independenți
  4. Ciucă, noi „săgeți” către „domnul Ciolacu”. „Să explice de urgență ce va face pentru ca România să nu piardă cele aproximativ 1,1 miliarde de euro din PNRR”
  5. Ministrul Energiei deschide lista PNL București pentru Camera Deputaților: ”România Viitorului trebuie să fie în 3D”
  6. Banii din PNRR, un nou „măr al discordiei” între PNL și PSD. Ministrul Fondurilor Europene spune că nu e „o surpriză” decizia Comisiei de a face plata parțială
  7. Riscul repetării scenariului Iliescu-Vadim. Analist: „Trebuie luat în calcul. Cred că este și un mesaj”. Ce candidați pot ajunge în turul doi
  8. Kelemen Hunor spune că „războiul” planșeului Unirii nu exista cu UDMR la guvernare. „Nu e vorba de plantele lui Negoiţă sau de băncile lui Băluţă”
  9. Ce i-ar oferi Geoană cadou lui Ciolacu? “Un set de chei de la un apartament Nordis”
  10. De ce a rămas PNL la guvernare după ruperea coaliției cu PSD. „Electoratul va înțelege”