Pe holurile Parlamentului European de la Strasbourg circulă informațiile despre o posibilă amendă de milioane de euro pentru TikTok, în cazul în care se dovedește că platforma chineză a încălcat legislațiile europene pe parcursul campaniei electorale a lui Călin Georgescu.
Totuși, perspectivele ca o astfel de sancțiune să fie aplicată până la turul al doilea al alegerilor din România sunt minime, având în vedere că vechii comisari europeni și-au predat mandatele, iar cei noi vor prelua activitatea din 1 decembrie. Prin urmare, este greu de crezut că va fi luată vreo decizie concretă până la turul al doilea, care să aibă un impact asupra TikTok. Cu toate acestea, declarațiile rămân. Comisia și europarlamentarii urmăresc cu atenție și cu îngrijorare situațiile din jurul platformei, arată adevărul.ro
TikTok a devenit inamicul public numărul 1 pentru mulți politicieni români, care văd în platforma socială chineză un țap ispășitor pentru eșecul partidelor tradiționale la alegerile prezidențiale.
Valul de indignare față de TikTok a ajuns și la Strasbourg, acolo unde europarlamentarii au votat noua Comisie Europeană. Gravitatea situațiilor din România este bine cunoscută de majoritatea europarlamentarilor. Problema nu mai este doar una românească.
Nu un europarlamentar român a cerut conducerii platformei sociale să prezinte explicațiile aferente victoriei lui Călin Georgescu, ci chiar președinta Grupului Renew din Parlamentul European, franțuzoaica Valérie Hayer. Solicitarea a fost adresată marți, în Parlamentul European.
"Este surprinzător cum un candidat extremist a luat un astfel de avans în alegeri - un candidat care este împotriva NATO și a Vestului, un candidat pro-rus. Vedem cum democrațiile sunt atacate în fața noastră, cum mediile de socializare - în special TikTok - au devenit o platformă-cheie pentru votanți. De aceea, cerem conducerii TikTok să vină în fața Parlamentului European și să ne asigure că platforma sa acționează în conformitate cu prevederile legii europene privind serviciile digitale", a spus Hayer.
Tot marți, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și ANCOM au cerut Comisiei Europene să deschidă o investigație oficială în legătură cu TikTok. CNA s-a bazat pe un raport al Expert Forum, care a stabilit că preferințele electorale pentru Călin Georgescu au crescut de la 2% la 22% pe baza unei campanii desfășurate pe rețeaua chineză. Campania ar fi folosit conturi cu conținut electoral fără marcaje adecvate, cu amplificarea artificială a mesajelor prin algoritmi, utilizând hashtag-uri dedicate care au atras milioane de vizualizări.
"Câmpul de bătălie de astăzi este social media, inclusiv TikTok. Nu există politician care poate să refuze TikTok. Îmi pare rău să zic această chestiune. Am avut această întrebare etică. Aici, la Parlamentul European, nu pot să-l am pe telefon, de exemplu, dar nu pot să-mi permit să nu fiu acolo unde sunt oamenii. 9 milioane de români sunt pe TikTok, mama, tata, din toate generațiile", a declarat Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European.
Ștefănuță a subliniat că există probleme cu TikTok și cu alte rețele sociale, dar a remarcat că reglementarea spațiilor online se face la nivelul Uniunii Europene prin actul unic de servicii digitale, care a intrat în vigoare. Cu toate acestea, el consideră că nu este suficient.
"Vă dau un exemplu. În campania trecută din Statele Unite, mediul X, care e deținut de Elon Musk, a favorizat candidatul Trump. Acum două campanii, mediul Facebook, deținut de Mark Zuckerberg, a defavorizat candidatul Bernie Sanders, i-a redus reach-ul. Deci nu este posibil ca aceste platforme, care totuși devin de interes public - nu sunt doar firme private, sunt de interes public - să fie totuși codru nereglementat, pentru că se lasă cu rezultate cât se poate de tangibile."
Ștefănuță a punctat că, deși pe Facebook există reglementări mai dure, TikTok a reușit cumva să ocolească reglementările naționale și europene. "Este un semnal care ne arată că trebuie să reglementăm mai bine toate rețelele, nu numai TikTok."
Despre o eventuală reacție a instituțiilor europene, europarlamentarul liberal Sigfried Mureșan a declarat: "Nu pot să vă spun acum cât de repede va acționa Comisia Europeană. Depinde și de rapiditatea cu care autoritățile din România pun la dispoziția Comisiei Europene propriile evaluări". El a admis că este posibil ca acțiunea autorităților din România și eventualele măsuri ale Comisiei Europene să se concretizeze după alegeri: “În orice caz, rețelele sociale care încalcă regulamentul european riscă amenzi mari, indiferent dacă acelea vor fi implementate înainte sau după alegeri.”
Cu siguranță, spune europarlamentarul, rețelele sociale vor fi monitorizate mai îndeaproape în următoarea perioadă. El a mai susținut că Comisia Europeană va acționa pe baza evidențelor venite de la autoritățile din România.
"Toți partenerii cu care am discutat de duminică seara deja au fost surprinși și șocați de acest rezultat", a mai spus europarlamentarul liberal. El a arătat că Comisia Europeană are posibilitatea de a sancționa platforme digitale, inclusiv de a le amenda dacă nu au aplicat legea, dacă nu au protejat caracterul corect al conținutului care se află acolo.
Anul trecut, TikTok a primit o amendă de 345 milioane de euro de la Comisia Europeană, pentru încălcarea regulamentului GDPR cu privire la modul de gestionare a datelor personale ale minorilor.
Actualii... Vezi tot