Două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale au fost depuse la Curtea Constituțională de Cristian Terheș și de Sebastian Popescu. Acestea ar urma să fie judecate miercuri după-amiază, 27 noiembrie.
Avocata Elenina Nicuț nota pe contul său de Facebook că la Curtea Constituțională ar exista o cerere de anulare a alegerilor prezidențiale și a postat o imagine cu programul ședințelor CCR în care apar și două dosare ”de tip F”, despre care avocata susține că privesc alegerile prezidențiale.
”Unul dintre cele două cred că privește confirmarea și validarea rezultatelor din T1 (BEC a comunicat ieri, 26.11, că a terminat de consemnat și centralizat). Al doilea, însă, ar putea fi o cerere de anulare a alegerilor”, a scris avocata Elenina Nicuț, potrivit g4media.
Potrivit legislației citate de avocată, CCR are și atribuția de a soluționa cererile de anulare a alegerilor.
Conform site-ului CCR, Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu au depus fiecare câte o solicitare având ca obiect "anulare alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024", arată agerpres.
Cererile au fost înregistrate miercuri şi au fost trimise spre repartizare.
În prezent europarlamentar, Cristian Terheş a candidat din partea Partidului Naţional Conservator Român şi a obţinut 95.782 voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, reprezentând 1,04%.
De asemenea, Sebastian Constantin Popescu a candidat din partea Partidului Noua Românie şi a fost votat de 14.683 de oameni, reprezentând 0,16% din totalul voturilor.
După soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR validează rezultatul din primul tur. Pe 29 noiembrie începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care are loc pe 8 decembrie.
CCR trebuie să valideze, cel târziu până vineri, în lipsa unor contestaţii, rezultatul primului tur al alegerilor pentru preşedintele României, să anunţe numele primilor doi candidaţi clasaţi care se vor confrunta în turul al doilea şi să asigure publicarea rezultatului în mass-media şi în Monitorul Oficial, scrie news.ro.
Cel de-al doilea tur va avea loc în 8 decembrie în ţară şi între 6-8 decembrie în străinătate. Campania electorală pentru cel de-al doilea tur începe în ziua în care s-a adus la cunoştinţa publică ziua votării şi se încheie în preziua votării.
În termen de cel mult trei zile de la încheierea votării, cel mai târziu în 26 noiembrie, ora 24.00, candidaţii primului tur al prezidenţialelor sau partidele politice ori alte formaţiuni pot cere, la Curtea Constituţională, anularea alegerilor dacă votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă „de natură să modifice atribuirea mandatului sau ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin”. Cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.
Potrivit Legii 370 pentru alegerea Preşedintelui României, în această situaţie, Curtea Constituţională va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.