Două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, depuse la Curtea Constituțională

Miercuri, 27 Noiembrie 2024, ora 11:32
18192 citiri
Două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, depuse la Curtea Constituțională
Curtea Constituţională a României va judeca obiecţia formulată de Avocatul Poporului cu privire la legea pensiilor militare. Foto: iStock

Două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale au fost depuse la Curtea Constituțională de Cristian Terheș și de Sebastian Popescu. Acestea ar urma să fie judecate miercuri după-amiază, 27 noiembrie.

Avocata Elenina Nicuț nota pe contul său de Facebook că la Curtea Constituțională ar exista o cerere de anulare a alegerilor prezidențiale și a postat o imagine cu programul ședințelor CCR în care apar și două dosare ”de tip F”, despre care avocata susține că privesc alegerile prezidențiale.

”Unul dintre cele două cred că privește confirmarea și validarea rezultatelor din T1 (BEC a comunicat ieri, 26.11, că a terminat de consemnat și centralizat). Al doilea, însă, ar putea fi o cerere de anulare a alegerilor”, a scris avocata Elenina Nicuț, potrivit g4media.

Potrivit legislației citate de avocată, CCR are și atribuția de a soluționa cererile de anulare a alegerilor.

Conform site-ului CCR, Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu au depus fiecare câte o solicitare având ca obiect "anulare alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024", arată agerpres.

Cererile au fost înregistrate miercuri şi au fost trimise spre repartizare.

În prezent europarlamentar, Cristian Terheş a candidat din partea Partidului Naţional Conservator Român şi a obţinut 95.782 voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, reprezentând 1,04%.

De asemenea, Sebastian Constantin Popescu a candidat din partea Partidului Noua Românie şi a fost votat de 14.683 de oameni, reprezentând 0,16% din totalul voturilor.

După soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR validează rezultatul din primul tur. Pe 29 noiembrie începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care are loc pe 8 decembrie.

O decizie până vineri

CCR trebuie să valideze, cel târziu până vineri, în lipsa unor contestaţii, rezultatul primului tur al alegerilor pentru preşedintele României, să anunţe numele primilor doi candidaţi clasaţi care se vor confrunta în turul al doilea şi să asigure publicarea rezultatului în mass-media şi în Monitorul Oficial, scrie news.ro.

Cel de-al doilea tur va avea loc în 8 decembrie în ţară şi între 6-8 decembrie în străinătate. Campania electorală pentru cel de-al doilea tur începe în ziua în care s-a adus la cunoştinţa publică ziua votării şi se încheie în preziua votării.

În termen de cel mult trei zile de la încheierea votării, cel mai târziu în 26 noiembrie, ora 24.00, candidaţii primului tur al prezidenţialelor sau partidele politice ori alte formaţiuni pot cere, la Curtea Constituţională, anularea alegerilor dacă votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă „de natură să modifice atribuirea mandatului sau ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin”. Cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.

Potrivit Legii 370 pentru alegerea Preşedintelui României, în această situaţie, Curtea Constituţională va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.

Tiktok nu a răspuns încă la cererile de informații trimise de Comisia Europeană referitoare la alegerile din România. Termenul limită și amenda uriașă pe care o poate primi
Tiktok nu a răspuns încă la cererile de informații trimise de Comisia Europeană referitoare la alegerile din România. Termenul limită și amenda uriașă pe care o poate primi
Până vineri după-amiază, TikTok nu a oferit încă un răspuns la solicitările de informații adresate de Comisia Europeană referitoare la alegerile din România, a declarat un purtător de...
"Gravitate scăzută a faptei". Motivarea instanței după ce a respins cererea procurorilor de a-l aresta preventiv pe Horațiu Potra, care fusese prins cu portbagajul plin de arme
"Gravitate scăzută a faptei". Motivarea instanței după ce a respins cererea procurorilor de a-l aresta preventiv pe Horațiu Potra, care fusese prins cu portbagajul plin de arme
Nu există elemente factuale din care să rezulte o tulburare concretă şi semnificativă a ordinii publice, a considerat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei...
#alegeri prezidentiale 2024, #cereri, #anulare, #presedinte, #Curte Constitutionala , #Alegeri prezidentiale 2024
  1. Lunga istorie a alianțelor politice de conjunctură: trădări, certuri și intrigi. Ce urmează
  2. Fost preşedinte al UDMR: „Modul în care se conturează coaliţia de guvernare este un lucru neobişnuit. Îmi aminteşte de 1996”
  3. ”România a devenit primul stat în care au aplicat aceleași metode”, spune un fost lider al opoziției din Georgia despre amestecul rusesc în alegerile prezidențiale
  4. Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: „Nu păcătuieşte printr-o orientare anti-occidentală, ci prin faptul că minte”
  5. Crin Antonescu, despre o eventuală candidatură la președinția României: ”Am spus foarte clar că de dorit nu îmi doresc, nu am în agendă aşa ceva”
  6. Opinie: Călin Georgescu, sfințit de ÎPS Teodosie
  7. Kelemen Hunor: ”PSD-ul trebuie să dea primul ministru. Asta este principiu democratic”
  8. POT, Partidul Oamenilor nu prea Tineri. Media de vârstă a membrilor formațiunii ajunși în Parlament depășește 45 de ani
  9. Tiktok nu a răspuns încă la cererile de informații trimise de Comisia Europeană referitoare la alegerile din România. Termenul limită și amenda uriașă pe care o poate primi
  10. Potra susține că la Ciolpani s-a întâlnit doar cu echipa de securitate a lui Călin Georgescu. "Niște băieți de treabă care au lucrat în Congo"