Un videoclip fals în care apare acoperișul unui bloc în flăcări, cu mesajul: „Atentat cu bombă la Sibiu, făptașul este ukrainian” a stârnit mii de reacții și comentarii pe internet.
Deși videoclipul nu conținea dovezi concrete, sute de persoane au reacționat, iar o parte dintre mesaje sunt pline de ură și xenofobie.
@alinoiste0 ♬ Fire Crackling [Sound Effect] - Finnolia Sound Effects
Deși adevărul este la un click distanță, mulți români aleg să creadă ce li se spune în clip și nu ratează momentul să își arate disprețul față de ucraineni, dar și să atace politicienii pe care nu îi agreează.
”Iohannis ai ajutat Ucraina acum cf”, scrie un internaut.
”DAAAA PE CINE NU LAȘI SĂ MOARĂ, NU TE LASĂ SĂ TRĂIEȘTI”, mai scrie cineva.
”Foarte bine, tot ei le-au mărit alocatiile și ajutoarele acum le mulțumește așa” spune un utilizator TikTok despre ucraineni.
”Na, pe cine ajuți nu te lasă să trăiești!
Asta le-a trebuit la Lasconi și Iohannis!”, mai spune cineva.
”Sigur Călin Georgescu va fi găsit vinovat!! Iar un candidat la prezidențiale spunea să ajutăm Ukraina” declară un alt internaut.
De asemenea, multe persoane s-au amuzat pe ideea că ”atacatorul” viza locuințele președintelui Klaus Iohannis.
De fapt, incidentul este unul vechi, din 23 februarie 2023. Incendiu prezentat a avut loc la Constanța, nu la Sibiu și nu a fost vorba despre un atentat, scrie oradesibiu.ro.
Dezinformarea despre intrarea României în război ia amploare O altă narațiune falsă câștigă popularitate pe platformele de socializare. Numeroase postări de pe Facebook și TikTok sugerează, fără nicio bază reală, că România ar fi pe punctul de a intra în război. Aceste teorii conspiraționiste, redactate într-un ton alarmist, sunt distribuite masiv, alimentând temeri și confuzie în rândul publicului.
@petre.up #razboi #romania #hateg ♬ sunet original - PETRE .UP.