Călin Georgescu a surprins scena politică românească și nu numai duminică, 24 noiembrie, când a ieșit pe primul loc în turul întâi al alegerilor prezidențiale. Considerat pro-rus și extremist, Georgescu întâmpină acum o contraofensivă din partea tuturor partidelor pro-europene din țară.
În afară de PSD, care așteaptă rezultatele parlamentarelor de duminică, 1 decembrie, majoritatea partidelor de pe eșichierul politic și-au declarat sprijinul pentru Elena Lasconi, liderul USR care este contracandidatul lui Călin Georgescu.
În termeni politici, această uniune se numește "cordon sanitar" și a fost aplicată de-a lungul timpului de democrațiile occidentale pentru a împiedica accesul extremiștilor la putere, relatează hotnews.ro.
Ideea de „cordon sanitar”, preluată din domeniul medical sau agricol, nu reprezintă o noutate în politica europeană.
Odată cu revenirea partidelor de extremă-dreapta pe scena politică în anii 1980, politicienii tradiționali au decis că o abordare eficientă ar fi să le izoleze, pentru a preveni câștigarea alegerilor sau obținerea unor funcții importante în instituțiile publice.
Obiectivul declarat al țărilor care au aplicat conceptul: apărarea instituțiilor democratice și a drepturilor fundamentale ale omului.
Cordonul sanitar a fost instituit inițial în mod formal în Belgia, vizând partidul naționalist secesionist flamand Vlaams Blok, atunci când celelalte formațiuni au convenit să semneze un pact pentru a-l exclude din viitoarele coaliții.
Neoficial, de-a lungul timpului, a fost folosit și în Germania împotriva partidului Alternative für Deutschland (AfD) la nivel de stat. De asemenea, cordonul sanitar a fost folosit împotriva Democraților Suedezi în Parlamentul național din Suedia și în consiliile locale din Anglia, în perioada de succes pe termen scurt a British National Party în primii ani ai secolului XXI.
În România, votul din 2000, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a fost o formă de cordon sanitar informal, în care o parte dintre alegătorii de dreapta au contribuit la victoria lui Ion Iliescu, votând împotriva lui Corneliu Vadim Tudor.
Cordonul sanitar a devenit, probabil, cel mai cunoscut la nivel european în contextul alegerilor parlamentare și prezidențiale din Franța, având scopul de a exclude Frontul Național, cunoscut acum sub denumirea de Adunarea Națională (RN), din funcțiile de conducere.