Ce este "cordonul sanitar" în politică sau cum au împiedicat democrațiile occidentale accesul extremiștilor la putere

Marti, 26 Noiembrie 2024, ora 17:51
4244 citiri
Ce este "cordonul sanitar" în politică sau cum au împiedicat democrațiile occidentale accesul extremiștilor la putere
Ce este "cordonul sanitar" în politică FOTO Administrația Prezidențială

Călin Georgescu a surprins scena politică românească și nu numai duminică, 24 noiembrie, când a ieșit pe primul loc în turul întâi al alegerilor prezidențiale. Considerat pro-rus și extremist, Georgescu întâmpină acum o contraofensivă din partea tuturor partidelor pro-europene din țară.

În afară de PSD, care așteaptă rezultatele parlamentarelor de duminică, 1 decembrie, majoritatea partidelor de pe eșichierul politic și-au declarat sprijinul pentru Elena Lasconi, liderul USR care este contracandidatul lui Călin Georgescu.

În termeni politici, această uniune se numește "cordon sanitar" și a fost aplicată de-a lungul timpului de democrațiile occidentale pentru a împiedica accesul extremiștilor la putere, relatează hotnews.ro.

Ce este mai exact acest cordon sanitar?

Ideea de „cordon sanitar”, preluată din domeniul medical sau agricol, nu reprezintă o noutate în politica europeană.

Odată cu revenirea partidelor de extremă-dreapta pe scena politică în anii 1980, politicienii tradiționali au decis că o abordare eficientă ar fi să le izoleze, pentru a preveni câștigarea alegerilor sau obținerea unor funcții importante în instituțiile publice.

Obiectivul declarat al țărilor care au aplicat conceptul: apărarea instituțiilor democratice și a drepturilor fundamentale ale omului.

Cordonul sanitar a fost instituit inițial în mod formal în Belgia, vizând partidul naționalist secesionist flamand Vlaams Blok, atunci când celelalte formațiuni au convenit să semneze un pact pentru a-l exclude din viitoarele coaliții.

Neoficial, de-a lungul timpului, a fost folosit și în Germania împotriva partidului Alternative für Deutschland (AfD) la nivel de stat. De asemenea, cordonul sanitar a fost folosit împotriva Democraților Suedezi în Parlamentul național din Suedia și în consiliile locale din Anglia, în perioada de succes pe termen scurt a British National Party în primii ani ai secolului XXI.

În România, votul din 2000, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a fost o formă de cordon sanitar informal, în care o parte dintre alegătorii de dreapta au contribuit la victoria lui Ion Iliescu, votând împotriva lui Corneliu Vadim Tudor.

Cordonul sanitar a devenit, probabil, cel mai cunoscut la nivel european în contextul alegerilor parlamentare și prezidențiale din Franța, având scopul de a exclude Frontul Național, cunoscut acum sub denumirea de Adunarea Națională (RN), din funcțiile de conducere.

Dorin Cioabă, regele romilor, cere comunității să o voteze pe Elena Lasconi: „El dorește să ne facă să plecăm din țară”
Dorin Cioabă, regele romilor, cere comunității să o voteze pe Elena Lasconi: „El dorește să ne facă să plecăm din țară”
Dorin Cioabă, autointitulat regele internațional al romilor, și-a îndemnat comunitatea, printr-un videoclip pe TikTok, să o susțină pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor...
Remus Pircopie, rectorul SNSPA, cere scoaterea lui Călin Georgescu de pe buletinele de vot și reluarea primului tur, după declasificarea documentelor din CSAT
Remus Pircopie, rectorul SNSPA, cere scoaterea lui Călin Georgescu de pe buletinele de vot și reluarea primului tur, după declasificarea documentelor din CSAT
Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a declarat joi, 5 decembrie, într-un comunicat al instituției, după desecretizarea documentelor din...
#alegeri prezidentiale 2024, #cordon sanitar, #democratii occidentale, #extremisti, #acces putere , #Alegeri prezidentiale 2024
  1. Dorin Cioabă, regele romilor, cere comunității să o voteze pe Elena Lasconi: „El dorește să ne facă să plecăm din țară”
  2. Presa turcă critică aderarea anticipată a Bulgariei și României în Schengen. Ce acuzații aduce Uniunii Europene
  3. Dacă se poate rău, de ce să fie bine?
  4. Remus Pircopie, rectorul SNSPA, cere scoaterea lui Călin Georgescu de pe buletinele de vot și reluarea primului tur, după declasificarea documentelor din CSAT
  5. Călin Georgescu vorbește de manipularea prin social media: "Lozinci golite de adevăr și conținut. Unele clanuri au folosit mai abil decât alții rețelele"
  6. Cum explică Mircea Geoană ascensiunea lui Călin Georgescu: „Există o impresie de corupție. Este începutul unui nou ciclu al istoriei!”
  7. Lasconi, despre acuzaţiile că are o „agendă pro-LGBT”: „Uitaţi-vă la mine! Sunt căsătorită cu un bărbat” VIDEO
  8. Cum amenință șefii organizației care îl sprijină pe Georgescu, prinși că vizitează ambasada Rusiei: "O să fie desființate toate sistemele din România" VIDEO
  9. Primarul Sectorului 4, despre Călin Georgescu: „Sunt șocat, mi se pare că văd un film pe Netflix. Este obligatoriu să activăm elementele legale”
  10. Cristela Georgescu afirmă că femeile care-și critică soții „fac cancer”. Ce spune despre menirea femeii VIDEO