Sebastian Lăzăroiu, sociolog și fost consilier prezidențial, a publicat pe pagina sa de Facebook o analiză incisivă a unui mit care circulă intens în aceste zile: că viitorul președinte Georgescu ar putea fi izolat și neutralizat la Cotroceni de Parlament și Curtea Constituțională.
Lăzăroiu avertizează că această idee aparent liniștitoare este, de fapt, o iluzie periculoasă pentru cei care ignoră dinamica politică și armele la dispoziția lui Georgescu.
“El are cea mai periculoasă armă. Cine crede că a doua zi după ce va fi declarat victorios, când, fără îndoială, oamenii vor simți pe pielea lor zbuciumul economic, majoritatea hipnotizată va bate speriată în retragere, nu a învățat nimic din istorie”, scrie Lăzăroiu, explicând că puterea lui Georgescu nu va fi blocată doar prin structurile instituționale ale statului.
În opinia sociologului, adevărata forță a lui Georgescu constă în capacitatea de a manipula o masă de oameni furioși și dezorientați, exact în contextul crizei economice care va urma.
"A doua zi, când se vor arăta zorii crizei economice, Georgescu va face apel la această masă furioasă, debusolată și înfricoșată și va arunca toată vina pe guvern și instituțiile statului. Nu-și imaginează cineva că va recunoaște că el e sursa lipsei de credibilitate care alungă investitorii.”, susține Lăzăroiu.
Un alt pericol identificat de fostul consilier prezidențial este radicalizarea acestor mase. Lăzăroiu atrage atenția asupra existenței unor personaje din jurul lui Georgescu care pot prelua rolul de organizatori ai acestor mișcări.
“Și uite așa, intrăm în faza a doua. Mulțimea hipnotizată până atunci de delirul verbal trebuie organizată și trebuie să treacă la acțiune. Da, Georgescu le va cere acțiune. Oameni care să organizeze? I-ați văzut deja în jurul lui. O căpetenie de grupare neolegionară, care se ocupă de tabere parlamilitare. Ceva marginal și nesemnificativ. Azi! Atunci nu va mai fi”
În fața acestui scenariu, mulți s-ar putea gândi că instituțiile statului – poliția, justiția, armata sau serviciile de informații – vor putea contracara o astfel de dinamică.
Însă Lăzăroiu este sceptic: „Instituțiile acestea, oricum populate și cu patrioți din tagma lui Georgescu, vor trece de partea poporului, nu de partea partidelor demonizate și a parlamentului decredibilizat după 35 de ani.”
Concluzia lui Sebastian Lăzăroiu este clară: scenariul descris nu poate fi prevenit prin mecanisme instituționale ulterioare, ci doar printr-o mobilizare masivă la vot. Fostul consilier îndeamnă cetățenii să nu se lase distrași de alternativele slabe și să înțeleagă gravitatea alegerilor de duminică.
„Tot coșmarul în plină desfășurare nu poate fi oprit decât prin vot, duminică. Nu vă mai uitați la Lasconi - mâr și câr, nu pot pune ștampila pe ea. Uitați-vă bine la Georgescu și la toți pescuitorii în ape tulburi care i s-au alăturat în ultimele zile.”