Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, profesorul Daniel David, a făcut o analiză a alegerilor prezidențiale, una care detaliază profilul psiho-cultural al fiecărui candidat în cursa pentru Cotroceni.
Daniel David susține că, din punct de vedere psiho-cultural, în România există trei mari bazine electorale: unul cu un profil psiho-cultural colectivist (zona adesea mai autohtonistă și mai suspicioasă față de instituțiile vestice), un al doilea bazin cu un profil psiho-cultural al individului autonom în fază de emancipare (adesea anti-sistem în contextul educațional românesc și al situației democrației la nivel internațional) și un al treilea bazin al individului autonom mai emancipat (adesea în conectare instituțională dominantă cu spațiul vestic).
Profesorul clujean consideră că Georgescu că a reușit să acceseze mai bine decât alți candidați bazinul electoral anti-sistem și autohtonist.
”Un profil psiho-cultural nu este bun sau rău în sine, dar devine mai funcțional sau nu în funcție de opțiunile geostrategice ale țării”, a explicat rectorul UBB pe blogul său.
Potrivit acestuia, Călin Georgescu vine ”ca o surpriză neanticipată” la acest nivel de sondajele de opinie.
”El a accesat mai ales bazinele autohtoniste și anti-sistem. Acesta a fost și mesajul său în timpul dezbaterii prezidențiale Digi24-UBB. Doamna Lasconi nu vine ca o mare surpriză, dânsa accesând toate cele trei bazine electorale, având astfel al doilea scor între candidați”, a adăugat Daniel David.
Profesorul a afirmat despre Marcel Ciolacu că este perceput ca om al „sistemului” politic, având suport mare mai ales în zona mai autohtonistă și parțial în zona emancipată, iar despre George Simion că a avut de câștigat de pe urma candidaturii sale.
”Deși a capitalizat mult și bine aici – în zona autohtonistă și anti-sistem –, alții au capitalizat mai mult! Dar cred că, totuși, partidul AUR a avut de câștigat din această candidatură. Omul Ciucă ar fi trebuit să ia „steagul dreptei” dacă ar fi fost să aibă o șansă, știind deja că stă mai prost în diverse estimări. Cineva i-a spus altceva și asta a ieșit! Lucru aparent ciudat de la un candidat al unui partid cu scoruri destul de bune la europarlamentare și la alegerile locale”, a explicat Daniel David.
Totodată, despre Mircea Geoană, rectorul a spus că a reușit să acceseze decât o parte din bazinul autonomilor emancipați și conectați cu spațiul vestic, iar despre Kelemen Hunor că a generat o ”performanță normală”.
Îi amintește și pe ceilalți candidați, în ordinea procentelor obținute: ”domnul Terheș, doamna Birchall, domnul Orban (în realitate retras), domnul Popescu, doamna Păcuraru și domnul Predoiu – la rândul lor nu au reușit să acceseze un bazin semnificativ, dincolo probabil de membrii de partid și/sau de simpatizații mai direct implicați”.
Si are atat de multi "destepti", de la rectori la experti... Vezi tot