Psihologul Radu Leca a analizat discursurile candidaților calificați în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, Călin Georgescu - candidat independent, susținut de AUR și Elena Lasconi, candidat USR, susținut și de PNL.
Ambii candidați au mizat pe emoție. Pentru a păstra și a atrage noi adepți, Călin Georgescu și-a concentrat discursul în sfera conceptelor de patriotism și tradiții.
„Discursul lui Călin Georgescu, câștigător al turului 1, conține câteva elemente psihologice observabile. Georgescu folosește o retorică puternică, apelând la emoțiile publicului. El își exprimă preocupările creând o legătură emoțională cu susținătorii săi.
Mesajele au fost extrem de simple și foarte ușor de înțeles, ceea ce a facilitat reținerea foarte ușor a lor de către public. A utilizat un limbaj direct și clar. Repetarea anumitor fraze sau cuvinte au ajutat la întărirea mesajului și la crearea unui impact puternic asupra telespectatorilor din media TV.
Georgescu a avut tendința de a-și lega discursul câștigător de imaginea, locul ocupat în acest moment, avut de contracandidați, dar și de mass-media, plus de politicienii aflați în opoziție cu impresiile lui politice, sociale, economice și/sau de credință. A generat în acest fel un sentiment de unitate în rândul susținătorilor săi. Subiectele legate de patriotism, valori românești pure, tradiții creștine, au fost folosite frecvent în discurs, stimulând mândria națională a audienței”, a declarat Leca, pentru Ziare.com.
Tonul scăzut și totodată, încrezător, au făcut susținătorii lui Călin Georgescu să-l urmărească hipnotizați, e de părere specialistul.
„Folosirea umorului și a ironiei au creat din discursul câștigător o variantă atractivă, eliminând tensiunea, creând o stare relaxantă pentru cei care s-au uitat hipnotizați la domnul Georgescu. Tonul său, permanent încrezător, au oferit un sentiment de siguranță, determinare, care a atras în plus alți votanți față de numărul celor care deja și-au exprimat simpatia în raport cu ideile dânsului.
Georgescu a făcut din tot discursul său o mare promisiune pentru români, creând în mod concret ideea directă și clară de motivație a ascultătorilor și a telespectatorilor, să se încreadă în el, pentru a obține rezultate tangibile pe parte de relație socială, personală, implicare la nivel social. Practic, Georgescu, a creat un sentiment de unitate în interiorul discursului promovat.
Georgescu a interacționat frecvent cu publicul din mediul online, încurajând reacții pozitive, ceea ce a menținut tipul său aparte de energie și entuziasm”, a mai punctat psihologul.
Deși necesită îmbunătățiri, discursul Elenei Lasconi a consemnat progrese, susține Radu Leca.
„Pentru a analiza elementele psihologice vizibile în discursul doamnei candidat Elena Lasconi, candidat pro-european ca la carte, putem lua în considerare următoarele aspecte: emoția - și-a controlat expresiile faciale ce indicau emoțiile. Putea folosi un ton mai cald și mai calm, pentru a se conecta cu publicul, nu doar cu simpatizanții USR.
Și-a identificat de la bun început motivația. În interiorul discursului au apărut câteva schimbări. Din acest punct de vedere, și-a îmbunătățit tematicile abordate, mergând și pe ideea de a susține nevoile cetățeanului - lucru nou abordat în discursul dânsei”, a declarat analistul.
Liderul USR a încercat prin discursul public să promoveze valori precum integritatea, onestitatea.
„În ceea ce privește căile de argumentare, Elena Lasconi a analizat împreună cu echipa, cu staff-ul, metodele prin care și-ar putea susține ideile publice, a folosit raționamente logice care nu au de ce să fie supragândite, a avut povești de succes personale, pentru a-și întări punctele de vedere.
Am observat valorile pe care le promovează dânsa și partidul din care face parte, ce include elemente pro-europene, inclusiv noțiunea de solidaritate și echitate, dar de asemenea, discursul ei se duce și către zona de integritate, afiliată cu ideea de onestitate, atât timp cât tematica ce o abordează nu are legături cu ceilalți contracandidați”, a concluzionat Radu Leca, pentru Ziare.com.